Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обектът е включен в международен проект, подкрепящ номинацията на Римския Дунавски лимес за списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Атрактивни събития организират в антична Бонония във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Антична Бонония е избрана за пилотен обект, в който се планират различни дейности в подкрепа на номинацията на Римския Дунавски лимес за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Дейностите са организирани в рамките на международен проект, по който асоцииран партньор е Регионален исторически музей Видин. Събитията ще се проведат през есента на следващата година, каза археологът от видинския музей и зам. научен ръководител на археологическото проучване на Бонония Ваня Ставрева:

"Тук ще бъде проведен късноантичен фестивал на живата история, който ще е двудневен. По същото време се очаква да пристигне един кораб, който се изработва по проекта. В него има съчетание на експериментална археология, тъй като се реконструира късноантична лодка тип "Лусория", какъвто тип лодки са намерени в Обертайм и Майнц. В момента тя се изработва в Австрия, използват се дъбови трупи, с автентични инструменти и автентични сечива и технологии и в средата на следващата година тя ще започне своето плаване от Инглощад, за да стигне до устието на Дунав."
 Снимка: https://www.facebook.com/historymuseumvidin
Антична Бонония ще бъде включена в мобилно приложение с подробна информация за туристите, ще бъдат създаден и 3D модел на обекта. Освен това видинският музей ще има възможност да участва в изграждането на международна музейна мрежа по Дунавския лимес. 

България участва в номинацията на Римския Дунавски лимес за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО с 32 обекта, припомни археологът: 

"На територията на Видин е Бонония, след това - Рациария, Алмус в Лом, Долни Цибър, Козлодуй и така до Дуросторум в Силистра. Тази кандидатура на Дунавския римски лимес е разделена на два сегмента. В първия е Западната част на Римския Дунавски лимес, който е на територията на Германия, Австрия и Словакия. Този сегмент през юли вече получи статут на групов обект със световно значение. Във втория сегмент е Източната част на Римския Дунавски лимес, която е на територията на Хърватия, Сърбия, България и Румъния, и се очаква тепърва  да бъде взето решение. Лично аз се надявам, че след като такова решение за западния сегмент е взето, много скоро и въпрос на обозримо бъдеще е и източният сегмент да получи такъв статут, което ще е от много голямо значение за Видин, тъй като Бонония е част от този списък и това ще даде възможност за целенасочени инвестиции за този обект, за неговото социализиране, за превръщането му в обект, който да привлича туристи."

Снимка: https://www.facebook.com/historymuseumvidin
Документацията в подкрепа на тази кандидатура се подготвя от Лимес комисията, създадена към Министерство на културата. Комисията работи под председателството на доц. д-р Людмил Вагалински.

Галерия

Вижте още

Област Враца влезе в тъмночервената зона по заболели от COVID-19

Област Враца влезе в тъчно червената зона по болни от COVID-19 с над хиляди заразени с вируса на 100 000 души. Досега там бяха съседните области Видин и Монтана. По данни на регионалната здравна инспекция, към 22 януари инфектираните във Врачанско са 1 014.99 на сто хиляди при средна двуседмична заболеваемост за страната от 1 426.72 на 100..

публикувано на 23.01.22 в 09:06

Не е имало теч на сярна киселина при инцидента с цистерната в Брегово

Не е имало разлив на сярна киселина по време на инцидента с обърналата се вчера цистерна в град Брегово, няма опасност за населението и околната среда. Шофьорът на камиона е в добро здраве и вече се е прибрал в Сърбия, минимални са щетите по пътната настилка и те ще бъдат възстановени изцяло за сметка на фирмата собственик на цистерната - това каза за..

публикувано на 23.01.22 в 08:47

Община Кула публикува годишния отчет за достъп до обществена информация

Община Кула отчете постъпилите заявления за достъп до обществена информация за 2021 година. На основание чл.15, ал.2 от Закона за достъп до обществена информация всеки ръководител на административната структура трябва да изготви отчет за постъпилите заявления за достъп до обществената информация и да опише данни за направени откази и причина..

публикувано на 23.01.22 в 08:10

267 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

6 630 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа. Положителни са 24,98% от направените 26 541 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. Новите случаи в Северозападна България са 267. Като най-много новозаразени има отчетени в област Враца - 102, следвана от Видин с 85 и Монтана с 80 нови случая. В..

публикувано на 23.01.22 в 06:29

Монтираха метално сърце за капачки в Кула

За Деня на родилната помощ 21-ви януари монтираха метално сърце в град Кула, което бе закупено със средства от еднократната помощ на новородения син Цветан на семейство Цанкови.  Буквално часове след монтирането му срещу църквата в града една трета от обема бе изпълнена с разноцветни капачки, събрани от ученици и общественост за кампанията..

публикувано на 22.01.22 в 14:20
д-р Венцислав Владински

Средно около 100 души са новозаразените за ден във Видинско

Апел общините на територията на областта да бъдат по-активни по контрола на спазване на противоепидемичните мерки отправят здравните власти .  "Колегите, тези от Агенцията и полицаите всеки ден правят проверки за спазване на мерките. Този апел го отпращаме ежедневно. Не са малко новозоразените, но не е същото положение, каквото е в..

публикувано на 22.01.22 в 13:55

Община Кула публикува годишния план за пашата

Община Кула готова с проект на План за паша за стопанската 2021-2022 година. Настоящият Годишен план за паша за стопанската 2021–2022 година вече е разработен от община Кула и публикуван на интернет страницата на общината. Планът се изготвя ежегодно и се внася за разглеждане и приемане от Общинския съвет. Ежегодно, в срок до 01 март..

публикувано на 22.01.22 в 13:50
Подкасти от БНР