Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рехабилитатор: Движението е живот

Снимка: Петя Генова


В много случаи хроничните дегенеративни заболявания на опорно-двигателния апарат са резултат от обездвижване. Едни от първите симптоми са сутрешната скованост и болката с неизяснен произход, обясни в предаването "Направление здраве" рехабилитаторът Александър Димитров. По думите му, обездвижването до голяма степен води до дегенерация на ставния хрущял, който спомага за по-доброто движение на крайниците. Преодоляването на проблемите включва няколко стъпки:

"Проблемите можем да преодолеем с терапии, с нужната терапия, която е спрямо съответния тип дегенерация, съответния тип износване - дали ще е на коленни стави, тазобедрени стави, раменни стави, гръбначен стълб. Според травмата се използват различни терапии, но главно  - физиотерапия, противовъзпалителни, болкоуспокояващи медикаменти, балнеолечение и т.н."

За да се предпази от проблеми на опорно-двигателния апарат, човек е добре да поддържа добра физическа форма, обясни рехабилитаторът:

"Има дейности, които могат да спомогнат за по-добрата форма, като пилатес, йога, плуване. Народни танци и друг вид дейности, които оказват по-голямо усилие, вибрации и сътресения на опорно-двигателния апарат, не са  препоръчителни. При фитнеса нещата са малко на кантар. Във фитнеса можеш да ходиш, да го посещаваш, въпросът е, че трябва да се концентрираш повече върху разтяганията, повече върху упражненията с минимална тежест, дори и без тежест, защото по-големите килограми, по-големите натоварвания могат да допринесат за по-голямото увреждане на ставните повърхности и допълнителното износване на опорно-двиагателния апарат."
Александър Димитров, физиотерапевт Снимка: Личен архив
Полезен ли е т.нар. градински фитнес? 

"От ежедневните дейности, които не изискват допълнителни усилия, допълнително отделяне на време, ходенето пеш до работа е единият вариант. Физическите усилия в градината пак трябва да се редуцират до положение, в което ако усетим болка или дискомфорт, трябва да спрем. В нашия край е много модерно, като им кажем: "Трябва да правите упражнения", те ни отговарят: "Аз права упражнения, но в градината". Казваме им, че в градината правят еднотипни упражнения, които не се като специализираните упражнения, които се правят еднократно и краткотрайно, при тях няма повтаряемост, която е ежедневно. Тоест градината помага, доколкото правим нещата в минимум, а не когато се увличаме по няколко часа, наведени с мотика, лопата и т.н. В градината може, но трябва да следим знаците на тялото, тялото само ни подсказва в каква степен можем да го натоварим или не..."

Пациенти на физиотерапевтите напоследък се оказват и хора, изкарали COVID-19 и преминали продължително болнично лечение, добави Александър Димитров. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00