Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ангел Престойски: Над 20 ВиК дружества в страната са заплашени от неплатежоспособност

Снимка: Жоро Александров

Заради повишените над три пъти цени на електроенергията около 20 ВиК дружества в страната са заплашени да изпаднат в неплатежоспособност. Това съобщи Ангел Престойски, управител на ВиК- Враца, председател на Съюза на ВиК операторите:


"В момента се трупат големи задължения към електроразпределителните дружества. Само за тези дружества, които са под шапката на Българския ВиК холдинг, те са към 18 милиона лева, без да се отчитат фактурите, които ще излязат за месец ноември."


Въпреки желанието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, всичко опира до Комисията по енергийно и водно регулиране, където няма разбиране по въпроса, коментира Престойски и добави, че за проблема са алармирали още през юни:


"Има няколко възможни решения. Първо има един член 19 от Закона за регулиране на ВиК услугите, в който изрично е казано, че в такива ситуации те трябва да се намесят. Служебно да определят цени, с които да запазят дружествата да не фалират. Това не е направено. Не знам дали е умишлено или не, въпреки че имаше разговори в тази посока, не беше свършено. Сега те разчитат само на някакви компесаторни механизми от правителството. Знаете, че има компесаторен механизъм за всички в бизнеса- по 110 лева на мегаватчас, но той е временен. В същото време се забавиха нашите бизнес-планове. Те стартираха късно, тъй като указанията се забавиха от страна на КЕВР, от там и бизнес-плановете. Все пак беше даден срок, който беше по наредбите, но тяхната обработка отнема време и все още няма одобрен нито един бизнес-план на ВиК дружество."


В бизнесплановете на ВиК дружествата е заложена цена на тока от 82 лева на мегаватчас. При новите цени, които плащат дружествата, средното завишение е от 302 лева, отбеляза Ангел Престойски. Според него рязкото поскъпване на електроенергията ще доведе и до висока цена на водата:


"Няма как при такъв рязък скок да не се отрази на цените. Има дружества, на които месечната сметка за ток е по-висока от приходите за месеца."


Престойски добави, че в стратегията за развитие на ВиК сектора е заложено подпомагане на нуждаещи се при плащане на сметките за вода, така както сега има целева помощ за отопление. 


Вижте още

Снимката на 28 януари 2022 година

Болницата в Лом  с тройно по-висока сметка за ток. 57 000 лева дължи за електроенергия за последния месец болницата в Лом, при 17 000 лева за предходните. За да се издължи, лечебното заведение ще трябва да направи икономии. Режим на уличното осветление  въведе най-малката видинска община - Бойница. Четири пъти по-високи са сметките за ток...

публикувано на 28.01.22 в 18:10

Противоепидемичните мерки във Врачанско според заболеваемостта в отделните общини

Няма да се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки в област Враца до края на седмицата, съобщи за Радио ВИДИН д-р Орлин Димитров , директор на Регионалната здравна инспекция: "Нашият регион, в който попадат 8 области, е в червено. Той е в Етап 3, но онзи ден получихме заповед от Министерството, по която се вижда, според т. нар. К- индекс,..

публикувано на 28.01.22 в 15:46
Оряхово, изглед към Дунава

Проучват възможност за мост при Оряхово

Оряхово - Бекет е една от 5-те възможни локации за бъдещо мостово съоръжение над река Дунав. Това е записано в Меморандум между България и Румъния от 2019 година. На среща в Русе днес в ицепремиерът и  министър на регионалното развитие и благоустройството  Гроздан Караджов и министърът на транспорта Николай Събев се договориха с румънския..

публикувано на 28.01.22 в 15:20

Близо 700 000 лева приходи от общински имоти очакват в Община Мездра

Годишна програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост за 2022 г. прие  Общинският съвет в Мездра в първото си заседание за годината, съобщават от общинската администрация. В  Програмата, разработена от Община Мездра, са включени за продажба 51 общински имота - 7 в Мездра и 44 в съставните села на общината: 21 в с...

публикувано на 28.01.22 в 14:55

Педиатър: Децата с коронавирус рядко стигат до болницата в Козлодуй

Леко протичат случаите на коронавирус при най-малките пациенти, засегнати от варианта Омикрон. Рядко се налага болнично ленение, обясни педиатърът д-р Малина Павлова, която е и началник на детското отделение в Козлодуй. "Имаме доста пациенти на различна възраст- от кърчмаческа до ученическа възраст, но засега е леко при тях- с хрема, кашлица и..

публикувано на 28.01.22 в 14:29

И в Бойница въвеждат режим на уличното осветление

Режим на уличното осветление въведе най-малката видинска община - Бойница. Четири пъти по-високи са сметките за ток, обясни кметът Анета Генчева. "Имаме улично само от 6 до 10... Три-четири пъти се е вдигнал тока в сравнение с миналата година по същото време. Няма да издържим задълго. То да е само тока... Сега ще пуснем обществена поръчка за..

публикувано на 28.01.22 в 13:54

Фотограф от Роман с награда от европейски конкурс за железопътна фотография

Талантливият фотограф от Роман Александър Горанов спечели награда в европейски конкурс за железопътна фотография, съобщават от Община Мездра. Неговата снимка "Безопасна железница - Пътят на природата - Син час", която е заснета в района на село Кунино, беше отличена като една от най-добрите 12 в 9-ото издание на конкурса "Aline Bastin Photography..

публикувано на 28.01.22 в 13:34
Подкасти от БНР