Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Антим I - държавникът преди да има Държава

Снимка: Архив


В "Памет нашенска" по Радио Видин отделяме заслужено място на Екзарх Антим I. Поводът- на 1 декември 2021 г., се навършиха 133 години от кончината на Първият Български екзарх и Видински митрополит Антим I. 

В 1868 г. е определен от Патриаршията за Видински митрополит, но скоро отхвърля зависимостта от Фенер, за да се влее в първите редици на радетелите за възстановяване на българската църковна независимост. След учредяването на Българската екзархия, през 1871 г. е един от участниците в Първия български църковно-народен събор, а на 16 февруари 1872 г., след оттеглянето на Иларион Ловчански, е избран за пръв Български екзарх. Повече за живота и делото на екзарх Антим I разказа Негово Високо Преосвещенство Видински Митрополит Даниил:


"Екзарх Антим I, Атанас Чалъков, е роден през 1816 година в Татърлъ - Лозенградско, Османската империя, още не е имало самостоятелна българска държава. Екзарх Антим I е един от великите синове на българския народ, бележит йерарх на родната ни църква, първойерарх като пръв български екзарх на новоучредената българска Екзархия. Както историците го наричат "първият държавник, или държавникът, преди още да имаме държава", тъй като като предстоятел на родната ни църква, като екзарх, той е и официален представител на нашия народ пред официалните турски власти по онова време. Служение, което той изпълнява с пълното съзнание за дълг, отговорност, родолюбие - добродетели, които той е възпитал в своя живот от най-ранна възраст. Защото той отрано вижда призванието си да отдаде сили, живот, служба на Бога, на Църквата и на народа си. Защото на 21 година приема монашески постриг в Хилендарския манастир на Света гора. Това ще рече, че в своя ранен житейски път, той вече е поел посоката на своя живот и е видял тази посока, видял е смисъла на своя живот в службата, преди всичко на Бога и неговата църква... 

Той е ръкоположен в йеромонашески чин от самия свети Филарет Московски, митрополит на Москва по онова време... Избран е и назначен за видински Митрополит през 1862 година. Когато идва в града, вече настроенията са такива не само във Видин, но в по-голямата част от големите градове в страната, че е необходимо да се предприемат по-решителни действия за обособяване на самостоятелна българска църква. Тук, на местна почва, сблъсквайки се лице в лице с реалността, с този процес на национално събуждане, процес на духовно възрастване и желания да се възвърне достойнството на българската църква такова каквото е било - при падането на България под турско робство сме били самостоятелна църква - Патриаршия. Виждайки реалностите, виждайки че е необходимо да се подпомогне този народен подем, който е - той решава да се присъедини към движението, към тези йерарси, към народа, който желае обособяването на самостоятелна българска църква. След като е учредена Българската Екзархия и след избирането най-напред на Митрополит Иларион Търновски и от неговото оттегляне изборът пада върху видинският митрополит Антим, който е избран и за български екзарх и той застава начело на българската екзархия. Сега през 16 февруари идната година се навършват 150 години от избора му за Първи български екзарх".


Първият основен камък за строежа на видинската катедрала "Св. Димитър" е положен от Екзарх Антим I, той отделя не малко средства за построяването ѝ. Дарява средства за построяването на Гимназия в града - така нареченото зелено училище, сградата, в която доскоро се помещаваше Математическата гимназия. Участвал е в съставянето на първата конституция на държавата ни и винаги е проявявал благотворителност.


Повече чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Какви са правата ни, ако с нас се свърже колекторска фирма

Слушател на Радио ВИДИН се оплака от колекторска фирма за събиране на задължения, която се опитвала да го шантажира за отминали дългове към мобилен оператор. Подателят на сигнала предпочете да остане анонимен, като разказа какво му се е случило в продължение на две седмици. Близо половин месец представител на колекторска фирма ежедневно, понякога по..

публикувано на 17.01.22 в 10:32

Празнуваме Антоновден

На 17-и януари празнуваме Антоновден . В българския народен календар свети Антоний , когото почитаме днес, се представя като по-големия брат на свети Атанас. Вярва се, че на Антоновден се събират всички болести, за да тръгнат по хората. За братята близнаци Антон и Атанас се смята, че са ковачи, ножари или железари и че са изобретили..

публикувано на 17.01.22 в 10:12

"Неделник" от 16 януари 2022 година

"Хората не забелязват дали е лято или зима, когато са щастливи" - е казал Антон Чехов. А пък аз казвам, че с "Неделник" всички са щастливи- стига да намерят нещо в снега... Започваме с една награда за проза с която беше отличен разказа "Глътка живот или..." на писателката от Зверино Дарина Цветкова в конкурса "Кръстьо Хаджииванов" организиран от Съюза..

публикувано на 16.01.22 в 14:21

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебният ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че..

публикувано на 16.01.22 в 08:00

В Градец събират помощи за семейство, което пострада при пожар

Във видинското село Градец събират средства за семейство, чийто дом беше опожарен преди дни. Трагедията става на 7 януари вечерта в дома на Светлин Гунчев. Огънят е пламнал на втория етаж в къщата, където имало запалена печка на дърва и въглища. Всичко става, докато мъжът е на работа. Унищожен е покривът, а къщата става необитаем...

публикувано на 15.01.22 в 10:05

Видинско читалище участва в създаването на компютърни програми за безопасност на пътя

Компютърни програми ни показват опасностите на пътя при управление на превозно средство под въздействието на стимуланти. Видинското читалище "Светъл ден-2009" до сега участва в разработването на няколко такива софтуерни продукта. Последният е в партньорство с организации от държави в Южна Америка и с финансовата подкрепа на програма "Еразъм +" на..

публикувано на 15.01.22 в 09:10

Платформата "Careers for Students" в помощ на студентите

В началото на новата година бе открита стартъп платформата  Careers for Students . Това е място в помощ на българските студенти-бакалаври, магистри и докторанти, за намиране на стаж, работа, стипендии, конкурси и т.н. Две млади дами стоят зад създаването ѝ- Надя Манова и Габриела Дочева, които са студентки по “Медии и журналистика” в УНСС. Според..

публикувано на 14.01.22 в 12:10
Подкасти от БНР