Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Раздадени са близо 400 компютъра, инициативата продължава

Видински фонд "Читалища" дарява компютри на деца в нужда вече година

Снимка: Еми Стоянова



Близо година Видински фонд "Читалища" помага на деца от цялата видинска област с обучението им онлайн. Съвместно с организацията "Фабрика за идеи" и различни дарители с огромни сърца предоставят компютри, лаптопи, таблети или телефони на много деца в областта. Към този момент обаче все още доста деца имат необходимост от техника, затова и инициативата ще продължи, каза за радио Видин председателят на Видински фонд "Читалища" - Славена Петрова

"Първоначално започнаха да пристигат индивидуални дарения. Дори тук имаме едно местно момче, което се включи, когато разбра, че е започнала тази инициатива, с четири нови лаптопа, които предоставихме на децата в Горни Лом. Засега инициативата е отворена, защото виждате как стоят нещата" - каза Славена Петрова.

Едни от последните, получили необходимата техника за провеждане на учебни занятия във виртуална среда са Марио Росенов и Мартин Венциславов от видинското село Майор Узуново. Два настолни компютъра преди дни пристигнаха в читалището на селото, където очакваха и своите нови собственици. Молбата към читалищния фонд за крайно необходимата на децата техника е изпратена от секретаря на Народно читалище "Пробуда-1901", Еми Стоянова

"Като открием семейство, което има нужда от предоставена такава техника, се обръщаме към този фонд и те винаги ни подават ръка и ни помагат. Затова благодарим за тези два броя компютъра, които бяха предоставени на нашето читалище. По този начин успяхме да зарадваме Мартин Венциславов и Марио Росенов, две прекрасни момчета от нашето село, като по този начин им подсигурихме необходимото за провеждане на онлайн обучение" - заяви читалищният секретар.

Мартин ВенциславовЩастие и огромно улеснение за учениците носят новите им придобивки. Не малко трудности и невъзможност за добра комуникация са изпитвали момчетата до момента при провеждането на онлайн занятията, откровено каза Мартин Венциславов.

"Преди беше много по-трудно с телефона, сега с компютъра ми е много по-удобно, много по-лесно е. Май-много имах проблем с това, че не се чувахме, не се чуваше просто. Като си говорим те не ме чуват мен или аз не ги чувам тях" - сподели за доскорошните си проблеми Мартин.

За последната година са раздадени близо 400 компютъра на деца в нужда. Към момента инициативата на Видински фонд "Читалища" продължава с идеята да създаде по-удобна и спокойна среда за обучение за още ученици в областта. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00