Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коледните тържества в Белоградчик започват от петък

Снимка: Радио ВИДИН Архив

В Белоградчик се готвят за посрещане на Коледните и Новогодишните празници. Те ща започнат със запалване светлините на коледната елха на площад „Възраждане“ в петък от 17:30 часа. 

Церемонията ще започне с кратка програма, в която участие ще вземат децата от Детска градина „Иглика“ и Центъра за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс Белоградчик. 

Дядо Коледа също ще изненада децата и ще им раздаде лакомства. 

По традиция Кметът Борис Николов заедно с децата отброяват от 10 до 1 и елхата грейва. Тя вече е монтирана от служители на общината в центъра на площада. През годините, когато не бяхме ограничени от Корона вируса, програмата беше много по - наситена със събития. Отбелязваше се и Никулден с рибен курбан на площада и чаша червено вино, гостуваше с коледен концерт Симфониета - Видин, за децата представление изнасяше кукленият театър от Видин. 

В салона на читалището се провеждаше голям коледен концерт с участието на всички самодейни и детски състави. Сега всичко това ще липсва на жителите на града поради забраните за групови мероприятия. Но децата няма да бъдат съвсем забравени.

 Центърът за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс - Белоградчик е обявил онлайн конкурс за рисунка на тема „Вълшебна Коледа“. В него могат да участват деца и младежи от 6 до 18 години. При оценяването от журито те ще бъдат разделени в три възрастови групи. Крайният срок за изпращане на рисунките е 17. декември. Журито ще оцени творбите на малките художници и на 21. декември ще обяви резултатите на страницата на Детския комплекс, а във фоайето на Младежкия дом ще бъде подредена изложба. 

И още един интересен конкурс обявява Детският комплекс - „Най - атрактивно Дунавско хоро“. Хорото може да е изиграно индивидуално, семейно или с приятели. Клипчето трябва да е с продължителност до 2 минути. То трябва да се изпрати на лично съобщение на страницата на комплекса до 03. януари 2022 г. до 12:00 часа. Конкурсът е със състезателен характер и резултатите ще се отчитат по броя на харесванията. Резултатите ще се обявят на 04. януари. Ограничения във възрастта няма. 

Дядо Коледа няма да пропусне и тази година да посети Детска градина „Иглика“, за да зарадва децата с подаръци. Там изискването е да има зелен сертификат, което сме сигурни, че е така. А Центърът за обществена подкрепа и Дневният център за деца и младежи с увреждания и тази година са подготвили богат Коледен базар, със средствата от който да зарадват деца от социално слаби семейства. 

Вижте още

Снимката на 21 януари 2022 година

Народният празник Бабинден, посветен на жените, бабували на родилките, отбелязаха в детска ясла  "Слънчев кът"  във Видин с празнично настроение и подобаваща програма, представена от децата от първа група.  Във Видинското село Неговановци всяка година отбелязват Бабинден, като обичаят е да се посетят родилките, които са станали майки през..

публикувано на 21.01.22 в 18:10

Повече дисциплина и контрол са препоръките на Кризисния щаб в област Видин

Средно около 100 човека на ден са новозаразените с COVID-19 в област Видин. Индексът на смъртност е 7,4 %, като данните бележат намаление. Здравните специалисти, на областно ниво, отчитат висок брой заразени, нарастване на броя на хоспитализираните, но от друга страна намаляване на смъртността. Данните бяха изнесени на заседание на Областен кризисен щаб..

публикувано на 21.01.22 в 18:00

Деца изработиха кукерски маски в Долна Кремена

На Бабинден децата от филиала в Долна Кремена към Детска градина "Мир"- Мездра, откриха във фоайето на Народно читалище "Просвета 1897", изложба на изработени лично от тях модели на кукерски маски. Отговорникът на филиала Петя Митинска разказа на присъстващите за зимните празници в Обредния календар и ролята на маските в обичаите. "По време..

публикувано на 21.01.22 в 15:42

В Монтана се поклониха пред паметта на Йордан Радичков

Кметът на Монтана Златко Живков и директорът на регионална библиотека „Гео Милев”- Анелия Иванова поднесоха цветя пред паметника на големия български писател Йордан Радичков.   "Чисто човешки и лично искам да ви кажа, че моят кабинет е точно тук, до паметника и почти винаги, когато правя нещо професионално, аз поглеждам Радичков и си казвам..

публикувано на 21.01.22 в 15:37
Областният оперативен щаб във Враца, председателстван от областния управител Стефан Красимиров, проведе заседание в електронна среда.

Враца е в готовност за затягане на мерките срещу ковид

Няма да се въвеждат допълнителни мерки срещу разпространението на ковид и грип във Врачанско, но властите остават в готовност да реагират при промяна на оперативната обстановка – това реши областният оперативен щаб за борба с грип и остри заразни заболявания, председателстван от областния управител Стефан Красимиров.  Директорът на..

публикувано на 21.01.22 в 15:33

Полицията продължава да издирва вандала от Враца

Вандалът , издирван от полицията, е увредил не имущество на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца , както съобщиха вчера от полицията, а на Диагностично-консултативен център 1. Информацията потвърдиха служители на общинския здравен център, които разказаха, че пораженията на 5 януари са завършили с ритник по вратата на управителя на общинското здравно..

публикувано на 21.01.22 в 15:09

7 % от учениците и учителите в област Монтана са с COVID-19

В област Монтана засега не се налага въвеждането на извънредни мерки заради разпространението на коронавирусната инфекция. Това стана ясно сред проведеното заседание на областния медицински съвет, с председател областният управител Ванина Вецина : "Съгласно Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, одобрен към 14..

публикувано на 21.01.22 в 14:54
Подкасти от БНР