Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Заради починал магистрат гледат наново делото за смъртта на дете от Мездра

Снимка: Жоро Александров

Окръжният съд във Враца утре ще заседава по делото за смъртта на 8-годишно дете в Мездра. Престъплението е извършено на 21 януари. Делото в Окръжния съд е образувано след като са внесени две жалби срещу присъда, произнесена от Районния съд в Мездра, с която за виновен е признат мъж с инициали Д. Й. Наложено му е наказание от 6 г. "лишаване от свобода" при "общ" режим на изтърпяване. 


Подсъдимият е признат за виновен в това, че в дома си в Мездра е държал четири броя огнестрелни оръжия и 28 боеприпаси за тях в нарушение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, вследствие на което е произведен изстрел с едно от оръжията и е последвала смъртта на малолетно дете. Простреляното дете е  внук на бившия депутат и прокурор Тома Томов. Присъдата е оспорвана, както от близките на починалото 8-годишно момче, така и от защитника на подсъдимия. 


От съдебната палата припомниха, че това ще е повторно заседание по делото, след като то бе гледано на 14 октомври. Тогава то бе обявено за решаване. Причината да има повторно съдебно заседание по това дело е смъртта на един от съдиите от тричленния състав по него – Иван Маринов, поради което се наложи друг съдия да го замени в съдебната зала. 


Новото съдебно заседание се провежда, за да бъде спазен принципът на неизменност на състава на съда от началото на делото до произнасянето на окончателния съдебен акт. 


Вижте още

Снимката на 24 януари 2022 година

Роторна техника се включи в почистването на пътя през "Петрохан" . Движението през прохода е при зимни условия.  Проходими при  зимни условия  са пътищата в област Видин. 13 машини са участвали в почистването на падналия сняг.  Спад на новозаразените с COVID-19 в Северозапада. 72 са новите случаи на коронавирус в региона.  53-има са..

публикувано на 24.01.22 в 18:05

Конкурс за любовта организира Младежки дом-Враца

22-ри Национален поетичен конкурс "Любовта..." обяви Младежки дом-Враца. През годините проявата добива все по-голяма популярност, като за 2021 година общо 221 автори от цялата страна са взели участие. В конкурса могат да участват както хора, които се занимават с творчество, така и любители на поезията, без значение от възрастта, обясни..

публикувано на 24.01.22 в 17:00

И Лом, Козлодуй и Оряхово минават към режим на уличното осветление

От днес в Лом се въвежда режим на уличното осветление. Временната мярка, която вече действа в още над 50 населени места в страната, се налага заради непосилните сметки за ел. енергия, съобщават от местната общинска управа.  Уличното осветление ще се включва от 18.00 ч. до 23.00 ч. и от 05.00 ч. до 07.00 ч. Осветлението няма да се спира..

публикувано на 24.01.22 в 16:35

Ремонтът на язовир "Огоста" закъснява

До половин година трябва да започне ремонт на стената на язовир „Огоста“, каза народният представител от „БСП за България“ от Монтана Ирена Анастасова. Това е един от проблемите, който тревожи жителите на града. Анастасова днес имаше приемна в Монтана "Аз се запознах с доклада на Държавната агенция, който касае състоянието на язовира. Да,..

публикувано на 24.01.22 в 15:48

Мостът в Брегово се нуждае от ремонт

Каменният мост в град Брегово се нуждае от спешен ремонт. Състоянието му е доста компроментирано и крие рискове за преминаващите по него МПС, това обясни координаторът на ПП ГЕРБ за област Видин Александър Матеев на проведената приемна на народният представител Росица Кирова: "Не е ремонтиран от повече от 50 години". Сигналът трябва да бъде..

публикувано на 24.01.22 в 15:42

Мездренските села подпомагат семейство, останало без дом

Човешка трагедия с два отнети живота и младо семейство с две деца останало без дом се случи в свогенското село Габровница. Доброволците от БМЧК и Приятели на Искърското дефиле към СУ " Свети Климент Охридски " - Зверино , с ръководител Петя Илиева се включват в подпомагането на семейството. Ще бъдат поставени 10 кутии за парични помощи в..

публикувано на 24.01.22 в 15:38

Мая Манолова посети Враца, отправи критики към властта

Мая Манолова разкритикува остро правителството заради пенсиите на възрастните хора. Лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ нападна остро управляващото мнозинство, социалният министър Гьоков и БСП, които са изоставили ангажиментите си към най-уязвимата група от обществото. „Индексациите на пенсиите не включват 3 години - 2017,..

публикувано на 24.01.22 в 14:39
Подкасти от БНР