Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли проблеми с изпълнението на ремонта на централния площад в Берковица

Снимка: Петя Генова

В Берковица през пролетта започна реконструкция на централния площад "Йордан Радичков". Сега обектът е пред завършване, но има недоволни от ремонта. На едно от заседанията на Общинския съвет общинският съветник Калин Статков от БЗНС заяви, че иска промяна в сегашната облицовка на синия шадраван с подходяща такава по качество и вид. 

"Имаше индикации още в началото на проекта от колега, който искаше да се прави цялостна ревизия и спиране. Ние винаги сме били против това да се спира нещо, което е неясно... Тогава бяхме против. Всяко ново нещо е по-добро от старото, но в конкретния случай това не се получи. Не сме били на общественото обсъждане. Аз се активизирах, когато видях част от материала- тип павета, който беше доставен и то беше доставен в много малки количества. Тогава индикирах на кмета и на надзора, че това не е удачен материал, с който този площад да придобие вида, който всички искаме. Водихме разговори с фирмата - строител, че ще се подмени. Не се случи", каза Калин Статков.

Общински съветници са поискали да направят проверка на изпълнението и на материалите.

"Ние поискахме да направим проверка на това какво се случва с този проект и към момента сме в процедура на завеждане на дело на кмета срещу Общинския съвет за спиране нашето решение за тази комисия."

Ангел Ангелов е общински съветник от групата на БСП. Негативно е отношението относно площадното пространство, сподели общинският съветник. Проектът не може да бъде съвместен с архитектурата на централната градска част. На площада е могъл да се направи само козметичен ремонт. 

"Когато започна самото му изграждане и поглеждайки в нещата, ние видяхме, че има доста нецелесъобразни неща, които ще се извършат."

Паветата не били с размери 10 на 10, а изсечени и неравни. Гнайсовата настилка също била неравна и се използвала за стенни облицовки. Шадраванът днес няма нищо общо с този, който е бил преди.

Ангел Ангелов оглавява комисията, която трябвало да покани външни експерти  и да видят какво се случва с ремонта на площада. През ноември съветници пускат докладна за сформиране на комисия и цялостна проверка на площада:

"Тази докладна беше жалвана и съответно отиде в Административен съд да се спре решението на Общинския съвет като нецелесъобразно и Общинският съвет, и съветниците нямат определената компетентност да ревизират случващото се на тази публична общинска собственост, каквато е площадът. Сега в момента това дело е все още в Административен съд и чакаме развитие на тази докладна. "

Потърсихме кмета на Община Берковица Димитранка Каменова. Тя заяви, че благодарение на правителството са отпуснати 1 милион лева за реконструкция на площадното пространство в града. С решение на Общинския съвет са отпуснати още 290 хиляди лева. Миналата година заради ковид пандемията е направено публично обсъждане в един ден, в два различни часа. На обсъждане са присъствали граждани и общински съветници. Направените предложения са отразени в протокол и предадени на проектанта да се съобрази с тях. 

"В края на месец март, когато Общински съвет - Берковица реши, че ще промени председателя, който го оглавява и оттам тръгнаха всичките неща. До този момент Милован Жан беше съгласен изцяло с проекта. Много пъти се срещнахме с комисия, която искаха да направят и която бяха решили да правят общинските съветници с Местна инициативна група. Представяхме документи точно как са избрани материалите, защото материалите, които са вложени в този проект, са само естествени материали- както термолющен гранит, гнайс и гранитни павета. Но някой си беше решил, че може да тръгне да прави промяна на този проект, който го изпълняваме ние. Съгласно ЗУТ-а има такава възможност, но съгласно Закона за обществените поръчки ние влизаме в една неприятна за възложителя спирала. И много ясно няколко пъти показахме документи, правихме срещи в заседателната зала, показахме материалите, показахме фактури кога са купени, показахме гаранции на материалите... Няма нищо скрито покрито", заяви кметът на Берковица Димитранка Каменова.

Обектът има Акт 15. Очаква се държавна приемателна комисия.  Жалби са изпращани към различни институции, които са извършвали проверки. Към настоящия момент няма никакви забележки по изпълнението на този проект в Берковица, допълни кметът Димитранка Каменова.

Общинският съветник Милован Жан Панталеев се включи по телефона, за да внесе подробности за казуса. Според него направеното обществено обсъждане не е направено както трябва- обявено е било кратко на сайта на Общината и хората, дори общинските съветници не са били запознати, че ще се проведе такова.

"От него всъщност нищо не се разбра, нямаше 3D проект, нямаше някакъв макет, нямаше каквото и да е, за да се придобие реално представа какво ни очаква... След това май месец, аз като общински съветник, усетих накъде отиват нещата и че нещо не е ок, още май месец входирах докладна записка в деловодството на Общинския съвет, с която исках незабавно спиране и преработка на проекта, защото вече се разбра, че ще бъдат използвани павета не 10 на 10, както са заложени в проектната документация, а гранитени павета, сечени, паваж, от стария паваж, който е типичен за 19 век. Тогава входирах докладна, тогава не срещнах никаква подкрепа от колегите общинските съветници. Само аз бях за приемане на докладната, за пълна ревизия и за спиране и преработка в някои части от проекта. Нищо не се случи, докладната записка не беше приета. Юни месец повторно внесох докладна записка. Вече много се беше разшумяло какво се случва и какъв проект предстои да бъде изпълнен. Тогава и гражданското общество се надигна, и мои познати организираха местна гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в местната власт и събраха над 1 000 подписа за отрицателно време. Тези 1 000 подписа бяха оформени и внесени по надлежния ред в деловодството на Общинския съвет и при кмета. А тогава задължение на председателя и на кмета беше незабавно, до 1 месец да внесат подписите за проверка в служба ГРАО и да внесат гражданското предложение за обсъждане в Общински съвет. Нито председателят, нито кметът пожела да внесе подписката."

След внасяне на нова докладна през юли се образува общинска комисия, която не е успяла нищо да извърши. През октомври, за четвърти път входира докладна, но вече за пълна ревизия- финансова и техническа:

"Има огромно съмнение, че този обект, по никакъв начин няма как да струва един милион и триста хиляди лева... Сезирал съм абсолютно всички възможни компетентни органи още тогава. А сега със сигурност ще ги сезирам отново, защото не съм сигурен докъде са стигнали проверките..."

В понеделник, 13 декември, председателят на Общинския съвет Деян Еленков отказа да направим интервю по темата по телефона и прие да разговаря на живо със сътрудника ни в Берковица. До петък не се стигна до такава среща.

"Ремонтът на площада е пълен абсурд. За мен не е никакъв ремонт. Когато го оградиха минах с колелото, все едно влак минава. Така тупат тия плочки...", каза Николай Пенков от Берковица.

"Когато един кмет реши да направи нещо в един град, винаги половината ще са "за", половината ще са "против". Така че не мога да упрекна кметицата. Решила е жената да направи нещо хубаво, тя не е знаела предварително как ще се изпълни поръчката. Ако има някакви проблеми, изпълнителят трябва да си поправи грешката за негова сметка", смята Светла Петрова- друг слушател от Берковица.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53