Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Монтана отбелязва 130 г. от градския си статут

Снимка: Радио ВИДИН

Няколко инициативи са включени в програмата за отбелязване на 130 години от градския статут на Монтана. Акцент в програмата е и издаването на сборника "Монтана: един модерен град на 130 години". 


Сборникът ще бъде представен на 2 декември (четвъртък) от 10:00 ч. в Регионалния исторически музейКметът Златко Живков ще приветства участниците в събитието, на което ще присъстват автори на научни публикации от сборника. Той ще бъде представен от неговия научен редактор и съставител член-кореспондент проф. Александър Костов от ИБЦТ - БАН, който ще се включи онлайн. Дистанционно ще се включат още доц. Борислав Великов, който финансира изданието, както и акад. Ячко Иванов.


Това е четвъртият сборник, изготвен от местния филиал на Института за балканистика с Център по тракология (ИБЦТ) – БАН в партньорство с музейната колегия и Държавния архив в Монтана. Изданието е посветено на 130-ата годишнина от обявяването на градския статут на Монтана. С указ на Княз Фердинанд I Български, подписан на 2 декември 1891 г., Голяма Кутловица става град и носи името на монарха повече от половин век.

Издаването на сборника по повод кръглата годишнина е по инициатива на Регионалния академичен център – Монтана, който беше открит през 2014 г. Благодарение на проф. Костов и на общината в Монтана е създаден и първият научен филиал на институт на БАН – Институтът по балканистика с център по тракология към БАН.


Годишнината е повод и за връчването на стипендиите на учениците с изявени дарби. Кратката церемония ще се състои на 2 декември от 11:00 ч. в зала "Стефан Стамболов" на Община Монтана. Общо 13 изявени таланти в областите "Наука и технологии", "Изкуство" и "Спорт" ще получат годишни и еднократни стипендии. 


Във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев" е подредена изложба на книги, краеведски проучвания и периодични издания "130 години от обявяването на градския статут на Монтана.“ 


Документална изложба по повод годишнината ще бъде публикувана на страницата на Държавен архив – Монтана в социалната мрежа. На бележитата дата бе посветена и Трета регионална краеведска конференция "Монтана - пред погледа на Балкана и ласката на Огоста", която се проведе онлайн преди дни. 


Вижте още

Покачва се заболеваемостта от COVID-19 във Врачанско

Още 61 жители на Врачанско имат COVID-19, това показват данните на регионалната здравна инспекция за 15 януари. 32-ма от тях са жители на областния град или селата от община Враца, което задържа висок процентът на заболели -  796.59 на 100 000. Средната заболеваемост за областта продължава да се покачва и вече е 673 на сто хиляди, но в същото..

публикувано на 16.01.22 в 10:14

Няма нарушения на трудовата дисциплина във видинската болница

Видинската болницата е оказала пълно съдействие на проверката, извършена от Главна инспекция по труда, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. Проверката беше извършена в края на миналата година по настояване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова след протест на уволнени санитари от спешното отделение. "Доклада от..

публикувано на 16.01.22 в 08:33
Свети Ромил Видински Бдински

Почитаме паметта на Свети Ромил Видински

Паметта на Свети Ромил- духовен покровител на Видин почита днес, 16 януари Православната църква. Родно място на преподобни Ромил е бил град Бдин Видин. Майка му била българка, а баща му - грък, обясни отец Илия Симеонов , служител на Видинска епархия: "Когато пораснал родителите му искали да го задомят, но той избягал тайно от тях в столицата Търново...

публикувано на 16.01.22 в 08:20

151 нови случая на COVID-19 в Северозапада

Близо двоен спад на новозаразени с COVID-19 в Северозапада спрямо вчера, отчитат здравните власти. В трите области са регистрирани 151 нови случая. В област Видин са отчетени 55 положителни проби, във Враца 61, докато в Монтана 35 души са новозаразените. 4 389 са новите случаи на коронавирус в страната за последните 24 часа. Положителни са 16,2% от..

публикувано на 16.01.22 в 07:53

Над 10 000 дръвчета раздадоха днес във Видин

10 хиляди и 500 дръвчета раздадоха днес във Видин доброволци. Стотици хора си взеха дръвчета, каза за Радио ВИДИН Никола Рахнев - създадетел на инициативата Гората.бг. "Раздаването на дръвчетата във Видин върви изкючително интензивно, но малко динамично. Хората са с много голям ентузиазъм, който на моменти дори прелива в свръхжелание, но радвам..

публикувано на 15.01.22 в 15:12

Асфалтираха улица "Васил Левски" в Кула

Асфалтирането на улица „Васил Левски“ в град Кула , както и на три пресечки на тази улица по програма „Развитие на селските райони“ премина без наложени финансови корекции в края на 2021 година. „Удовлетворен съм от това, че преди 2 месеца разплатихме улица „Васил Левски“  и отново няма общината нито един лев наложена финансова корекция...

публикувано на 15.01.22 в 12:18

Успешна година отчете читалището в Буковец

Успешна и ползотворна 2021 година отбеляза читалището във видинското село Буковец . Културната институция за последната година се обогати в редица отношения, каза за радио Видин секретарят на Народно читалище "Просвета" - Вероника Атанасова :  Тази година беше много успешна за читалището. Конкурси повече онлайн, в които сме участвали и които сме..

публикувано на 15.01.22 в 11:58
Подкасти от БНР