Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки кризата Белоградчик изпраща годината с нови придобивки (ОБЗОР)

Снимка: Радио ВИДИН

Какво се случи в Община Белоградчик и с какво ще запомнят жителите ѝ 2021 година? Най-голямата придобивка е ремонтът на площад „Възраждане” в Белоградчик, който беше съпътстван с подмяна на водопроводните тръби, които минават под площада. Изградиха се нови рампи за достъп, както и монтиране на необходимите парапети за хора с увреждания. В най-южната част има изгледна площадка, където е обособен кът за отдих с две перголи и телескоп за наблюдние на Белоградчишките скали - основна атракция на града. Поставени са нови пейки, подменена е настилката с нови бетонови сиви и жълти плочи, жълти и червени бетонови павета.

По Проект “Да играем заедно на площадка Трети март”, финансиран от фонд „Малки грантове“ на програма РОМАКТ, беше изградена нова детска площадка.

Една придобивка, която ще подпомогне комуникациите не само на жителите, но и на гостите на града е новоизградената публична мрежа за свободен достъп до интернет по инициативата WiFi4EU на Европейската комисия по Споразумение за отпускане на безвъзмездни средства в рамките на механизма за свързване на Европа (МСЕ). Жителите и гостите на града могат да се възползват от безплатен високоскоростен безжичен интернет в голям обхват от централната градска част.

И една дейност, продължение от предходните години, е реализирането на три проекта за енергийна ефективност на общо 15 многофамилни жилищни сгради по проект „Изпълнение на мерки за повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради“, който се изпълнява в три квартала в града. Росен Рашев-Орошпака от Враца, Румен Малчев от Ямбол и Стоян Бушкилов от Сандански изрисуваха стена на една от сградите в централната част на Белоградчик с композиция в наивистичен стил. Стенописът е част от проект по Програма „Творчески инициативи“ на Министерството на културата.

Макар пандемията да ограничи много възможностите за събиране на хора, Белоградчик успя за шести път да бъде домакин на най-голямото културно събитие „Опера на върховете“. А през месец септември още едно събитие зарадва жителите и гостите на града- първата балонена фиеста в страната. През 2021 година на Белоградчишки скали и пещера „Магура” беше присъден призът в тазгодишното юбилейното издание на ”Чудесата на България” 2021 г., в категория „Природен феномен на десетилетието”.

Логично годината завършва с една внушителна благотворителна кампания. Дневен Център за деца и младежи с увреждания, Център за обществена подкрепа, Детски Комплекс,  Клуб "Млади Възрожденци" и начално училище " Васил Левски" осъществиха Рождественски базар и Коледно тържество. От Рождественски базар "Вълшебна работилничка" бяха събрани 2 226 лв., с които ще бъдат подпомогнати социално слаби семейства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 май 2024 година

Днес се проведе вторият задължителен държавен зрелостен изпит - по профилиращ предмет, изучаван в 11 и 12 клас, или по теория на професията за учениците от професионалните гимназии.  Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 7 юни.  Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете..

публикувано на 20.05.24 в 18:10

Спокойно е преминала днешната матура във Видин

Спокойно и без нарушения е преминала днешната матура по избираем профилиращ предмет, както и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата в област Видин. Най-много дванайсетокласници са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по английски език, каза началникът на Регионалното управление по образованието Веселка..

публикувано на 20.05.24 в 16:24

Евтим Милошев във Видин: Туризъм без инфраструктура няма как да се случва

"Дори да направим най-хубавата реклама, да създаваме най-добрия туристически продукт, ако няма свързаност, няма как да докараме туристите." Това заяви служебният министър на туризма Евтим Милошев, който днес е на посещение в област Видин. Според него държавата може да помогне на региона най-вече с инфраструктурата. В тази връзка министерството на..

публикувано на 20.05.24 в 16:20

Нови два случая на коклюш установиха във Видинско

Два нови случая на коклюш са регистрани през последната седмица /13-17 май/ във Видинска област. Касае се за 2-годишни деца от Видин и село Косово, които не посещават детски заведения.  Имунизирани са, заболяването протича много леко, обясниха от Регионалната здравна инспекция. Здравните специалисти проследяват контактните и близките на децата...

публикувано на 20.05.24 в 15:18

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по 117 000..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра

Краеведи от Враца, Мездра и съставните села на общината взеха участие в XIII майски краеведски четения, които се проведоха в Мездра. Организатор на проявата, която е програмата на 50-ите Празници на културата „Мездра -май“ и на 29-ите Празници на Искърското дефиле, беше Краеведското дружество към НЧ „Просвета 1925“, с подкрепата на Община Мездра...

публикувано на 20.05.24 в 14:30

Двама се отказаха да бъдат кандидати за депутати от Монтана

Двама кандидати за народни представители от 12-и Многомандатен избирателен район Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент на страната. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков.  Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи..

публикувано на 20.05.24 в 14:24