Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Прегърбени души

Снимка: pastir.bg

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлинаДнес пред всички нас се разкрива познанието за силата и мощта Божии, които дават  на човека радостта да се изпълва с вяра, надежда и любов.

"Било съботен ден. В една еврейска синагога Иисус поучавал народа. Там била и една прегърбена жена, която не можела никак да се изправи.

Като я видял Иисус, повикал я и ѝ рекъл: "Жено, освобождаваш се от недъга си!" Възложил ръцете Си на нея и тя веднага се изправила, и започнала да слави Бога.

Началникът на синагогата, който станал свидетел на изцерението, озлобено възнегодувал: "Шест дена има, през които трябва да се работи: в тях дохождайте и се лекувайте, а не в съботен ден." Тези думи били толкова стъписващи, че мнозина от присъстващите се смутили.

Иисус погледнал началника в очите и възразил на упрека му: "Лицемерецо, не отвързва ли всеки от вас вола си или осела си от яслите в събота и не води ли да го пои? А тая дъщеря Авраамова, която сатаната е свързал ето вече 18 години, не биваше ли да се освободи от тия връзки в съботен ден?"

Двуличниците са врагове на Бога, поради което Иисус винаги безпощадно ги е изобличавал казавайки: "Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! Горко вам…, горко…"

Ясно е, че е добре да помним това и да имаме памет за него, за да не чуем в съдния ден: "Горко ти лицемерецо, ненаситен за земна власт и за човешка слава. Горко ти сроднико на дявола - първият "доброжелател", оставил Бога и вечното наследство."

Автор: Протойерей Алеко Рачев

В рубриката "Съвременна Библия" – сигурно знаете, че хората дават различни имена на ураганите, които помитат планетата ни. Последният Ковид-ураган го кръстиха "Омикрон".  След като "Делта" утихна до степен на тропическа буря, иде ред на "Омикрон". Но той не е единствения ураган. Светът ни се тресе от геополитически, климатично застрашаващи, енергийно избухващи и финансово депресиращи урагани. Какво да кажем за семейно-битовите и социално сриващите тропически бури? Кой няма нужда от прибежище? Нека си вдигне ръката? Цар Давид пише: "Господ ще бъде прибежище на угнетените, прибежище във времена на скръб." Мисля, че предложението му не е за отхвърляне!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

"Неделник" от 23 януари 2022 година

Животът е цел и ние трябва да я постигнем. Живейте и бъдете устремени. Като "Неделник" -а, който вече е на сайта. Правим една загряваща разходка по едно приятно трасе с гледки към Искърското дефиле, Голема планина, Врачанския Балкан, Ржана, Веслец - това е Крета Рън . За тази авантюра, която стартира в 11 часа днес ще ни разкаже Александър..

публикувано на 23.01.22 в 19:51

Да прогледам, Господи!

"Иисус му рече: "Прогледай! твоята вяра те спаси." (Лук. 18:42) Днешната неделя е поред четиринадесета след неделя подир Въздвижение . Евангелският разказ от днес ни разказва за един слепец – йерихонец, който имал такава силна вяра, че силно се извикал към минаващия Господ: " Иисусе, Сине Давидов, помилуй ме!" И знаете..

публикувано на 23.01.22 в 08:00
Отдел

Да надникнем в "Дневникът на един татко звероукротител"

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин,  Валентина Вълчева представя книгата на  Калоян Явашев  "Дневникът на един татко звероукротител": Дойде моментът да си поговорим за нещата от живота, макар и описани в книга, но затова пък описани по начин, който ще ви накара да се влюбите и в..

публикувано на 21.01.22 в 17:10

Бабинден в Неговановци- преди и сега

Във Видинското село Неговановци всяка година отбелязват Бабинден, като обичаят е да се посетят родилките, които са станали майки през изминалата година. В селото през 2021 година има четири нови "мъжки" майки. Те са дарени с поздравителен адрес от читалищното настоятелство и с топло одеялце за бебенцата. При последната родилка за миналата година -..

публикувано на 21.01.22 в 16:05

Психолог: Прегръдката успокоява

Отбелязваме Международния ден на прегръдката . Идеята за празника се заражда в САЩ през 1986 година, а за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. Денят на прегръдката се отбелязва в ред страни - Германия, Великобритания, Китай и др. Прегръдките са вълшебно лекарство. Този мил физически акт е 100 процента здравословен, споделят специалисти...

публикувано на 21.01.22 в 13:01

Бабинден по време на пандемия в Ново село

Вече втора година жените във видинското село Ново село не могат да се съберат и да направят онова хубаво веселие, с което отдаваха почит на медицинските работници, които се грижеха за здравето на малкото бременни в общината и на новородените деца.  И все пак да се върнем към днешния 21 януари, който честваме от години като Ден на родилната помощ..

публикувано на 21.01.22 в 11:00

Екстремните метеорологични явления и последиците от тях

Онлайн платформата "Климатека" публикува информация за най- екстремните метеорологични явления за 2021 година. Сред тях са мощният циклон "Филомена", който донесе обилни снеговалежи в Португалия и Испания. Мадрид отбеляза 50 - 60 см снежна покривка - нещо невиждано за последните 50 години; наводненията, които засегнаха страни в Западна и..

публикувано на 20.01.22 в 16:59
Подкасти от БНР