Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ползотворен сезон за археолозите във Врачанско

Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей - Враца
Снимка: Община Мездра

С нови открития археолозите от врачанския музей ще запълнят празнини в историческото познание за Северозапада. Археологическите проучвания тази година започнаха в началото на април и завършиха в края на ноември. Спасителни разкопки се проведоха по трасето на пътя Мездра-Ботевград, редовни - в ранно-неолитния обект и обреден център край село Оходен, в местността "Градище" и в крепостта "Калето" в Мездра. Някои от най-интересните разкрития са от спасителните разкопки, обясни директорът на Регионален исторически музей Враца Георги Ганецовски:

"В обекта при Лютидол се откриха неизвестен вид погребения, случили се през периода 4-5 век. Говорим за време, когато официално в римската империя християнството е прието като задължителна религия, безалтернативна. Оказа се, че специално в този регион живеят местни анклави, които продължават да си практикуват техните езически обреди, обичаи. Тук визирам погребенията. Става въпрос за погребения в специално оформени каменни клетки, чрез трупоизгаряне, съответно с много богат инвентар, който тепърва се обработва и обобщава, и тепърва ще ни дава интересни резултати." 

Вторият обект, който археолозите проучват по трасето на новия път, е в землището на село Дърманци. Там са установени няколко периода на обитаване от времето на ранния неолит до късното средновековие, като последният се оказва най- интересен, обясни археологът:

"Тук попаднахме на няколко каменни структури, с малка площ, които могат да поберат до двама човека. В момента ги интерпретираме като вид убежища. За момента, тъй като в една от тях, бяха открити два скелета на погребани по християнски начин човешки индивиди, интересното е, че имаме погребения, които не са в некропол, това е абсолютно различно и нестандартно за този период, и след това такъв тип структури - убежища, които маркират някакво бедствие. Така че допускаме, че става въпрос за убежища, свързани с чумата. Звучи ни актуално в днешно време, един вид карантина, които в един момент явно са били напуснати и опожарени, може би пак свързани с разпространението на някакво такова бедствие. Така че - съвсем нова информация за нашия регион, че и в национален мащаб, която ни се явява изключително ценна." 

Тази година завършиха археологическите проучвания в крепостта "Калето" в Мездра. Находките от нея са над 200. Най-интересните находки от целия археологически сезон ще бъдат показани в традиционната изложба "Нови постъпления във фонда на врачанския музей", която ще бъде открита през пролетта на следващата година.

Вижте още

"Неделник" от 23 януари 2022 година

Животът е цел и ние трябва да я постигнем. Живейте и бъдете устремени. Като "Неделник" -а, който вече е на сайта. Правим една загряваща разходка по едно приятно трасе с гледки към Искърското дефиле, Голема планина, Врачанския Балкан, Ржана, Веслец - това е Крета Рън . За тази авантюра, която стартира в 11 часа днес ще ни разкаже Александър..

публикувано на 23.01.22 в 19:51

Да прогледам, Господи!

"Иисус му рече: "Прогледай! твоята вяра те спаси." (Лук. 18:42) Днешната неделя е поред четиринадесета след неделя подир Въздвижение . Евангелският разказ от днес ни разказва за един слепец – йерихонец, който имал такава силна вяра, че силно се извикал към минаващия Господ: " Иисусе, Сине Давидов, помилуй ме!" И знаете..

публикувано на 23.01.22 в 08:00
Отдел

Да надникнем в "Дневникът на един татко звероукротител"

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин,  Валентина Вълчева представя книгата на  Калоян Явашев  "Дневникът на един татко звероукротител": Дойде моментът да си поговорим за нещата от живота, макар и описани в книга, но затова пък описани по начин, който ще ви накара да се влюбите и в..

публикувано на 21.01.22 в 17:10

Бабинден в Неговановци- преди и сега

Във Видинското село Неговановци всяка година отбелязват Бабинден, като обичаят е да се посетят родилките, които са станали майки през изминалата година. В селото през 2021 година има четири нови "мъжки" майки. Те са дарени с поздравителен адрес от читалищното настоятелство и с топло одеялце за бебенцата. При последната родилка за миналата година -..

публикувано на 21.01.22 в 16:05

Психолог: Прегръдката успокоява

Отбелязваме Международния ден на прегръдката . Идеята за празника се заражда в САЩ през 1986 година, а за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. Денят на прегръдката се отбелязва в ред страни - Германия, Великобритания, Китай и др. Прегръдките са вълшебно лекарство. Този мил физически акт е 100 процента здравословен, споделят специалисти...

публикувано на 21.01.22 в 13:01

Бабинден по време на пандемия в Ново село

Вече втора година жените във видинското село Ново село не могат да се съберат и да направят онова хубаво веселие, с което отдаваха почит на медицинските работници, които се грижеха за здравето на малкото бременни в общината и на новородените деца.  И все пак да се върнем към днешния 21 януари, който честваме от години като Ден на родилната помощ..

публикувано на 21.01.22 в 11:00

Екстремните метеорологични явления и последиците от тях

Онлайн платформата "Климатека" публикува информация за най- екстремните метеорологични явления за 2021 година. Сред тях са мощният циклон "Филомена", който донесе обилни снеговалежи в Португалия и Испания. Мадрид отбеляза 50 - 60 см снежна покривка - нещо невиждано за последните 50 години; наводненията, които засегнаха страни в Западна и..

публикувано на 20.01.22 в 16:59
Подкасти от БНР