Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рехабилитатор: Движението е живот

Снимка: Петя Генова


В много случаи хроничните дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат са резултат от обездвижване. Едни от първите симптоми са сутрешната скованост и болката с неизяснен произход, обясни в предаването "Направление здраве" рехабилитаторът Александър Димитров. По думите му, обездвижването до голяма степен води до дегенерация на ставния хрущял, който спомага за по-доброто движение на крайниците. Преодоляването на проблемите включва няколко стъпки:

"Проблемите можем да преодолеем с терапии, с нужната терапия, която е спрямо съответния тип дегенерация, съответния тип износване - дали ще е на коленни стави, тазобедрени стави, раменни стави, гръбначен стълб. Според травмата се използват различни терапии, но главно  - физиотерапия, противовъзпалителни, болкоуспокояващи медикаменти, балнеолечение и т.н."

За да се предпази от проблеми на опорно-двигателния апарат, човек е добре да поддържа добра физическа форма, обясни рехабилитаторът:

"Има дейности, които могат да спомогнат за по-добрата форма, като пилатес, йога, плуване. Народни танци и друг вид дейности, които оказват по-голямо усилие, вибрации и сътресения на опорно-двигателния апарат, не са  препоръчителни. При фитнеса нещата са малко на кантар. Във фитнеса можеш да ходиш, да го посещаваш, въпросът е, че трябва да се концентрираш повече върху разтяганията, повече върху упражненията с минимална тежест, дори и без тежест, защото по-големите килограми, по-големите натоварвания могат да допринесат за по-голямото увреждане на ставните повърхности и допълнителното износване на опорно-двиагателния апарат."
Александър Димитров, физиотерапевт Снимка: Личен архив
Полезен ли е т.нар. градински фитнес? 

"От ежедневните дейности, които не изискват допълнителни усилия, допълнително отделяне на време, ходенето пеш до работа е единият вариант. Физическите усилия в градината пак трябва да се редуцират до положение, в което ако усетим болка или дискомфорт, трябва да спрем. В нашия край е много модерно, като им кажем: "Трябва да правите упражнения", те ни отговарят: "Аз права упражнения, но в градината". Казваме им, че в градината правят еднотипни упражнения, които не се като специализираните упражнения, които се правят еднократно и краткотрайно, при тях няма повтаряемост, която е ежедневно. Тоест градината помага, доколкото правим нещата в минимум, а не когато се увличаме по няколко часа, наведени с мотика, лопата и т.н. В градината може, но трябва да следим знаците на тялото, тялото само ни подсказва в каква степен можем да го натоварим или не..."

Пациенти на физиотерапевтите напоследък се оказват и хора, изкарали COVID-19 и преминали продължително болнично лечение, добави Александър Димитров. 


Вижте още

"Видин - благословеният град" търси подкрепа

Първата двуезична книга за историята на Видин търси подкрепа, за да стигне до своите читатели. "Видин - благословеният град" е дело на историците Оленка Миланова и Цветомир Ценков. Преводът на английски е направен от Ангелина Александрова. Книгата е написана през 2012 година, но тогава не е намерено необходимото финансиране за нейното отпечатване...

публикувано на 19.01.22 в 15:29

Режим на тока в малките общини, чакат компенсации за високите сметки

Режим на уличното осветление въведоха малки общини от българския Северозапад. Причината - скъпия ток и недостига на средства за около три пъти по-високите сметки. Община Георги Дамяново първа обяви, че от тази вечер уличното осветление ще работи до 22 часа, а не през цялата нощ, както досега. Режим на уличното осветление се въвежда и за населените..

публикувано на 19.01.22 в 14:29

Организация призова видинчани да са съвестни

В края на декември ви разказахме за събирането на пластмасови капачки в метални сърца и за проблема , произтичащ от това - често капачки се оставят извън съдовете, разпиляват се, замърсяват пространството наоколо, а качеството на пластмасата се влошава. По този повод "Лайънс клуб"- Видин , който заедно със сродните си организации стопанисва две..

публикувано на 19.01.22 в 14:15

Нов филм на Командарев по сценарий на Симеон Венциславов

Роденият в Бяла Слатина автор Симеон Венциславов отново е сценарист в поредния филм на Стефан Командарев- "Ало". Историята в лентата се оказва логическо продължение на последните му два филма- "Посоки" /2017/ и "В кръг" /2019/, на които отново беше сценарист Симеон Венциславов. В тях той разкрива икономическата и моралната кризи, настъпили в..

публикувано на 18.01.22 в 18:00

За съживяване на овцевъдството: Механизация, достойно финансиране, пасища и категоризация на труда

Сектор овцевъдство и други уязвими сектори са намерили място в Националния стратегически план по Общата селскостопанска политика на България. Стратегическият план се обсъжда в Тематичните работни групи, а председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев защитава правата на заетите в сектора.  "Препоръките са..

публикувано на 18.01.22 в 16:20

В четири общини в област Видин се учи без тестове

Приблизително 7000 ученици учат в учебните заведения в област Видин . Вече втора година продължава обучението в условия на пандемия. Децата учат и онлайн, когато е необходимо, и присъствено, когато няма болни ученици и учители от COVID-19 . В момента в област Видин има четири карантинирани паралелки. Това са три паралелки в ОУ "Иван Вазов" и..

публикувано на 18.01.22 в 15:50
Наградените деца от ОДК

Талантливите "врабчета" от Монтана носят редица награди

Едно първо място, две втори и две трети места са наградите на децата от Обединен детски комплекс "Ние, врабчетата" - Монтана , участвали в VII Национален конкурс за вокално и танцово изкуство "Звезден сблъсък" в град Велико Търново. Дипломи получиха и вокалните педагози на вокално студио "Детски смях" - за отлична работа, любов към изкуството..

публикувано на 18.01.22 в 15:00
Подкасти от БНР