Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Областният информационен център в Монтана отчете работата си

Снимка: Любо Андреев

Два информационни цикъла е провел Областният информационен център – Монтана в общините от областта през 2021 г.. И двете кампании са преминали под формата на открити приемни, на които експертите са представили предимно актуални и предстоящи възможности за финансиране на проекти по оперативните програми и по Програмата за развитие на селските райони, поясни управителят Александрина Здравкова:


"По показателите на Областния център, за първите десет месеца, т.е. до края на октомври, имаме 163 посетители в офиса и зададените въпроси, обаче са над 600. Защо е тази разлика? Защото в началото на тази година подкрепяхме така наречените мерки, свързани с ковид и особено една, за малките предприятия. Трябваше да оказваме подкрепа на онези, които бяха отстранени в началото заради неправилно подаден да речем, подписан с електронен подпис договор за безвъзмездна финансова помощ и друг такъв тип пропуски."


През 2021 година Областният информационен център в Монтана  завърши и регионалната си инициатива, свързана с областен конкурс за ученици за изготвяне на презентация на тема "Приносът на моето училище и патрона на моето училище към европейската култура".


Съгласно годишния план до края на годината остават две информационни срещи в Монтана, които ще се проведат онлайн, каза още Здравкова.


*Цялото интервю може да чуете в звуковия файл

Вижте още

Снимката на 1 декември 2021 година

От днес до 31 декември всички здравноосигурени лица могат да сменят личния си лекар с друг, който е сключил договор с Националната здравноосигурителна каса, напомнят от Районната здравноосигурителна каса- Видин. При смяната не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран от пациента. Това става по служебен път в касата. Понижение на..

публикувано на 01.12.21 в 18:10

Условни присъди за двама, теглили пари с чужда карта във Враца

Подсъдими, използвали чужда банкова карта във Враца, са се признали за виновни, съобщиха от Прокуратурата.   С наложени наказания приключи делото срещу подсъдимите Ц.Б. (на 24 години) и И.П. (на 25 години) от с. Згориград, обвинени от Окръжна прокуратура – Враца за извършено от тях в съучастие престъпление по чл. 249, ал.1, вр. чл...

публикувано на 01.12.21 в 16:44

Засилват проверките на търговските обекти преди Никулден

От утре, 2 декември, до 6 декември, включително, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. По..

публикувано на 01.12.21 в 16:17

Община Мездра ще стопанисва „Калето“

На днешното си заседание Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост, на Община Мездра за срок от 10 години, съобщиха от правителствената пресслужба. Предмет на решението е единична археологическа недвижима културна ценност с..

публикувано на 01.12.21 в 15:55

17 безработни от Белоградчик започват работа по програма за временна заетост

От днес в община Белоградчик започват работа 17 безработни лица, наети по „Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица – Компонент 2”. Връчените трудови договори са на четиричасов работен ден като наетите са ангажирани в аварийни групи за изпълнение на дейности по предотвратяване разпространението на Covid -19 и подготовка..

публикувано на 01.12.21 в 15:46

Нови иновативни кабинети открива Второ СУ „Н. Й. Вапцаров“ Монтана

В деня на своя патронен празник – 7 декември, във Второ СУ „Н. Й. Вапцаров“ в Монтана се откриват нови, модерни и иновативни кабинети по география и икономика и история и цивилизации, които да са не само място за учене, но и за провокиране на интереса на учениците към общестнените науки. "От 2021-2022 учебна година Второ СУ е иновативно..

публикувано на 01.12.21 в 15:38
Бюджет

Общините в България ще имат бюджет за 2022 година най-рано през март

"За първи път от началота на демокрацията в страната общините в България влизат в новата година без бюджет”, каза кметът на община Монтана Златко Живков след среща на Националното сдружение на общините в Република България. Градоначалникът обясни каква е процедурата за приемането на бюджета. "Над 90% е сигурно, това са декларирали всички, ще започне..

публикувано на 01.12.21 в 15:21
Подкасти от БНР