Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рехабилитатор: Движението е живот

Снимка: Петя Генова


В много случаи хроничните дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат са резултат от обездвижване. Едни от първите симптоми са сутрешната скованост и болката с неизяснен произход, обясни в предаването "Направление здраве" рехабилитаторът Александър Димитров. По думите му, обездвижването до голяма степен води до дегенерация на ставния хрущял, който спомага за по-доброто движение на крайниците. Преодоляването на проблемите включва няколко стъпки:

"Проблемите можем да преодолеем с терапии, с нужната терапия, която е спрямо съответния тип дегенерация, съответния тип износване - дали ще е на коленни стави, тазобедрени стави, раменни стави, гръбначен стълб. Според травмата се използват различни терапии, но главно  - физиотерапия, противовъзпалителни, болкоуспокояващи медикаменти, балнеолечение и т.н."

За да се предпази от проблеми на опорно-двигателния апарат, човек е добре да поддържа добра физическа форма, обясни рехабилитаторът:

"Има дейности, които могат да спомогнат за по-добрата форма, като пилатес, йога, плуване. Народни танци и друг вид дейности, които оказват по-голямо усилие, вибрации и сътресения на опорно-двигателния апарат, не са  препоръчителни. При фитнеса нещата са малко на кантар. Във фитнеса можеш да ходиш, да го посещаваш, въпросът е, че трябва да се концентрираш повече върху разтяганията, повече върху упражненията с минимална тежест, дори и без тежест, защото по-големите килограми, по-големите натоварвания могат да допринесат за по-голямото увреждане на ставните повърхности и допълнителното износване на опорно-двиагателния апарат."
Александър Димитров, физиотерапевт Снимка: Личен архив
Полезен ли е т.нар. градински фитнес? 

"От ежедневните дейности, които не изискват допълнителни усилия, допълнително отделяне на време, ходенето пеш до работа е единият вариант. Физическите усилия в градината пак трябва да се редуцират до положение, в което ако усетим болка или дискомфорт, трябва да спрем. В нашия край е много модерно, като им кажем: "Трябва да правите упражнения", те ни отговарят: "Аз права упражнения, но в градината". Казваме им, че в градината правят еднотипни упражнения, които не се като специализираните упражнения, които се правят еднократно и краткотрайно, при тях няма повтаряемост, която е ежедневно. Тоест градината помага, доколкото правим нещата в минимум, а не когато се увличаме по няколко часа, наведени с мотика, лопата и т.н. В градината може, но трябва да следим знаците на тялото, тялото само ни подсказва в каква степен можем да го натоварим или не..."

Пациенти на физиотерапевтите напоследък се оказват и хора, изкарали COVID-19 и преминали продължително болнично лечение, добави Александър Димитров. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00