Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Четири училища и три детски градини в община Мездра остават средищни

Снимка: Община Мездра

Министерският съвет прие Списък със защитените детски градини и училища в Република България за учебната 2021/2022 г. Решението беше взето на последното заседание на служебния кабинет. Документът се актуализира всяка година по предложение на кмета на съответната община след решение на общинския съвет.

От включените в списъка 266 защитени образователни институции са 6 детски градини и училища в област Враца, в т. ч. едно училище в община Мездра - СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино.

Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, за защитена детска градина се определя тази, която, ако бъде закрита, най-малко 8 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват не по-малко от 14 км или 5 деца в същата възраст ще пътуват не по-малко от 20 км до най-близката им детска градина или училище. За защитено училище за учениците от I до VII клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 ученици ще пътуват не по-малко от 20 км до най-близкото училище, а за защитено училище за учениците от VIII до Х клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 15 ученици ще пътуват повече от 30 км, за да влязат в клас.

С друго свое решение правителството прие Списък на средищните детски градини и училища в Република България за учебната 2021/2022 г. Сред 971-на средищни институции в страната, включени в списъка през настоящата учебна година, са 45 детски градини и училища в област Враца, в т. ч. 7 в община Мездра. Това са СУ „Св. Климент Охридски” и Детска градина „Звездичка“ - с. Зверино, СУ „Иван Вазов“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ДГ „Детелина“ и ДГ „Мир“ - гр. Мездра.

За средищна детска градина се определя общинска детска градина или част от нея в друго населено място, в която се обучават най-малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места, в които няма детско заведение и която за тези деца е най-близо. При средищните училища важат почти същите условия, но минималният брой ученици трябва да е 10.

Определянето на защитени и на средищни детски градини и училища цели да повиши обхвата на децата и на учениците, както и да намали броя на преждевременно напусналите образователната система. 


Вижте още

Пет часа блокада на път Е79 заради катастрофа на ТИР

Около 5 часа продължи блокадата на международния път Е-79 снощи, преди пътните власти да успеят да възстановят трафика от и за София. Малко след 17 часа камион, натоварен с тонове хартия се обърна и спря движението и по двете платна в участъка между мездренските села Лютидол и Ребърково. При инцидента водачът на българския ТИР се е отървал без..

публикувано на 21.01.22 в 08:05

403 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

8932 са новите случаи на коронавирус у нас, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал. Това са над 22 процента от направените 39 445 теста. В Северозападна България новозаразените са общо 403. В област Видин новите случаи са  94, в област Монтана -151 и в област Враца- 158. 87 са починалите в страната за последните 24 часа. Като..

публикувано на 21.01.22 в 07:45

Снимката на 20 януари 2022 година

Традиционният за град Кула обичай "Къпачи" продължи и днес.  Празнува се на 19-и срещу 20 януари /Ивановден по стар стил/. Къпачите  обиколиха къщите на всички именици през нощта, а днес, на Ивановден – обикалят из целия град, като посетиха и някои от институциите. Първоначалният брой на къпачите беше 9 души, но тази сутрин към тях се присъединиха..

публикувано на 20.01.22 в 18:05
Георги Владов, управител на

Георги Владов: Хората да са по-отговорни при отчитането на водата

85% от водата, с която се водоснабдява Видин и населените места от областта е помпажна. Тя се осигурява от подземни водоизточници чрез помпени станции, които черпят електроенергия, каза управителят на видинското "ВиК" дружество Георги Владов . Това според него е една от основните причини за вдигането на цената на водата.  Георги Владов допълни,..

публикувано на 20.01.22 в 17:22

Безработицата в Северозапада е 2 пъти по-висока от тази в страната

Равнището на регистрираната безработица през месец декември на територията на трите области - Видин, Враца и Монтана е 9.9%, сочат данните от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Спадът на годишна база е с 1.8 процентни пункта – от 11.7% през декември2020 г. Спрямо предходния месец намалява с 0.2 процентни пункта. За сравнение, равнището..

публикувано на 20.01.22 в 17:10

Нови пейки са поставени във видински парк

Допълнителни 15 пейки монтираха работници от Общинско предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ в парк „Владикина бахча“, съобщават от пресцентъра на Общината. Поставянето им е съобразено и с желанията на видински граждани, които в сигнали до администрацията споделят необходимостта от разполагане на допълнителна паркова мебел...

публикувано на 20.01.22 в 16:53

В Монтанско заболяемостта от ковид мина 1000 на 100 000 души население

В две общини в област Монтана заболяемостта от коронавирус е над 1000 на 100 000 души население на 14-дневна база. След Берковица, която в момента е 1 452 и Монтана е 1165 болни. За област Монтана средната заболяемост за четвъртък е 932-ма души. Спрямо сряда във всичките общини на региона има увеличение на болните, без Вълчедръм и Якимово, отчитат..

публикувано на 20.01.22 в 16:37
Подкасти от БНР