Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите цени не са приумица, а необходимост

Цветан Ценков, кмет на Видин: Обстоятелствата налагат повишаването на местните данъци

Видин изостава не просто от големите центрове, но и от съседите в региона

Снимка: Община Видин


Повишението на местните данъци и такси във Видин, което беше гласувано на последното за 2021 година заседание на Общинския съвет, гарантира бъдещото развитие на общината, каза в "Посоките на делника" кметът Цветан Ценков.

"Много са прости нещата. Първо - виждате инфлацията, в която попада не само България, но Европа и светът попада. Нашите местни данъци и такси не са пипани от 2008 година, когато минималната работна заплата е била 240 лева. В момента сме на 700 лева, ако се гласува бюджетът на страната - в края на месеца ще сме 710 лева. Много обстоятелства го налагат: издръжката на община Видин, капиталовите дейности, за цялата система на почистване, озеленяване, поддържане на града и пътната инфраструктура. Това не е моя приумица. Когато Община Видин иска от Министерството на финансите допълнителни постановления, те първо ни питат какво сме направили, за да подобрим финансовото състояние на общината. Това е като един семеен бюджет - ако в едно семейство има нужда от нещо, то се търси начин за решение. За да се развива Видин правилно, да вървим в правилната посока, трябва наистина да се пипнат данъците и таксите".

Според думите на градоначалника редица обстоятелства налагат увеличението на размера на данък сгради, превозни средства и административните услуги.

"Второто важно нещо е свързано с усилията на Общината: да превърнем Видин в модерен промишлен център. Моята надежда е една от новите четири индустриални зони да е във Видин. Ако имаме инвеститори, ако държавата ни помогне с привличането им, ние ще разкриваме работни места, съответно хората ще могат да живеят по-спокойно и добре. В момента според НСИ ние изоставаме с близо 49% средно за страната. Не само местните данъци и такси са причината общината да реагира по този начин. Ние сме написали официални писма до премиера Петков и до министъра на финансите на базата на данните от статистиката. Държавата най-накрая, надяваме се, да погледне с лице изоставащия Северозапад".

Ценков коментира и масовото недоволство от новите цени, което изказват потребители в социалните мрежи.

"Недопустимо е един човек да дава 10 лева за цигари, а да не иска данъчната му тежест да се повиши с 0,08 лева за къщата на село. Ако досега е плащал 4,20, сега ще плата 5.50. Този 1,30 лев, ако се раздели на 12 месеца, е 0,1 стотинки. Ако става въпрос за движима собственост, то е същото - разхвърляно на броя на месеците, тежестта е някъде около 10 лева. Тези спекулации от опозицията не са състоятелни. Видин трябва да е в крак с нещата, с останалите региони в България. За 2 години Видин беше изчистен, изглеждат по друг начин вече общите зони, влязохме в кварталите, асфалтирахме доста неща".

Основната цел за този мандат е да се подобри максимално комунално-битовата среда, посочи още кметът на Видин.

"По отношение на всичките наши данъчни задължения: ние изоставаме не само от големите общини, дори от Монтана и Враца също. Монтана са с по-малко население на общината, но събира с над 1.5 милиона годишно повече, което им дава шанс за развитие. Тези данъци се връщат под формата на услуги и подобряване на комунално-битовата среда на гражданите".

На извънредна сесия в петък, 7 януари, Общинският съвет във Видин за пореден път ще се опита да гласува Подобряване на План-сметката за извършване на услуги по събиране, транспортиране, третиране на битови отпадъци за поддръжка на чистотата на територията за обществено ползване през 2022 година. Кметът на Видин и неговият екип признават грешката си от предното заседание, на което беше обяснено и представено, че предлагата такса смет ще е 3.85 промила, въпреки че сметките показваха 4.65.

Интервюто с Цветан Ценков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00