Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Господна и бесовска трапеза

"В името на Отца и Сина и Св. Дух, братя и сестри,

Днешната Единадесета неделя след Неделя подир Въздвижение е посветена на Светите Праотци. Този неделен ден е денят, в който стъпваме в подготвителния период, период на празненства и тържества, защото много скоро ще отпразнуваме Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Днес си спомняме за всички онези отци, които предшествали Спасителя, за всички онези, които предрекоха за Него и го очакваха с нетърпение. Та като дойде да избави човешкия род от лапите на смъртта да бъдем избавени и спасени.

През този подготвителен, предпразничен период проследяваме стъпка по стъпка всички събития около обещанието, което Бог дал на хората, а именно да очакват Месията, Който ще изведе рода на човеците от бездната на смъртта.

Слушаме  пророците, чуваме всички праотци и приемаме техните обещания. Отдаваме почитта си на светата родословна линия на Бога. Родоначалник на тази линия е цар Давид, който е и предобраз на Спасителя Христос. Заедно с пророк Михей търсим във Витлеем, където заедно с влъхвите откриваме пещерата. А пророк Исаия насочва мислите ни към Девицата, която ще роди Спасителя Христос Иисус.

Нека, братя и сестри, да бъдем още по-бдителни, още по-будни, защото идва, идва Самият Господ. Седмица преди да отбележим чудесното Рождество Христово да успеем да се подготвим, да се подготвим не за края, а за началото, за началото на нашето спасение. Преди девет месеца на 25 март, когато празнуваме Благовещението отбелязваме и началото на нашето спасение, но тази седмица отбелязваме въплъщението на Бог Слово, за да стане Богочовек и да спаси загиващото от греха общество. Нека от всичко що е за пазене най-много да пазим сърцата си, винаги да възкликваме към Бога и само на Него да се надяваме. Да не вярваме на езичниците и на техните богове, а на Единния прославен в Три Лица Бог  – Отец, Син и Св. Дух. Амин."

В рубриката "Съвременна Библия" когато се явява в живота на Мария, Бог идва, за да положи свято бреме върху нежните и плещи. В българския език думата "бреме" стои заложена в корена на думата "бременност".  Христос слита като буря в тихия живот на Йосиф и годеницата му. Но Бог е, Който стои зад тази буря. Той носи в ръце святото бреме Христос, което да положи в живота им. Кой от нас държи да носи бреме? Ние предпочитаме един необременяващ, ненатрапващ, неизискващ и неангажиращ Христос. Но този Христос няма да го откриете в Божието Слово. Ако не вярвате - попитайте Мария и Йосиф!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44