Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният информационен център във Видин отчете дейността си

Снимка: Радио Видин

Като успешно реализиран проект определи дейността на Областния информационен център във Видин заместник-кметът по "Европейски политики и инвестиции" Десислава Тодорова. Днес центърът отчете свършеното през периода 2019-2021 година.

"С работата си, екипът на Областния информационен център е стигнал до всички групи бенефициенти, както на територията на община Видин, така и на територията на цялата област. Повишена е посещаемостта в офиса на Центъра и на събитията, организирани от него. Но най-важното за изминалите три години- доверието в експертизата на Центъра се повиши, бизнесът започна да търси все повече информация и логистични услуги на екипа на ОИЦ-Видин. Стотици граждани споделиха проектните си намерения и получиха насоки" - посочи Десислава Тодорова.

Екипът на Областния информационен център консултира граждани, неправителствени организации и фирми за възможностите за европейско финансиране. Община Видин кандидатства пред оперативна програма "Добро управление" за продължаване на финансирането на Центъра през следващите две години.

Още на над 2000 въпроса за възможностите за финансиране от европейските структурни фондове са отговорили експертите на Областния информационен център във Видин през последните три години, отчете управителят Мариела Савкова.

"Целта на Областния информационен център във Видин е да осигури достъп до информация за възможностите за финансиране от европейските структурни инвестиционни фондове. Цифрите показват, че до момента по третия проект сме стигнали до над 1000 потенциални бенефициента с различните формати на събития, които провеждаме и организираме. Само за тази, за последната година, имаме 601 посетители на място, провели сме 25 събития, в които са участвали общо 266 участника" - каза Мариела Савкова.

Областният информационен център ще работи и през следващите две години, съобщи Албена Начева, началник отдел „Планиране, програмиране и инвестиции“ в Община Видин. 

"Общината разработи своето проектно предложение да го депозира, което към настоящия момент е в процес на оценка и в началото на следващата година очакваме да се подпише договор за изпълнение на проекта на обща стойност 250 000лв., което е 100% безвъзмездна помощ. В проектопредложение е предвидено в следващите две години да се организират и проведат 50 събития, като колегите от Центъра ще продължат да предоставят услугите тук и на място в офиса" -добави още Албена Начева.

Областният информационен център във Видин през тази година е консултирал представители на бизнеса от цялата страна по финансовите мерки за справяне с ковид-кризата, стана ясно още на пресконференцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00

Мъж пострада при експлозия на метанова уредба на автомобил във Враца

Мъж на 67 години е с тежки травми след експлозия  в метановата уредба на автомобила му във Враца . Сигналът за инцидента е подаден вчера, 2 юли, в 18:45 часа в полицията. Експлозията е възникнала при зареждане с метан на лекия автомобил. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 03.07.24 в 11:03