Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яничка Труева, ММС: Подготвяме нова програма в подкрепа на младите хора

Снимка: БГНЕС

Министерството на младежта и спорта подготвя нова програма в подкрепа на младежките дейности, това каза за Радио Видин заместник-министър Яничка Труева:

"Предприехме инициатива със средствата, които идват от националната програма за изпълнение на младежки дейности, финансирани по линията на Закона за хазарта, да разработим нова средносрочна, която, водейки се от целите, които са залегнали в Националния стратегически документ, фокусираме в три направления. Едното е младежки инициативи, а това са именно инициативи, генерирани от младите хора, така че организациите ще могат да кандидатстват за изпълнение на различни инициативи в няколко различни области, вкл. екология, неформално образование, обучение, гражданско участие, европейска принадлежност. Най-важното нещо е, че с това се стремим да подтикнем младите хора да участват активно в генерирането на собствени идеи в зависимост от потребностите в местната среда, така че да бъдат максимално полезни на развитието на тази местна среда и да им осигурим подкрепа чрез финансов ресурс, информация и консултации. Другото направление ще бъдат национални кампании за решаване на предизвикателства, стоящи пред младите хора, които са дефинирани от гледна точка на националната политика за младежта на базата на различни анализи на тенденциите в младежката сфера. Третото направление ще бъде за подкрепа развитието на младите хора от малките и отдалечени населени места."

Яничка Труева сподели още, че добре познава проблемите на малките населени места в Северозападна България.

"Родена съм в едно врачанско село и съм омъжена във Видинския край, а в Монтана работих по програма на ООН и създадохме Агенция за регионално развитие и Бизнес център, така че имам задълбочен поглед върху ситуацията в трите региона. Изключително важно е да подкрепим различни инициативи, които биха върнали младите хора в родните места."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40
ОУ „Георги С. Раковски

Обявяват конкурси за директори на няколко училища в Монтанско

В девет училища в област Монтана ще им конкурси за директори. Те са на територията на четири общини. Най-много са в община Монтана – началното „Георги Бенковски" в квартал „Кошарник", 4-то основно „Иван Вазов", професионалните гимназии по лека промишленост и тази по строителство, архитектура и компютърни науки „Проф. арх. Стефан Стефанов", всички в града...

публикувано на 19.07.24 в 08:18

Нов културен център ще има в село Павлоче

Община Враца получава държавен имот в с. Паволче за изграждане на образователен и културен център. По решение на правителството статутът на терен и сгради в него, представляващи бивше Основно училище "Христо Ботев" в с. Паволче, се променя от публична на частна държавна собственост. Имотът се предоставя в собственост на Община Враца и ще бъде използван..

публикувано на 19.07.24 в 07:35