Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождественско послание на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий

Възлюбени в Господа,


Пребъдвайки в светлата радост на празника на Христовото Рождество, отечески се обръщам към всяко вярващо сърце в пределите на богохранимата ни Врачанска епархия с архипастирски благослов и всесърдечни благопожелания за мир и благодат от Господа във всеки християнски дом, всяка енория и всяка монашеска обител. В този ден радостта ни е пълна и не може да бъде помрачавана от нищо, защото с Рождеството на Спасителя за човечеството започна нова епоха – епоха на надеждата и на нашето помиряване с Бога, Който протегна божествена десница и ясно ни засвидетелства бащинската Си любов към нас като проводи в света Своя Единороден Син – "заради нас и заради нашето спасение", както изповядваме в Символа на нашата вяра.


Бог дойде в света, въплъти се и живя между нас, в изпълнение на Своето обещание, дадено още на праотците. Той живя като човек, уподобявайки се на нас във всичко, освен в греха, и ни настави в Своята вечна истина, като ни посочи пътя към спасението и вечния живот, възстановявайки ни в нашето богосѝновство. Със Своето въплъщение Той веднъж и завинаги ни засвидетелства Своето човеколюбие – Своята божествена милост и любов, посочвайки ни по този начин и онова, което Сам очаква от всекиго от нас: "милост искам, а не жертва" (Мат. 9:13). Боговъплъщението придаде смисъл и съдържание на човешката история, зададе направление и крайна цел на човешкия живот. Откакто Бог стана човек, независимо от всички обстоятелства от нашия земен живот, с очите на вярата ние знаем, че нашата участ не е смъртта, че пътят ни не свършва тук, защото "имаме от Бога дом на небесата, жилище неръкотворно, вечно" (2 Кор. 5:1).


С тази вяра и с тази неизменна надежда живеем и днес, с тях преодоляваме всички трудности и изпитания, които съпътстват живота ни. Защото знаем, че вече не сме сами, но "с нас е Бог" (Мат. 1:23), а щом Той е с нас, то "кой ще е против нас?" (Рим. 8:31). Него изповядваме и славим, на Него служим и – според силите си – Му подражаваме. Служим Му тогава, когато показваме на дело същата тази милост и любов, които и Той ни показа, когато се въплъти и стана човек, и живя между нас, и страда, и претърпя смъртта заради нашето спасение. Служим Му тогава, когато се отричаме от себе си, за да бъдем в помощ на нашия ближен, когато се стремим да вършим Божията, а не нашата воля. Когато сме братолюбиви и страннолюбиви, когато сме готови да споделим благата, щедро дарувани ни от нашия Господ, с човека до нас, който е лишен от тях. Този е Христовият път и това е най-важното послание на празника на Христовото Рождество.


В този свят ден на Рождеството на Спасителя молитвената подкрепа на светата ни Църква е за всички страдащи и нуждаещи се, онеправдани и отхвърлени от обществото, за всички онези, към които от страниците на светото Евангелие Сам Христос Господ ни призовава да проявяваме дейна любов и грижа.


С особена настойчивост днес се молим и за онези сред нас, които през последните две години водят всекидневната борба за съхраняването на човешкия живот, в постоянни изтощителни усилия за преодоляване на разразилата се пандемия. Лекари, медицински сестри, санитари и всички, участващи по един или друг начин в тази борба – всички те трябва да чувстват и виждат нашата благодарност и признателност, нашата загриженост и съпричастност към тяхната саможертва. А най-добрият начин да им засвидетелстваме всичко това е като полагаме усилия да спазваме стриктно техните съвети и указания, за да ограничаваме разпространението на заразата. По този начин не само ще дадем личен принос към тяхната борба, но и ще покажем, че сме добри ученици на нашия божествен Учител, Който иска да вижда от нас милостта и любовта, които Сам Той пръв ни показа и които ни завеща.


Само когато сме изпълнили най-важното от завещаното ни от Христа, само тогава и радостта ни от нашата среща с Него в деня на Неговото Рождество ще бъде пълна и ще ни съпътства постоянно в християнския ни живот и подвиг. Само когато подражаваме с ревност на Неговата жертвена любов, на Неговата божествена милост и състрадание към всекиго от нас и на Неговото човеколюбие, само тогава ще можем да имаме и надеждата, че ще Го срещнем радостно и в Царството на вечния живот, и че на тази среща ще можем да Му дадем достоен отговор за делата си.


Мирът и благодатта на раждащия се днес Спасител, Христос Господ, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!


Честито Рождество Христово!


† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28