Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 декември 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Вдъхновяваща коледна снимка търсят във Видин. Фото предизвикателството "Коледен Видин" бе отправено от местната управа.


КПКОНПИ проверява община Враца за корупция. Проверка в Община Враца и в общинското дружество за тролейбусен транспорт по повод постъпил сигнал за закононарушения при провеждане на две обществени поръчки бе извършен от Дирекция "Противодействие на корупцията", това се съобщава в сайта на КПКОНПИ.


Община Видин е заплашена от финансова санкция. Ден след като Общинският съвет на Видин отхвърли предложенията на кмета Цветан Ценков за увеличение на местните данъци и такси, от общинската администрация изпратиха до медиите становище, че решенията на общинските съветници ще се отразят негативно на Общината.


Новите варианти на коронавируса ни дават сигнал, че трябва да сме обединени в борбата срещу него. Появата им ни подсказва и че той е доста непредсказуем, коментира за Радио ВИДИН проф. Радостина Александрова от БАН. Коронавирусите са известни с това, че не създаваме срещу тях достатъчно мощен имунитет, допълни проф. Александрова.


120 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада. 1959 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. 370 на 100 000 е заболеваемостта в област Монтана. 50 са новорегистрираните случаи на коронавирусна инфекция в област Монтана за понеделник.


Над 300 души се ваксинираха във Врачанско през вчерашния ден. Половината на новоустановените случаи на коронавирусна инфекция за изминалото денонощие във Врачанска са или от града под Околчица, или от селата от общината, показва справка на регионалната здравна инспекция. 


Ветеринарномедицинските специалисти честват своя празник днес на 14, декември. Отличиха най-добрия ветеринарен лекар в Монтана. Съюза на ветеринарните лекари в област Монтана определи носител на приза да е д-р Красимир Миланов.


Д-р Венциана Пекова бе отличена в категория "проспериращ млад ветеринарен лекар" в сектор "Здравеопазване на животните" от Областна дирекция по безопасност на храните във Видин.


Засилен интерес към персоналния идентификационен код на НАП отчитат за ноември във Видин. 152 видинчани са получили своя ПИК-код, което е три пъти повече от октомври.


Българската Коледа дари апарат за измерване на активен протеин и хемоглобин на детското отделение в козлодуйската болница. Апаратът е по-щадящ от използваните до момента и ще бъде изключително полезен, обясни началникът на отделението д-р Малина Павлова.


Деца от Козлодуй подпомагат свои съученици за празниците. Традиционен коледен базар се провежда в козлодуйското Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий", организиран от Ученическия парламент. 


Онлайн конкурс за традиционна българска сурвачка организират от Музейния комплекс в Берковица съвместно с общината. Целта на конкурса "Цветовете на коледните традиции" е да се провокира интереса на децата към символиката на коледната и новогодишната обредност и традиции, обясни Станислава Витанова, временно изпълняваща длъжността директор на комплекса.


Традиционен Коледен базар се провежда в козлодуйското Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий", организиран от Ученическия парламент. Тази година със събраните средства ще бъдат подпомогнати ученици от училището, каза Бистра Григорова, зам. директор в учебното заведение.


Филм за кризисна ситуация заснеха в Мездра. Доброволците от клуб "БМЧК и приятели на Искърското дефиле"- при СУ "Св. Климент Охридски" - с. Зверино се включиха в заснемане на филм за симулиране на реална кризисна ситуация в Мездра.


В навечерието на Коледните празници единайсетокласничката Дженифър Крис Елис Стоянова от Средно училище ”Иван Вазов” Мездра получи едногодишна стипендия на стойност 1200 лева. Наградата е за достойно представяне на областен кръг и първо място на НАЦИОНАЛЕН кръг на олимпиадата по испански език. Директорът Мариела Горанова си пожела през новата година учебното заведение да има още поводи за гордост и за стипендии не само по един учебен предмет.


Кметството на най-голямото мездренско село Зверино и лично кмета на селото г-н Стоян Петров канят всички - малки и големи деца на официалното запалване на коледните светлини на елхата пред кметството. Дядо Коледа и Снежанка , заедно с джуджетата  са обещали да дойдат точно в 18.00 часа на 17 декември / петък /. За всички дечица, които са слушали през цялата година ще има подаръци. Ще има песнички и хорца около елхата. Ще бъдат спазени задължително всички противоепидемични мерки.


Представят книга за Яна Язова в Лом. Представяне на книга за Яна Язова и премиера на филма "Блаженият" ще зарадват почитателите на литературата и седмото изкуство в Лом на 15 декември 2021 г. в Народно читалище "Постоянство 1856".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Лом осигури повече средства за читалищата

Кметът Цветан Петров и ръководствата на читалищата от община Лом подписаха договори за допълнителна субсидия. С 5400 лв. е увеличена субсидията на Народно читалище „Постоянство 1856”, което досега беше подпомагано със 7500 лв. от общинския бюджет. В момента годишната субсидия на една от най-старите културни институции в България възлиза на 13 200..

публикувано на 20.07.24 в 13:45

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54