Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обектът е включен в международен проект, подкрепящ номинацията на Римския Дунавски лимес за списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Атрактивни събития организират в антична Бонония във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Антична Бонония е избрана за пилотен обект, в който се планират различни дейности в подкрепа на номинацията на Римския Дунавски лимес за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Дейностите са организирани в рамките на международен проект, по който асоцииран партньор е Регионален исторически музей Видин. Събитията ще се проведат през есента на следващата година, каза археологът от видинския музей и зам. научен ръководител на археологическото проучване на Бонония Ваня Ставрева:

"Тук ще бъде проведен късноантичен фестивал на живата история, който ще е двудневен. По същото време се очаква да пристигне един кораб, който се изработва по проекта. В него има съчетание на експериментална археология, тъй като се реконструира късноантична лодка тип "Лусория", какъвто тип лодки са намерени в Обертайм и Майнц. В момента тя се изработва в Австрия, използват се дъбови трупи, с автентични инструменти и автентични сечива и технологии и в средата на следващата година тя ще започне своето плаване от Инглощад, за да стигне до устието на Дунав."
 Снимка: https://www.facebook.com/historymuseumvidin
Антична Бонония ще бъде включена в мобилно приложение с подробна информация за туристите, ще бъдат създаден и 3D модел на обекта. Освен това видинският музей ще има възможност да участва в изграждането на международна музейна мрежа по Дунавския лимес. 

България участва в номинацията на Римския Дунавски лимес за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО с 32 обекта, припомни археологът: 

"На територията на Видин е Бонония, след това - Рациария, Алмус в Лом, Долни Цибър, Козлодуй и така до Дуросторум в Силистра. Тази кандидатура на Дунавския римски лимес е разделена на два сегмента. В първия е Западната част на Римския Дунавски лимес, който е на територията на Германия, Австрия и Словакия. Този сегмент през юли вече получи статут на групов обект със световно значение. Във втория сегмент е Източната част на Римския Дунавски лимес, която е на територията на Хърватия, Сърбия, България и Румъния, и се очаква тепърва  да бъде взето решение. Лично аз се надявам, че след като такова решение за западния сегмент е взето, много скоро и въпрос на обозримо бъдеще е и източният сегмент да получи такъв статут, което ще е от много голямо значение за Видин, тъй като Бонония е част от този списък и това ще даде възможност за целенасочени инвестиции за този обект, за неговото социализиране, за превръщането му в обект, който да привлича туристи."

Снимка: https://www.facebook.com/historymuseumvidin
Документацията в подкрепа на тази кандидатура се подготвя от Лимес комисията, създадена към Министерство на културата. Комисията работи под председателството на доц. д-р Людмил Вагалински.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Седмокласниците от Монтана с по-добри резултати на НВО-то

По-високи резултати на изпита по математика от миналата година са постигнали седмокласниците от област Монтана на националното външно оценяване. Резултатите по български език и литература се запазват. Седмокласниците в Монтанско са повиши резултатите си от миналата година по математика.  На външното оценяване са се явили 876 ученици, като са..

публикувано на 05.07.24 в 08:07

Новият областен управител на Монтана получи статуетката "Дон Кихот"

Статуетката "Дон Кихот" получи новият областен управител на Монтана. Калин Хайтов поема длъжността на губернатор, а негов нов заместник е Ивайло Сотиров Статуетката се препредава между областните управители на Монтана повече от 10 години.  Ивайло Антонов напуска поста губернатор и я връчи на досегашния си заместник Калин Хайтов, който бе назначен..

публикувано на 05.07.24 в 07:27

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57