Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кампанията "Невидимата първа линия" помага на кризисни центрове за пострадали от насилие

Снимка: Български фонд за жените

Български фонд за жените организира дарителска  кампанията "Невидимата първа линия". Кампанията е в подкрепа на кризисните и консултативните центрове в България, които са на първа линия в борбата с домашното насилие. Те са едва 17, а услугите, които предоставят, са недофинансирани, казва Теодора Петрова от екипа на неправителствената организация: 


"Ние нарекохме нашата кампания "Невидимата първа линия", тъй като искахме да акцентираме върху това, че в България насилието е една огромна пандемия и много жени и деца страдат от него. В същото време има едни хора, които остават невидими, остават скрити много често. Като чуваме за помощ за пострадали от насилие, ние не разбираме как се осъществява тази помощ. Затова искаме да наблегнем върху хората, които всеки божи ден, 24/7, помагат на жените и децата, пострадали от насилие и това се случва в кризисните и консултативни центрове, които са в страната. Те са недостатъчно като брой и за съжаление не са достатъчно финансирани от държавата и общините, но те са там и те помагат наистина всеки ден и всъщност ние в нашата кампания разказваме за тези невидими герои, които спасяват човешки животи, които подкрепят жените дори и след като излязат от кризисния център и успеят да избягат от кръга на насилието, след това да успеят да се реинтегрират в нашето общество, да си намерят работа, квартира, да започнат самостоятелен живот, децата им да посещават детска градина, така че те наистина да станат независими и да не се налага да се връщат в този порочен кръг, който ги е задържал при един насилник в една токсична връзка."


По данни на Европейската агенция за човешки права и според Световната здравна организация всяка трета жена е жертва на насилие. Прокуратурата в България съобщава за тройно увеличение на делата за домашно насилие за 2021 година.


Домашното насилие е скритата пандемия, която отдавна е превзела много домове в България и е различна от тази, предизвикана от коронавируса, казват от Български фонд за жените. 


Кампанията "Невидимата първа линия"  цели да разкаже историите на психолози, юристи и социални работници от организациите, които първи оказват подкрепа на жените и децата и пострадали от насилие, а също и да набере средства за спешните  нужди в кризисните и консултативни центрове. Сред тях са мерки срещу разпространението на COVID-19, заплащане на държавните юридически такси за представителство на пострадалите в съда, допълнителни часове работа на психолози и юристи, поради увеличения брой случаи, учебни пособия за децата, както и спешна хуманитарна помощ за жените, които излизат от временните приюти.


Кампанията може да бъде подкрепена по следните начини:

·  на silna.infoчрез дарение по сметка или с карта

·  в Платформата.бг

·  с DMS SILNA на 17 777

·  на касите на EasyPay в цялата страна с КИН 4236895688

Дарилите 50 или повече лева ще получат като подарък специално създадената документална книга "Невидимата първа линия", разказваща истории на специалистите, които работят в кризисните и консултативни центрове, преплетени със съдбите на пострадалите жени и деца, на които те помагат всеки ден. Идеята на книгата е да вдъхне надежда и да покаже героите на деня, които често остават скрити, извън новините по телевизията, но които променят човешки съдби.


Зад каузата на кампанията вече застанаха Avon Cosmetics България, Veolia – Софийска вода, Райфайзен банк, Melon и Британското посолство в София. Книгата ще бъде доставена до дарителите безплатно с любезното съдействие на Glovo-България, съобщиха от Български фонд за жените.


Вижте още

Петя Петрова и нейната любов - музиката

Петя Петрова е  от Видин, на 22 години и пее от 11-годишна. Можем да я наречем супер талант, защото свири на китара от около година, може да свири малко и на синтезатор, обича също да рисува, тренира латино танци. Въобще, Петя е всестранно-развита личност. Но музиката за нея е неизбежна част от ежедневието й, тя е нещото което й помага..

публикувано на 28.01.22 в 17:50
Отдел

Запознайте се с "Новата съседка"

Във "Време за книги", с препоръката на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин, Валентина Вълчева представя романа на Мария Пеева "Новата съседка". Ето и подробностите:  Една нова съседка в затворен и спокоен квартал може да е всичко друго, но не и предпоставка за трагедия, нали? Особено ако е самотна майка на дете с тежки..

публикувано на 28.01.22 в 17:29

Министерството на образованието проверява училището в Рабиша

С всяка изминала година децата в Основно училище "Васил Априлов" в белоградчишкото село Рабиша намаляват. През тази са записани по-малко от 30, а в класните стаи не са всички, признава и директорът Йорданка Еленкова. Министерството на образованието и науката извършва проверка в училището. Резултатите ще бъдат обявени до средата на..

публикувано на 28.01.22 в 15:26

"Хижар" вече е професия

"Хижар" вече е професия в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от Българския туристически съюз и Националната агенция за професионално образование и обучение по създаване на държавен стандарт за обучение по нея. Тъй като досега не е имало такава професия, хижарите са били назначавани като..

публикувано на 27.01.22 в 17:04

Запазва се видовият състав на зимуващите водолюбиви птици в Северозапада

Eкип от експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите - Враца, съвместно с представители на Българско дружество за защита на птиците и Дирекция на природен парк "Врачански балкан", участва в 46-ото преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. Наблюдението се извърши по поречието на река Искър от село Люти брод, община Мездра до..

публикувано на 27.01.22 в 16:50

В Бели извор искат чиста река

Жители на Бели извор в община Враца имат проблем със замърсяване на водата в река Бела бара, която минава през селото. Проблемът е от години и в търсене на решение стигат до среща с кмета на Общината.  "През селото минава една малка рекичка, в която преди 50-60 години хората са започнали да си заустват високите подпочвени води, лека полека..

публикувано на 27.01.22 в 16:43

Електромобилите- тенденции, предимства и недостатъци

Търсенето на електромобили през последните години нараства. Тези превозни средства освен че са по-икономични, щадят и околната среда. Прибягването ĸъм масово производство на електрически коли съответно доведе и до понижение в цените им. Това са и някои от причините в България електромобилите да навлизат ускорително, коментира за Радио ВИДИН..

публикувано на 27.01.22 в 15:50
Подкасти от БНР