Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Солна терапия премахва стреса и подпомага здравето

Снимка: Радио Видин


Лечебните качества на солта са известни още от древността. Този естествен продукт е в основата на халотерапията - холистичен метод за профилактика и подпомагане лечението на някои заболявания, при които хората престояват определено време в т. нар. солни стаи. Първите задълбочени изследвания върху здравословните ползи на солната терапия са проведени преди 2 века, обясни Инна Йосифова, управител на спортен център във Видин:

"Преди около 200 години полски учени установяват, че миньорите, работещи в солните мини, са по-здрави и по-дълголетни. В резултат на изследвания разбират, че въздухът в солните рудници е естествено наситен с частици суха сол (натриев хлорид), които имат много благоприятен лечебен ефект върху хората с белодробни и дихателни проблеми. Постепенно е доказано, че аерозолната сол играе важна роля за облекчаване на дихателните заболявания и се е превърнала в ефективна и евтина алтернатива за хора с дихателни и кожни проблеми." 

За да бъдат създадени условия, които са максимално близки до тези в солните пещери, започва изграждането на т. нар. солни стаи. В тях с халогенератор се разпръсква специална фармацевтична сол. 

"Процедурата за деца под 12 години е с продължителност 20 минути, а за хора над 12 години - 40 минути. Когато е само за  поддържане или подсилване на имунитета, се препоръчва процедурите да са от 2 до 3 седмично, около 3 седмици. Повтарят се при смяна на сезоните, два пъти или максимум три пъти в годината. Когато има вирусна инфекция, се препоръчва да се правят между 48 часа в продължение на около 2 седмици", каза Инна Йосифова.
 
Халотерапията може да подпомогне възстановителния период след изкарана инфекция от COVID-19, обясни още тя:

"Халотерапията е много ползотворна, тъй като повишава имунитета на човека, подобрява белодробната система и повишава нивата на кислород в тялото. Халотерапията премахва стреса и умората, премахва инфекции и гъбички по кожата, облекчава симптомите на болестите, при нервни проблеми, при кожни проблеми..."

Консумацията на напитки и храни по време на терапията не е допустима. Препоръчва се също 30 минути след престой в солна стая да не се премие храна. 

Хората, които имат сериозни здравословни проблеми, е желателно да се консултират със своя лекуващ лекар, преди да започнат терапия със сол. Предварителна консултация с лекар се препоръчва и на бременните жени.


Вижте още

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебният ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че..

публикувано на 16.01.22 в 08:00

В Градец събират помощи за семейство, което пострада при пожар

Във видинското село Градец събират средства за семейство, чийто дом беше опожарен преди дни. Трагедията става на 7 януари вечерта в дома на Светлин Гунчев. Огънят е пламнал на втория етаж в къщата, където имало запалена печка на дърва и въглища. Всичко става, докато мъжът е на работа. Унищожен е покривът, а къщата става необитаем...

публикувано на 15.01.22 в 10:05

Видинско читалище участва в създаването на компютърни програми за безопасност на пътя

Компютърни програми ни показват опасностите на пътя при управление на превозно средство под въздействието на стимуланти. Видинското читалище "Светъл ден-2009" до сега участва в разработването на няколко такива софтуерни продукта. Последният е в партньорство с организации от държави в Южна Америка и с финансовата подкрепа на програма "Еразъм +" на..

публикувано на 15.01.22 в 09:10

Платформата "Careers for Students" в помощ на студентите

В началото на новата година бе открита стартъп платформата  Careers for Students . Това е място в помощ на българските студенти-бакалаври, магистри и докторанти, за намиране на стаж, работа, стипендии, конкурси и т.н. Две млади дами стоят зад създаването ѝ- Надя Манова и Габриела Дочева, които са студентки по “Медии и журналистика” в УНСС. Според..

публикувано на 14.01.22 в 12:10

Преподавател: Логиката вече е бич за децата

Днес,14 януари, отбелязваме Световния ден на логиката , обявен за такъв от ЮНЕСКО на 13 ноември 2019 г. Той е включен и в календара на Международните дни на организацията. През тази година Световният ден на логиката ще се проведе за четвърти пореден път. Събитието се ползва с изключителна популярност. През миналата година то е отбелязано с 82..

публикувано на 14.01.22 в 11:53

Отец Славейко: "Музиката е в душата ми"

Поп Славейко Славчов служи в село Славотин и още две села в община Монтана - Клисурица и Долна Рикса . Че го обичат хората, е факт, но с него разговаряме за любовта му към народната музика. Освен че е самодеец, той е и председател на читалище "Народна просвета" в село Смоляновци. Не се учудвайте. Дядо му по майчина линия- Стоян, го..

публикувано на 14.01.22 в 11:25
Военен духов оркестър

Военен диригент със спомени за живота си и неговия учител Дико Илиев

Възпитаник на маестро Дико Илиев е гост днес в "Думата имат старейшините" . Това е военният диригент на духова музика, офицер Иван Денов. Той е роден в село Остров преди 84 години. Завършил е Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” и е бивш директор на военно-музикалното училище в София. "Бил съм музикантски ученик при Дико..

публикувано на 13.01.22 в 16:55
Подкасти от БНР