Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледните тържества в Белоградчик започват от петък

Снимка: Радио ВИДИН Архив

В Белоградчик се готвят за посрещане на Коледните и Новогодишните празници. Те ща започнат със запалване светлините на коледната елха на площад „Възраждане“ в петък от 17:30 часа. 

Церемонията ще започне с кратка програма, в която участие ще вземат децата от Детска градина „Иглика“ и Центъра за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс Белоградчик. 

Дядо Коледа също ще изненада децата и ще им раздаде лакомства. 

По традиция Кметът Борис Николов заедно с децата отброяват от 10 до 1 и елхата грейва. Тя вече е монтирана от служители на общината в центъра на площада. През годините, когато не бяхме ограничени от Корона вируса, програмата беше много по - наситена със събития. Отбелязваше се и Никулден с рибен курбан на площада и чаша червено вино, гостуваше с коледен концерт Симфониета - Видин, за децата представление изнасяше кукленият театър от Видин. 

В салона на читалището се провеждаше голям коледен концерт с участието на всички самодейни и детски състави. Сега всичко това ще липсва на жителите на града поради забраните за групови мероприятия. Но децата няма да бъдат съвсем забравени.

 Центърът за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс - Белоградчик е обявил онлайн конкурс за рисунка на тема „Вълшебна Коледа“. В него могат да участват деца и младежи от 6 до 18 години. При оценяването от журито те ще бъдат разделени в три възрастови групи. Крайният срок за изпращане на рисунките е 17. декември. Журито ще оцени творбите на малките художници и на 21. декември ще обяви резултатите на страницата на Детския комплекс, а във фоайето на Младежкия дом ще бъде подредена изложба. 

И още един интересен конкурс обявява Детският комплекс - „Най - атрактивно Дунавско хоро“. Хорото може да е изиграно индивидуално, семейно или с приятели. Клипчето трябва да е с продължителност до 2 минути. То трябва да се изпрати на лично съобщение на страницата на комплекса до 03. януари 2022 г. до 12:00 часа. Конкурсът е със състезателен характер и резултатите ще се отчитат по броя на харесванията. Резултатите ще се обявят на 04. януари. Ограничения във възрастта няма. 

Дядо Коледа няма да пропусне и тази година да посети Детска градина „Иглика“, за да зарадва децата с подаръци. Там изискването е да има зелен сертификат, което сме сигурни, че е така. А Центърът за обществена подкрепа и Дневният център за деца и младежи с увреждания и тази година са подготвили богат Коледен базар, със средствата от който да зарадват деца от социално слаби семейства. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48