Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушателски сигнал

Променен срок изненада данъкоплатци във Видин

Снимка: Радио Видин

Община Видин отказва да приема декларации за освобождаване от такса смет след 30 октомври. Това сигнализира с писмо до Радио Видин Нели Николова, която живее в чужбина, но като собственик на имот във Видин, всяка година подава декларация за освобождаване от налога за следващата календарна година:

"Здравейте! Искам да ви запозная с проблем за гражданите в данъчната служба в гр. Видин, отдел "Общински приходи". По закон всяка година се подава декларация по чл. 27, ал. 2 за освобождаване от такса смет за необитавани жилища през следващата календарна година. В данъчното във Видин отказват да приемат декларациите под претекст, че законът в България е променен от тази година и крайният срок е изтекъл на 30 октомври и масово връщат хората, от които има много мой познати. 
Тъй като живея в чужбина, всяка година подавам такива декларации. Второто ми необитаемо жилище е в гр. София. Оказа се, че там ми приеха декларацията и ми казаха, че няма такива промени. За да съм сигурна в това, се свързах с Държавна агенция "Електронно управление" по телефона и също ми потвърдиха, че срокът е от 1 ноември до 31 декември. Отделно аз се обаждах на три произволно избрани данъчни служби - гр. Монтана, гр. Враца и гр. София, община Подуяне. Отвсякъде ми потвърдиха, че крайният срок е 31 декември и няма никакви изменения."

Проверка на Радио Видин показа, че с решение на Общинския съвет от 21 декември 2020 година е приета Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци такси и цени на услуги. В чл. 18 е добавена ал. 4, в точка 2 на която се посочва, че таксата за битови отпадъци не се събира, когато имотът е незастроен или не се ползва през цялата година и е подадена декларация по образец до 31 октомври на предходната година. 

Обърнахме се и към Община Видин, откъдето ни обясниха, че съгласно чл. 71 от Закона за местните данъци и такси и чл.18., ал. 4 от Наредба на Общински съвет-Видин за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги таксата не се събира за имоти, които попадат в райони, в които тези услуги не се предоставят от общината; когато имотът е незастроен или не се ползва през цялата година и е подадена декларация до 31 октомври на предходната година; когато задължените лица са сключили договор за обслужване с лица, получили регистрационен документ по Закона за управление на отпадъците за събиране и транспортиране на битовите отпадъци до съответните съоръжения и инсталации, и са декларирали това обстоятелство до 31 октомври на предходната година.

Декларацията се приема и завежда в регистър на отдел “Местни данъци и такси”, като проверка на обстоятелствата, посочени в нея, се извършва от длъжностно лице към общинската администрация, което при необходимост изисква и допълнителни документи или извършва насрещни проверки.

През 2021 година в община Видин са подадени 1020 декларации за освобождаване от такса битови отпадъци. Има и откази за обработка на декларации, като една от причините за тях е подаването им извън определения срок, обясниха от администрацията.

От сайта на Държавната агенция "Електронно управление" не успяхме да получим еднозначен отговор кой е крайният срок за подаване на декларация за освобождаване от такса битови отпадъци. На страницата са посочени и двата срока - 31 декември и 31 октомври. Затова се обърнахме по официалния ред към институцията и очакваме нейния отговор. 

Направихме проверка на официалната страница на община Монтана, където декларации за освобождаване от такса смет се приемат до края на годината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15