Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Престойски: Над 20 ВиК дружества в страната са заплашени от неплатежоспособност

Снимка: Жоро Александров

Заради повишените над три пъти цени на електроенергията около 20 ВиК дружества в страната са заплашени да изпаднат в неплатежоспособност. Това съобщи Ангел Престойски, управител на ВиК- Враца, председател на Съюза на ВиК операторите:


"В момента се трупат големи задължения към електроразпределителните дружества. Само за тези дружества, които са под шапката на Българския ВиК холдинг, те са към 18 милиона лева, без да се отчитат фактурите, които ще излязат за месец ноември."


Въпреки желанието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, всичко опира до Комисията по енергийно и водно регулиране, където няма разбиране по въпроса, коментира Престойски и добави, че за проблема са алармирали още през юни:


"Има няколко възможни решения. Първо има един член 19 от Закона за регулиране на ВиК услугите, в който изрично е казано, че в такива ситуации те трябва да се намесят. Служебно да определят цени, с които да запазят дружествата да не фалират. Това не е направено. Не знам дали е умишлено или не, въпреки че имаше разговори в тази посока, не беше свършено. Сега те разчитат само на някакви компесаторни механизми от правителството. Знаете, че има компесаторен механизъм за всички в бизнеса- по 110 лева на мегаватчас, но той е временен. В същото време се забавиха нашите бизнес-планове. Те стартираха късно, тъй като указанията се забавиха от страна на КЕВР, от там и бизнес-плановете. Все пак беше даден срок, който беше по наредбите, но тяхната обработка отнема време и все още няма одобрен нито един бизнес-план на ВиК дружество."


В бизнесплановете на ВиК дружествата е заложена цена на тока от 82 лева на мегаватчас. При новите цени, които плащат дружествата, средното завишение е от 302 лева, отбеляза Ангел Престойски. Според него рязкото поскъпване на електроенергията ще доведе и до висока цена на водата:


"Няма как при такъв рязък скок да не се отрази на цените. Има дружества, на които месечната сметка за ток е по-висока от приходите за месеца."


Престойски добави, че в стратегията за развитие на ВиК сектора е заложено подпомагане на нуждаещи се при плащане на сметките за вода, така както сега има целева помощ за отопление. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35