Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пътна полиция във Враца с мерки срещу рисковите участници в движението

Снимка: БГНЕС

Безопасността зависи от условията на трасето, състоянието на автомобила, но най-вече от водачите. През есенните и зимни месеци вниманието им трябва да е повишено заради метеорологичните условия и защото се налага да се шофира повече в тъмните часове на денонощието.

Само на територията на област Враца за десетте месеца от началото на годината са установени над 28 000 нарушения, свързани със скоростта, каза старши инспектор Светослав Николов, началник група в сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР:

"Предприети са активни превантивно-информационни кампании и мерки, насочени към рисковите участници в движението, включително за опазване от пътно-транспортни произшествия на деца и юноши. Към момента се провежда "Акция зима", като насочеността на същата е контрол по отношение на техническата изправност на автомобилите и тяхната подготовка за настъпващия зимен сезон."

В региона на Враца рисков участък е кръстовището с кръгово движение на обхода на областния център, който е с повишена концентрация на пътно-транспортни произшествия.

За лошо състояние на международния път Е-79 между София и Видин в участъците Мездра-Враца и Враца-Монтана алармира Борис Стефанов, слушател на радио Видин:

"Е-79 между София-Видин е осеян с големи дупки като кратери. По този път минават много автобуси, тирове и коли, може да се случи нещо като на  магистрала „Струма“. Хубаво е да се вземат мерки, да бъдат запълнени тези дупки. Плащаме винетки, а пътищата не се подържат. Лошото състояние е в следните участъци: 1. Люти дол; 2. Мездра-Враца и Враца-Мездра; 3. Околовръстен път на Враца; 4. Враца-Монтана- целия участък, особено след камерата за отбивката за с. Краводер - там е дупка до дупка. При валеж на дъжд тези дупки се запълват с вода и не се виждат, а така се чупят и колите." 

За повишаване безопасността на движението по първокласния път I-1 Видин – София през предстоящите зимни месеци в момента се изкърпват най-компрометираните участъци на територията на област Враца, съобщиха в отговор от пътната агенция. Допълват, че през миналата седмица е изкърпена настилката на пътя в област Монтана. В писмото се посочва още, че Агенция "Пътна инфраструктура" извършва всички необходими действия трасето на скоростното направление Видин – Ботевград да бъде изградено поетапно, което ще подобри значително свързаността на Северозападна България със столицата и с автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма". 

Строителни дейности се извършват в близо половината от трасето. За останалата част от направлението се работи по проектирането, отчуждаването на засегнати от строителството имоти, извършване на всички необходими административни дейности по теренното осигуряване на трасето, посочват от пътната агенция.

В момента в изпълнение са близо 88 км от бъдещото скоростно направление Видин – Ботевград, съобщават от АПИ. Уточняват, че през 2019 г. работата е започнала от едни от най-сложните отсечки – Мездра – Ботевград и Видин – пътен възел "Макреш", с обща дължина 62,4 км. В участъка от път I-1 Мездра – Лютидол в края на миналата година е готово едното платно и трафикът в отсечката се осъществява двупосочно по него с временна организация и временна пътна маркировка. Строителните работи продължават паралелно в съседното платно, както и по целия километраж на обекта. През май тази година са започнали   строителните дейности в още два участъка – от пътен възел "Макреш" до пътен възел "Бела"  /с дължина 13,6 км/ и от пътен възел "Бела" до пътен възел "Ружинци" /с дължина 11,1 км/. Срокът за изпълнение на тези близо 88 км по договор е краят на 2023 г.


 


Вижте още
Село Замфир, община Лом

Финансирането е проблемът на село Замфир

В слънчев януарски ден пристигаме в село Зафмир , едно от големите села в община Лом. Селото е красиво и оживено. Тук живеят около 1300 души, има и млади хора, които работят в близкия град Лом. Проблемът е, че няма работа.   Къщите са 760, има и такива, в които никой не живее, но не са много. Преобладава възрастното население. В селото има..

публикувано на 21.01.22 в 12:00

Красимир Георгиев: Българинът се разтапя от удоволствие, когато чуе за полигони и Тодор Живков

"Идеята на новото правителство аз я приветствам, само че пак тръгваме от покрива към първия етаж, макар че обикновено се върви обратно . Българинът се разтапя от удоволствие, когато чуе за полигони и Тодор Живков. На полигон по време на шофьорския курс няма какво да се научи . Учи се, когато е в истинска обстановка. Иначе свикваме между колчета и..

публикувано на 20.01.22 в 10:35
Владимир Тодоров

Владимир Тодоров: Правилата за движение по пътищата трябва да са в отделен закон

" Изключително голяма е нуждата от нов закон за пътищата . Сегашният не е променян от години, най-кърпеният закон е - над 50 поправки има , съответно е амалгама, направо тюрлюгювеч от всякакви правила. Когато трябва да се учат правилата за движение, те трябва да са извадени в самостоятелен закон , съдържащ само тях. Никой не го интересува..

публикувано на 20.01.22 в 10:30
Настимир Ананиев, народен представител

Настимир Ананиев: Обучение от най-ранна възраст ще гарантира пътната безопасност

"Един от фокусите, които дадохме, е френският модел за пътна безопасност: още от детската градина започва да се изграждат знания за пътна безопасност, след това се минава през обучение на велосипед, за да се създадат умения и рефлекси, свързани с пътната безопасност . Идеята е да се фокусираме и да работим в тази посока - образованието и обучението,..

публикувано на 20.01.22 в 10:20

Ресторантьори в стачна готовност- за какво настояват от бранша?

До края на седмицата ще стане ясно дали ресторантьорите в България ще започнат национални стачни действия, това заявиха преди дни от Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Председателят Ричард Алибегов показа сметка за ток на ресторант за декември в размер на 33 763 лв., признавайки, че преди това тя е възлизала на 8000 лв. Той обясни, че..

публикувано на 19.01.22 в 10:30

МРРБ: Новият път Видин-Ботевград ще се строи поне до 2027 година, всичко останало са празни обещания

Новият път Видин-Ботевград ще бъде готов най-рано през 2027 година или с 6 години забавяне от първоначално обявеното , а тунелът под Петрохан- 4 години по-късно, през 2031 година. Това стана ясно на работна среща при министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов. Защо значително се бавят важните за развитието на Северозапада инфраструктурни..

публикувано на 18.01.22 в 14:10

Данъчна кампания 2022 - срокове и новости

Започна третата данъчно- осигурителна кампания, която НАП провежда в условията на пандемия. Създадени са условия лицата да могат безпроблемно, а по възможност и без посещение в офисите на Агенцията да си подадат декларациите и да платят дължимия данък. От 10 януари се подават само декларации за доходите на физическите лица. "Гражданите на..

публикувано на 17.01.22 в 14:47
Подкасти от БНР