Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха парите за разходи, свързани с COVID-19 в Мездра

2
Снимка: Община Мездра

Общински съвет (ОбС) - Мездра прие мерки за изплащане на действително извършени разходи във връзка с COVID-19 и одобри разпределението на средствата за изпълнението им, съобщават от местната управа. Това решение бе взето на последната за тази година сесия на местния парламент. Мерките ще бъдат реализирани със средства в размер на 482 181 лв., предоставени като допълнителен трансфер по бюджета на Община Мездра от държавния бюджет с Постановление №326/ 12.10.2021 г. на Министерския съвет. 


Ще бъде подпомогната услугата "Топъл обяд в условия на пандемията от Covid-19" чрез закупуване на транспортни средства с изградена хладилна система в товарния отсек. Финансовото обезпечаване на мярката ще се осъществи със средства в размер на 43 000 лв.


С  до 143 000 лв.ще бъде извършен текущ ремонт на общите части на сградата на градската поликлиника, до които имат достъп болни от Covid-19. 


Капиталов трансфер в размер на 69 100 лв.ще бъде предоставен  на "МБАЛ - Мездра" ЕООД за справяне с пандемията. 


За профилактика и превенция на Covid-19 се отпускат 154 754 лв., а за субсидиране на пътнически превози по междуселищните автобусни линии са предвидени 72 327 лв.


По предложение на кмета Иван Аспарухов ОбС удължи с още една година мярката за подпомагане на таксиметровия бранш във връзка пандемията от Covid-19. Решено бе превозвачите да заплащат данък върху таксиметровия превоз на пътници за 2022 г. в минималния годишен размер от 300 лв., а разликата до пълния размер на данъка, определен от ОбС, да бъде поискана от Община Мездра като компенсация от държавния бюджет.


С друго свое решение ОбС актуализира минималната и максималната цена за таксиметров превоз на пътници на километър пробег за съответната тарифа на територията на община Мездра. Минималната цена за 1 км пробег се актуализира, както следва:

- дневна тарифа - от 0.60 лв. на 0.79 лв. км/пробег,; нощна тарифа - от 0.70 лв. на 0.89 лв. км/пробег; 

Максимална цена на 1 км пробег: - дневна тарифа - от 1.00 лв. на 1.30 лв. км/пробег,; нощна тарифа - 1.10 лв. на 1.50 лв. км/пробег.


Приета бе Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Мездра. С тази наредба се изменят или допълват такси, цени и административно-технически услуги по устройство на територията, икономическо развитие, стопански и социални дейности, услуги, предоставяни от ОбП "Чистота" и услуги, предоставяни от Археологически комплекс "Калето".


Одобрени бяха План-сметките за 2022 г. на разходите за услугите, свързани със събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране; третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации, вкл. отчисленията по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците; поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищните образувания - в размер на 2 124 391 лв.


Определена бе такса битови отпадъци за следващата година според количеството на отпадъците за нежилищни имоти, измерени чрез броя на необходимите съдове - контейнер тип "Бобър" с обем 1.1 куб. и кофа от 110 л за сметосъбиране, сметоизвозване и обезвреждане на битови отпадъци, както следва: 


- за 1 бр. "Бобър" с обем 1.1 куб. - 3 068.70 лв./ годишно;  за 1 бр. кофа от 110 л - 306.87 лв./ годишно.


Приет бе Годишен план за ползване на дървесина през 2022 г., определени бяха и начални тръжни цени при провеждане процедури за продажба на дървесина.


ОбС предостави на Клуб по източни бойни изкуства "Лотос-М" да ползва безвъзмездно за срок от 10 години недвижим имот в гр. Мездра - частна общинска собственост, на ул. "Янко Сакъзов" №19, ет. 2.


Кметът на общината получиразрешение да сключи договор с "Организация по оползотворяване на текстил и обувки" АД - Габрово за въвеждане на система за разделно събиране на битови отпадъци от текстил и обувки. Съдовете за разделно събиране ще бъдат разположени на пл. "Македония", на ул. "Пирин"/ ул. "Тракия" и на ул. "Захари Стоянов" (кв. 10).


ОбС се разпореди с четири поземлени имота - частна общинска собственост, в землището на гр. Мездра и в селата Зверино, Брусен и Елисейна. Местният парламент прие доклада на временната комисия, създадена във връзка с жалба на граждани, живеещи в кв. "Лещака" и на ул. "Първи май", "Заводска" и "Бъданец“, и възложи на кмета на общината контрола по изпълнение на препоръките в доклада.

Кметът Иван Аспарухов отговори на питане от д-р Ивайло Тодоров - ръководител на групата общински съветници "Обединени вдясно", във връзка с изпълнението на проекта "Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от "Водоснабдяване и канализация" ООД - Враца”, който се реализира в момента на територията на гр. Мездра от „ВиК“ ООД - Враца.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00