Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба за 110 години дипломатически отношения между България и Испания откриха в Монтана

5
Снимка: Любо Андреев

Монтана е домакин на изложба "Дипломация през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между България и Испания".  Установяването на дипломатическите отношения са от 8 май 1910 г., което дава тласък на връзките между двете страни във всички области. 


Във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев" изложбата бе открита от посланика на Кралство Испания в Република България - Негово Превъзходителство Алехандро Поланко Мата: 


"Тази изложба, която се намира тук днес, беше възможна единствено заради сътрудничеството между български институции и испански институции- в този случай испанското посолство. Много бих искал да благодаря на библиотеката, на общината, но също така и за изпълнената работа от Държавната агенция "Архиви", които бяха основните източници на информацията и документите по тази изложба", каза посланикът на Испания.


Документалната изложба е реализирана съвместно от Държавна агенция "Архиви" и Посолството на Кралство Испания в България. Експозицията обхваща историята от отварянето на съответните дипломатически легации и почетни консулства, подписването на търговско-икономически споразумения между страните до официални посещения и политически и дипломатически контакти. Включени са важни моменти, довели до трайните настоящи отношения, които към днешна дата се основават на взаимната принадлежност към европейските институции. Изложбата показва как социалните, човешки, културни и емоционални свързаности датират още преди официалното установяване на дипломатическите отношения между двете държави. 


"Благодаря на н.п. Алехандро Поланко Мата, че ни уважи. Монтана е град със сериозни испански инвестиции от дълги години", каза кметът на Монтана Златко Живков и допълни:


"Тази изложба вече е посетила София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Аз мисля, че за нас има още едно основание, най-големият работодател в Монтана, след Общината, са двете испански фирми и в лицето на посланика благодаря за началото на тези контакти. За това, че се дава възможност за работа и развитие на около 700 човека в Монтана, на 700 семейства."


По стар български обичай посланик Поланко и кметът Живков бяха посрещнати в библиотеката с хляб и сол. След това гостът опита българска баница, а от своя страна той почерпи с известна марка испанско червено вино.


Галерия

Вижте още

Снимката на 25 януари 2022 година

Българското национално радио навършва 87 години. Тази вечер ще бъдат връчени годишните награди "Сирак Скитник" . Номиниран за наградата "Сирак Скитник" от Радио Видин е Цветомир Цветанов . Тържествената церемония за определяне на носителите на Сирак Скитник е от 19 часа и ще се проведе в Първо студио на Българското национално радио...

публикувано на 25.01.22 в 18:10

Ирена Атанасова с критика към Михаил Миков

Народният представител от "БСП за България” от Монтана Ирена Анастасова остро разкритикува думите на Михаил Миков и други членове на "столетницата” срещу лидера на партията Корнелия Нинова. Делегатите на 50-ият конгрес преди дни не приеха оставката на Нинова. "В последните три години Корнелия Нинова опита да наложи добронамерен тон в партията”,..

публикувано на 25.01.22 в 16:30

Още училища в Монтанско на дистанционно обучение

Разпространението на коронавируса в област Монтана принуди СУ "Иван Вазов” във Вършец да премине на онлайн обучение от днес до петък. Причината са много болни и карантинирани ученици и учители. По същата причина директорът на езиковата гимназия в Монтана е подал докладна за дистанционна форма на обучение от сряда, като се очаква одобрение от..

публикувано на 25.01.22 в 16:05

Назначиха Анелия Влаховска за заместинк-областен управител на Видин

Днес в длъжност встъпи новият заместник- областен управител на област Видин Анелия Влаховска. Назначена е със заповед на министър-председателя Кирил Петков от 21.01.22г. Анелия Влаховска е дългогодишен служител на Областна администрация Видин, като от 2001г.  до момента е била началник – отдел "Регионално..

публикувано на 25.01.22 в 15:40

Полицията издирва 11-годишно момиче от Вършец

Полицията в Монтана издирва 11-годишната Любка Серафимова Михайлова от гр. Вършец. Според информация от близките, в петък, 21 януари детето отишло на гости с майка си в дома на своя вуйчо в монтанското село Сумер, на около 20 км от Вършец. В събота, между 16,30 часа и 17 часа момичето излязло от къщата на вуйчо си и не се прибрало. Роднините..

публикувано на 25.01.22 в 15:05

Данъчната кампания в Белоградчик вече е в ход

За да предостави по-дълъг период за заплащане на местните данъци с отстъпка, община Белоградчик направи рано необходимите изчисления за 2022 г. Вече се приемат плащания за данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства за настоящата година.  Няма промяна в размера на местните данъци и такси в Община..

публикувано на 25.01.22 в 14:59

Кастрят опасни клони по бул. "Панония“

Работници от Общинското предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство“ отстраниха клони на дървета, разположени по протежение на улицата с най-натоварено движение във Видин. Премахнати бяха клони, за които съществува риск да се счупят при по-силен вятър или обледяване, което би могло да доведе до инциденти, съобщават от общинската пресслужба...

публикувано на 25.01.22 в 14:40
Подкасти от БНР