Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските училища се готвят за присъствено обучение

ГПЧЕ Йордан Радичков Видин, Снимка: Ваня Минева
Снимка: Ваня Минева



587 на 100 000 души от населението е нивото на заболеваемост от COVID -19 в община Видин, сочат данните на Рeгионалната здравна инспекция /РЗИ/ за последните 14 дни. Това означава, че учениците могат да се върнат към присъствени учебни занятия от понеделник,6 декември, ако бъдат изследвани с щадящи тестове веднъж седмично. 

Под 500 е заболеваемостта в общините Белоградчик, Брегово, Грамада, Макреш, Ново село, Ружинци и Чупрене. В част от тях учениците вече преминаха към ротационен принцип на обучение, в други бяха възстановени присъствените учебни занятия, след като заболяемостта падна под 250 на 100 000 души. Най-висока заболяемост през последните две седмици е отчетена в общините Кула, Димово и Бойница, сочат данните на РЗИ.

Само една паралелка може да се върне в клас от понеделник в професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин, става ясно от декларациите на родителите за тестване на учениците. Това ще затрудни работата на учителския колектив, коментира директорът Евлогия Манджукова:

"Учителите са едни и същи, няма как да притичват непрекъснато или да мъкнат лаптопите насам-натам. Ще изчакаме още ден-два, за да видим дали ще преосмислят останалите. Аз лично този модел не го приемам. Продължителността на часовете в истинска и онлайн среда е различна - 45 минути в училище, 30 онлайн. Как си го представят, тези, които не са съгласни да седят 30 минути, а другите - 45".

В професионалната гимназия по туризъм са доставени необходимите тестове, добави Евлогия Манджукова. 

Учениците от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин ще могат да преминат към присъствени учебни занятия от вторник, 7 декември. Само за две паралелки до момента не е декларирано необходимото съгласие от родителите, обясни помощник-директорът Боянка Никова:

"В понеделник ще направим необходимата организация, иначе готовност имаме и от вторник се надяваме да стартираме отново присъствен образователен процес за по-голяма част от учениците, защото има и родители, които не са подали декларации.  Броят на учениците, които са пожелали да се върнат, е по-голям. Учениците от две паралелки няма да се върнат, поради това, че няма подадени 50% желаещи.

Щадящи тестове за учениците, които нямат зелен сертификат, се очаква да бъдат получени до края на днешния ден, уточни Боянка Никова. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48