Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Оригинална коледна украса сътвориха видинчани

3
Коледна украса във Видин
Снимка: радио ВидинТърговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. Инициатор на идеята е Милена Дековска, продавач- консултант на един от магазините, най-млада сред колегите си. Тя е изработила ръчно камина от стиропор, украсена с коледни орнаменти, а върху нея е поставила голямо плюшено мече.

"Аз съм луд фен на Коледа и по принцип съм най-малка на улицата, и запалих абсолютно всички на цялата улица, че искам да имаме хубава коледна украса и по-добро настроение… Цялата улица участва, с наши средства е направена, ще има и още, освен първата част, която е готова... Дечицата се радват и на хората просто им прави впечатление...", обясни Милена Дековска.

Милена Дековска и нейната коледна украса
Голяма пощенска кутия, в която малчуганите да пускат своите писма до дядо Коледа е следващата идея, по която работи креативната Милена:

"Макар и с малко, постарахме се доста да има едно по-добро настроение и да не е само на центъра. По принцип първата идея беше цялата улица да е в лампички, но после преценихме, че ще е по-ефектно с камина, с подаръчета, с меченце...“

С този жест наемателите на магазините показват на съгражданите си, че е нужно малко, за да се създаде добро настроение.

Видинчани са съгласни, че идеята е прекрасна и създава уютно и предпразнично настроение:

Коледна украса във Видин

“Разбира се, че създава настроение. Това е единственото нещо, което ни настройва за Коледа, украсата… Да, разбира се, за пръв път града ни изглежда толкова красив и добре украсен… Хубава е, много е хубава, просто весело, най-вече за децата… Определено украсата създава впечатление и добро настроение.“

Позитивните реакции на минувачите радват инициаторите на коледната украса- не само заради това, че се оценяват техните усилия. Т
е прибират всяка вечер част от украсата, а за останалата просто се надяват да не бъде разрушена или открадната.
Повече чуйте в прикачените звукови файлове.


 

Галерия

Вижте още

Какви са правата ни, ако с нас се свърже колекторска фирма

Слушател на Радио ВИДИН се оплака от колекторска фирма за събиране на задължения, която се опитвала да го шантажира за отминали дългове към мобилен оператор. Подателят на сигнала предпочете да остане анонимен, като разказа какво му се е случило в продължение на две седмици. Близо половин месец представител на колекторска фирма ежедневно, понякога по..

публикувано на 17.01.22 в 10:32

"Неделник" от 16 януари 2022 година

"Хората не забелязват дали е лято или зима, когато са щастливи" - е казал Антон Чехов. А пък аз казвам, че с "Неделник" всички са щастливи- стига да намерят нещо в снега... Започваме с една награда за проза с която беше отличен разказа "Глътка живот или..." на писателката от Зверино Дарина Цветкова в конкурса "Кръстьо Хаджииванов" организиран от Съюза..

публикувано на 16.01.22 в 14:21

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебният ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че..

публикувано на 16.01.22 в 08:00

В Градец събират помощи за семейство, което пострада при пожар

Във видинското село Градец събират средства за семейство, чийто дом беше опожарен преди дни. Трагедията става на 7 януари вечерта в дома на Светлин Гунчев. Огънят е пламнал на втория етаж в къщата, където имало запалена печка на дърва и въглища. Всичко става, докато мъжът е на работа. Унищожен е покривът, а къщата става необитаем...

публикувано на 15.01.22 в 10:05

Видинско читалище участва в създаването на компютърни програми за безопасност на пътя

Компютърни програми ни показват опасностите на пътя при управление на превозно средство под въздействието на стимуланти. Видинското читалище "Светъл ден-2009" до сега участва в разработването на няколко такива софтуерни продукта. Последният е в партньорство с организации от държави в Южна Америка и с финансовата подкрепа на програма "Еразъм +" на..

публикувано на 15.01.22 в 09:10

Платформата "Careers for Students" в помощ на студентите

В началото на новата година бе открита стартъп платформата  Careers for Students . Това е място в помощ на българските студенти-бакалаври, магистри и докторанти, за намиране на стаж, работа, стипендии, конкурси и т.н. Две млади дами стоят зад създаването ѝ- Надя Манова и Габриела Дочева, които са студентки по “Медии и журналистика” в УНСС. Според..

публикувано на 14.01.22 в 12:10

Преподавател: Логиката вече е бич за децата

Днес,14 януари, отбелязваме Световния ден на логиката , обявен за такъв от ЮНЕСКО на 13 ноември 2019 г. Той е включен и в календара на Международните дни на организацията. През тази година Световният ден на логиката ще се проведе за четвърти пореден път. Събитието се ползва с изключителна популярност. През миналата година то е отбелязано с 82..

публикувано на 14.01.22 в 11:53
Подкасти от БНР