Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 декември 2021 година

Снимка: Радио Видин

Граждани на Видин получиха пакети с дрехи от поредното дарение направено от живеещия в Швейцария проф. Валентин Джонов, който тази година бе обявен за почетен. Пред елхата на централния площад "Бдинци" Дядо Коледа раздаде подаръците от професора. 


2001 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Новозаразените в област Враца са 60, във Видин -14, в Монтана - 35В 68 пункта в страната ще се извършва ваксинацията на деца от 5 до 11 години с ваксината на "Пфайзер" срещу COVID-19. Пунктовете са предимно в областните градове, но има разкрити и в някои по-малки. Личните лекари няма да ваксинират на този етап, поясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Списъците с местата за ваксинация са публикувани на страницата на РЗИ във всеки град. Ваксинирането ще става след записване, за да се избегне изхвърлянето на препарат. Всеки флакон съдържа десет дози.  Засега не се обсъжда бустерна доза при детските ваксини. В Монтана и Лом ще има пунктове за имунизация на деца против COVID-19. Регионалните здравни инспекции във Видин и Враца обявиха на страниците си в Интернет къде ще се имунизират деца.


Стартират дейностите по Националната програма за борба с хроничните неинфекциозни болести в Белоградчик, финансирана от Министерство на здравеопазването. Програмата е насочена към ранно откриване на диабет и хипертония при лица над 18 годишна възраст с повишен рисковия фактор от тютюнопушене, употреба на алкохол, наднормено тегло или генетична обремененост. 


Наближава крайния срок за декларациите за данъчни облекчения за деца. Родителите на деца могат да ползват по-високите данъчни облекчения чрез работодателя си по основно трудово правоотношение, като до края на декември те трябва да подадат декларация пред него. 


Пречистватели за въздух дари Лайънс клуб-Видин на филиал "Щастливо детство" към Детска градина "Зорница". Пречиствателите са 4 на брой, по един за всяка от групите в образователната институция и са снабдени с нанофилтри, които почистват от прах и алергени въздуха в помещенията. Те са закупени със средства, набрани от благотворителния Коледен бал на Лайънс клуб-Видин,  който се проведе под мотото "Чист въздух за децата". 

Хранителни продукти ще бъдат раздадени за празниците на 920 диабетици от Видинска област. Всички членове на организацията от Видин и областта, които са подали документи за подпомагане, ще получат помощта на 28 декември.


Пещерата "Башовишки печ", която се намира край видинското село Орешец, да бъде обявена за защитена територия - природна забележителност предлага Българското пещерно дружество. Предложението бе одобрено от специална комисия, назначена от РИОСВ Монтана. Новият статут на природното образование е свързан с определянето на 50 метрова безопасна зона около пещерните галерии. Предстои одобреното от комисията предложение да бъде изпратено до министъра на околната среда и водите, който да издаде заповед за обявяване на природна забележителност пещера "Башовишки печ".

938 лева са събрани от благотворителния концерт на Симфониета- Видин в подкрепа на Сдружението за защита на животните "Добрина, хуманност, състрадание" във Видин. От днес Сдружението организира и базар пред филхармонията.

Дядо Коледа ще пътува с влак от Плевен до Роман, за да зарадва деца от социални центрове. Те ще бъдат зарадвани с коледни торбички с лакомства и подаръци, осигурени от дарители на Националното сдружение на сираците в България.


Коледен благотворителен базар "Вълшебна работилничка" ще се проведе от днес до 23 декември в Белоградчик.  Всички предмети, които ще се предлагат на базара, са изработени от децата от училищата и потребителите на социалните услуги в града.


С пъстра програма посрещат коледните празници в БерковицаПрограмата за празниците включва два онлайн конкурса.


В навечерието на Коледа в Народно читалище "Просвета 1925" Мездра бе открита етнографска изложба, посветена на семейството, бяха обявени и наградените в конкурса за читатели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поскъпва платеното паркиране във Враца

Цената на платения престой и паркиране във Враца ще бъде повишена – това стана ясно от обществено обсъждане на тарифите на синята зона в града. Увеличението беше обяснено с динамичната икономическа обстановка и актуализация на услугите, каквато не е правена от 2022 г. По време на обсъждането стана ясно, че годишния приход на общинското предприятие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Недоволство в Искърското дефиле заради планирани сондажи за злато

Зрее недоволство за планирано сондиране за злато и цветни метали в Искърското дефиле. Информацията за това дойде от социалните мрежи, където недоволните вече са стотици. Досега властите не са потвърдили планираните сондажи за добив на злато в землището на селата Бов и гара и село Лакатник. Предвижда се проучването да е на дълбочина 1 900 метра и да..

публикувано на 20.07.24 в 09:00

Храмов празник отбелязват в село Старопатица

Xpaмoв пpaзниĸ ще oтбeлежат житeлитe и гocтитe нa Старопатица  днес, 20 юли, от 8.30 часа. B храм „Св. пророк Илия“ в кулското село щe бъде oтcлyжeнa пpaзничнa cвeтa литypгия oт архиерейския наместник на кулска духовна околия отец Илия. Ocвeтeн щe бъде и пpaзничeн ĸypбaн. Храмът е осветен на големия християнски празник Илинден, на 20 юли..

публикувано на 20.07.24 в 08:00

Илинден е!

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия . Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ". На Илинден имен ден имат над 57 хиляди души...

публикувано на 20.07.24 в 07:30

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52