Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бог се вижда само през сълзи

Снимка: www.pravoslavie.bg

Неделята след Рождество Христово, която отбелязваме днес, е посветена все още на преславното Христово Рождество и отново ни напомня да погледнем към пещерата, където Христос се роди, да видим неговото смирение и да бъдем и ние смирени, духовни и изпълнени с живот в Неговото име. Днес, Евангелското четиво ни напомня чрез убийството на витлеемските младенци от Ирод, че всеки един от нас трябва да премахва от себе си гнева, злобата, лошотията и ненавистта, както и да не предпочита привързаността към светските слава, чест и богатства пред духовното, вечното и непреходното. Учи ни да знаем, че сме духовни същества и единствената жажда, която трябва да изпитваме, това е жаждата за изпълнение на Христовите заповеди.

"Глас бе чут в Рама, плач и ридание и писък голям: Рахил плачеше за децата си и не искаше да се утеши, защото ги няма" (Мат. 2:18).

"Днес нямаше да има нито християнска Църква, нито християнска цивилизация, ако светото Семейство беше останало във Витлеем. Ангел се явява на Дева Мария наяве, за да и благовести, а на праведния Йосиф се явява насън и то три пъти. Веднъж му нарежда да приеме бъдещата Богородица; втори път, за да му съобщи, че пътят към Палестина е открит; трети път, за да се отправи към галилейския град Назарет. Има и други библейски личности, които са заплашвани с убийство от царе и успяват да се спасят в Египет. Йеровоам от Цареда, слуга на Соломон, избягва там от гнева на владетеля (3 Цар. 11:40). Пророкът Урия, син на Шемая, предсказва гибелта на Йерусалим и Юдея, след което емигрира също в Египет (Йерем. 26:21).

Юдеите като южняци са темпераментни хора, но Талмудът им нарежда да смекчат малко радостта си на празника Пасха. Според традицията този, който казва молитвите на Песах, потапя пръста си в „чашата на радостта” и нарочно пръсва няколко капки червено вино извън масата. Обяснението е, че когато евреите бягат от Египет и навлизат в Червено море, Бог забранява на ангелите да пеят. Когато отново вдигнем чаши за поредната наздравица на трапезата, нека да отлеем малко не само за окървавените младенци от Витлеем, но и за всички деца, за всички чисти по сърце, които са положили живота си за Христовото име. Чрез тях и в тях Спасителят е отново разпнат. Слава Богу, ние, християните, не сме садисти и убийци, но не трябва да забравяме, че нашите уж по-малки и често неизповядани грехове се натрупват и водят до Божието наказание – и за нас, и за целия свят. Затова гениалният руски писател Фьодор Достоевски пише: "Всеки пред всички за всичко е виновен".

Арихм. доц. д-р Павел Стефанов

В рубриката "Съвременна Библия""Вълшебна Коледа" или "Вълшебно Рождество"? Вълшебството на Коледа се измерва в човешки измерения на добрина, радост и благопожелание. В това, което правим няма нищо вълшебно. Просто ставаме по-човечни. Но вълшебството на Рождество е това, което не човек, а сам Бог прави. Тук вече може да очакваме истинско вълшебство.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52

Отбелязваме Деня на програмиста

В Деня на програмиста, 12 септември, разговаряме с Емилиян Кадийски от Враца. Той се занимава с програмиране, организира курсове по специалността, участва и в софтуерни компании, част е от екипа на Враца софтуер общество. По думите му, продуктите създадени от програмисти може да бъдат срещнати във всяка една сфера. Въпреки че интересът към..

публикувано на 12.09.24 в 11:30

В "Музикална зона" на 12 септември 2024 слушаме Бари Уайт

На 12 септември се навършват 80 години от рождението на американската диско – соул звезда Бари Уайт. Дълбокият му "кадифен" глас и до днес докосва всяко женско сърце. Казват, че ако шоколадовата торта можеше да пее, щеше да звучи като Бари Уайт. През 70-те и 80-те години на миналото столетие създава редица хитове, които до момента са в плейлистите..

публикувано на 12.09.24 в 09:00

Видинските училища са готови за новата учебна година

Броени дни преди откриването на новата учебна година, в училищата кипи трескава подготовка. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места.  Във видинското Основно училище "Иван Вазов" планираните ремонти са изпълнени. Учебното заведение започва новата учебна година с готов проект за нов физкултурен..

публикувано на 11.09.24 в 15:27

Голям е интерeсът към подмяната на уредите за отопление в община Видин

Запълнени са часовете за консултация, попълване и окомплектоване на документите в офиса на екипа за техническа подкрепа по проекта "За по-чисто въздух" във Видин . Затова е обявен и свободен прием. Досега през офиса са преминали над 1700 души, обясни ръководителят на екипа Валери Недялков .  "Техническата помощ се състои в следното:..

публикувано на 11.09.24 в 13:00

Изключително слаба реколта от пролетници отчитат във Врачанско

Между 600 и 700 кг пшеница от декар са ожънали тази година стопаните във Врачанско. Добивите са по-високи от миналогодишните, които са били компрометирани заради нападение на житна муха. При пролетниците обаче ситуацията е плачевна. Жътвата ще приключи по-рано от обичайното, а производителите отчитат изключително ниски добиви. На места във Врачанско..

публикувано на 10.09.24 в 18:05