Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Индекс показва доколко хората с увреждания са включени в обществото

Снимка: Радио ВИДИН

Сдружение "Център за независим живот" организира форум, на който е представено първото у нас широкомащабно проучване за социалното включване на хората с увреждания. Изготвен е и индекс за включеност, каза Митко Николов от екипа на сдружението. По този начин е отбелязан Международният ден на хората с увреждания, който е 3 декември:


"Проучването е на база определени критерии като жилищна политика, достъп до образование, достъп до трудова заетост, всичките основни неща, които хората с увреждания трябва да имат, за да водят независим живот. Затова идеята на това проучване е за първи път да обхванем повече хора с увреждания и да видим на национално ниво какво представлява включеността на хората с увреждания и доколко те самите се определят като включени в обществото. Социологическото проучване е част от индекса, защото в индекса има първо проучване на нормативната база, проучвания на политиките, които държавата има за хората с увреждания. След това има интервюта с експерти в различни области, включително и хора с увреждания, самото социологическо проучване и след това вече колеги от Софийския университет са изработили методика, върху която се изчислява този индекс. В края на индекса се получава едно число, което показва доколко хората с увреждания са включени в обществото."


Индексът за 2021 година сочи, че хората с увреждания са едва 38% включени в обществото, съобщи Митко Николов.


Вижте още

"Неделник" от 23 януари 2022 година

Животът е цел и ние трябва да я постигнем. Живейте и бъдете устремени. Като "Неделник" -а, който вече е на сайта. Правим една загряваща разходка по едно приятно трасе с гледки към Искърското дефиле, Голема планина, Врачанския Балкан, Ржана, Веслец - това е Крета Рън . За тази авантюра, която стартира в 11 часа днес ще ни разкаже Александър..

публикувано на 23.01.22 в 19:51

Да прогледам, Господи!

"Иисус му рече: "Прогледай! твоята вяра те спаси." (Лук. 18:42) Днешната неделя е поред четиринадесета след неделя подир Въздвижение . Евангелският разказ от днес ни разказва за един слепец – йерихонец, който имал такава силна вяра, че силно се извикал към минаващия Господ: " Иисусе, Сине Давидов, помилуй ме!" И знаете..

публикувано на 23.01.22 в 08:00
Отдел

Да надникнем в "Дневникът на един татко звероукротител"

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин,  Валентина Вълчева представя книгата на  Калоян Явашев  "Дневникът на един татко звероукротител": Дойде моментът да си поговорим за нещата от живота, макар и описани в книга, но затова пък описани по начин, който ще ви накара да се влюбите и в..

публикувано на 21.01.22 в 17:10

Бабинден в Неговановци- преди и сега

Във Видинското село Неговановци всяка година отбелязват Бабинден, като обичаят е да се посетят родилките, които са станали майки през изминалата година. В селото през 2021 година има четири нови "мъжки" майки. Те са дарени с поздравителен адрес от читалищното настоятелство и с топло одеялце за бебенцата. При последната родилка за миналата година -..

публикувано на 21.01.22 в 16:05

Психолог: Прегръдката успокоява

Отбелязваме Международния ден на прегръдката . Идеята за празника се заражда в САЩ през 1986 година, а за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. Денят на прегръдката се отбелязва в ред страни - Германия, Великобритания, Китай и др. Прегръдките са вълшебно лекарство. Този мил физически акт е 100 процента здравословен, споделят специалисти...

публикувано на 21.01.22 в 13:01

Бабинден по време на пандемия в Ново село

Вече втора година жените във видинското село Ново село не могат да се съберат и да направят онова хубаво веселие, с което отдаваха почит на медицинските работници, които се грижеха за здравето на малкото бременни в общината и на новородените деца.  И все пак да се върнем към днешния 21 януари, който честваме от години като Ден на родилната помощ..

публикувано на 21.01.22 в 11:00

Екстремните метеорологични явления и последиците от тях

Онлайн платформата "Климатека" публикува информация за най- екстремните метеорологични явления за 2021 година. Сред тях са мощният циклон "Филомена", който донесе обилни снеговалежи в Португалия и Испания. Мадрид отбеляза 50 - 60 см снежна покривка - нещо невиждано за последните 50 години; наводненията, които засегнаха страни в Западна и..

публикувано на 20.01.22 в 16:59
Подкасти от БНР