Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чупрене кмет и председател на Общински съвет с взаимни обвинения към работата си

Снимка: Радио ВИДИН

Напрежение между кмета на Община Чупрене и Общинският съвет спъва работата на общинската администрация. За това алармира кметът Анжело Добричов, който е убеден, че  кмета и съветниците са избрани от хората в името на това да защитават техните интереси и да помагат колкото може общината да върви напред, да има просперитет за нея и колкото е възможно да улесняват живота на хората: 

"И аз мисля, че нещата донякъде се получават. За двете години почти 100% асфалтирахме Чупрене. Нов асфалт, навсякъде, прекрасен. След подменения водопровод преди няколко години сега асфалтирахме всичко. Има прекрасна инфраструктура. В момента подменяме водопровод в четири села. След това отново ще се опитаме да спечели проект да асфалтираме и там. Това им трябва на хората. Но нещата, които се случват  между администрация и Общински съвет, търканията, които се случват, не е честно да се държим по този начин. За да стигна до тук да коментирам това нещо, явно вече ми е дошло в повече. Напрежението в коридорите, в администрацията е да го режеш с нож. Хората са изнервени, обстановката, в която работят не е никак добра. Това напрежение идва от председателя на Общинския съвет Иван Велков, който от една година и половина е срещу всичко и срещу всички, сезира всякакви институции. Не че не трябва да бъдем проверявани, далеч съм от тази мисъл. Ние сме тук, защото сме се клели в Конституцията, защото трябва да спазваме законите на Република България, но това минава всякакви граници. Ние, предполагам, че сме една от най-проверяваните общини. Да започна оттам - водопроводът, който споменах преди малко, има надзор, има строителен и авторски надзор, управление на проекта и т.н. Този човек сезира различни институции, бяха изпратени проверки. Той беше в комисията и се подписа, че проектът се изпълнява както трябва, след като бяха направени проби, изкопи на местата, които той е упоменал. Подписа се, че всичко е както трябва. И продължи да пише отново за нередности, неправилно изпълнение на проекта и т.н. Дойде втора проверка от РДНСК. Отново се провери всичко, отново се написа протокол, че нещата са по проект. Ами, продължи да пише. Продължи да ходи с една рулетка, с един шублер, да мери дебелини на стени, да мери изкопи и т.н."

На заседанието на Общинския съвет на 23 декември кметът е внесъл предложение за актуализация на поименния списък на капиталовите разходи като да бъдат изплатени стари задължения: 

"Те гласуваха против, че не трябва да ги плащаме, че трябва да се направят детски площадки, да се облагородяват паркове, градинки, кътове е за отдих, тоалетни в балкана и т.н., просто не погледнахме приоритетите... Това са задължения към едно Сдружение, което е изпълнявало реконструкция и рехабилитация на водопроводна мрежа в Чупрене и рехабилитация на общински път. Това е от 2015 година. Анексът, който съм подписал е да изплатим само дължащата сума, нищо повече. Нито някакви компенсации допълнителни, нищо допълнително Лихви най-малко. Но, вие знаете по- добре от мен, че ако стигнем до съд и ни осъдят ние ща платим и лихвите и разноски по дела, и сигурно сумата ще надхвърли тези 200 000."

Кметът Анжело Добричов посочи още един проблем, свързан с общинското депо, което е трябвало да бъде рекултивирано, но заради това, че се намира на частните имоти е трябвало да бъдат спазени ред процедури и затова се е забавил този процес. Председателят на Общинския съвет Иван Велков упрекнал Общината, че не работи. 

Потърсихме и Иван Велков - председател на Общинския съвет в Чупрене за коментар. Той обясни, че не вижда да има напрежение. Общинският съвет работи нормално. От проведени 30 заседания, при внесени 99% от материалите за разглеждане от кмета, почти няма върнати решения на кмета от Общинския съвет.

"Ще ви кажа за разпределяне на капиталовите разходи за 2021 година. Общинският съвет разпредели на господин Добричов да бъдат изградени жизнено важни детски и спортни площадки на територията на 6 населени места, а именно на всяко едно населено място на територията на община Чупрене без Горни Лом и Чупрене. Досега господин Добричов нито едно от тези съоръжения, които сме му ги възложили на стойност близо 13 хиляди лева, 12 700, мисля че, говоря Ви по спомен, нямам документите пред мен. Досега, казвам най-отговорно пред Вас и вашите слушатели на Радио ВИДИН, този господин Добричов, кмет на община Чупрене и както той казва, че Общинският съвет му пречи, ние сме му възложили да направили тези така нужни спортни площадки или детски по усмотрение на кметовете и на кметските наместници, не бяха изградени. Друг парадокс - 45 хиляди лева бяха разпределени за село Горни Лом, от които също така бяхме възложили 40 хиляди лева за ремонт на кметство Горни Лом, на който покривът, ако отидете и някой си направи труда от вас да провери, горе в администрацията тече и хората и служителите седят с леген и събират дъждовната вода. Също не беше изграден нов покрив. А сме му ги възложили тези задачи март месец 2021", посочи Иван Велков.

Според председателя на Общинския съвет и други възложени за изпълнение проекти не са изпълнени от кмета като изграждане на санитарен възел при беседките, на които се спират туристите по пътя към връх "Миджур", ремонт и реконструкция на площада пред Общината, изграждане на зелено игрище зад училището в село Чупрене, кът за отдих и други. Проблем имало и при купуване на трактор за нуждите на община Чупрене с мулчер за почистване на банкетите, а през зимата да бъде оборудван с дъска за снегопочистване.

"И съответно ние му го одобрихме на господин Добричов за закупуване на такъв трактор и му гласувахме 155 хиляди лева. Оказа се, че поръчката, която е възложена, са пропуснали едни 15 хиляди лева, някой е пропуснал някакво ДДС. Дойдоха за корекция пак при общинските съветници и общинските съветници пак влезнаха в положението на господин Добричов и на тяхната администрация, които той визира, че пречим и им бяха одобрени още 15 хиляди лева за този трактор и тракторът стана на стойност 172 хиляди лева. И забележете само, тракторът, когато пристигна в община Чупрене не пристигна с нужното оборудване. Пропуснаха в обществената поръчка, моля ви се, дъската за снегопочистване", посочи още председателят на Общински съвет- Чупрене.

Иван Велков потвърди за подаваните сигнали относно подмяната на водопровода:

"Имаме един водопровод на стойност 3 милиона и 600 хиляди лева, който така или иначе не се изпълнява по зададените спецификации и съответно сезирахме всички институции, че водопровода хората не са доволни от изпълнението, също така и ние... Нито една институция от тези, които ние сме сезирали не е взела мерки. И сега отново ще сезираме, защото това се източват 3 милиона и 600 хиляди лева."

През миналата година, също са били сезирани институции за три обекта, а  одитният доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция показал, че за занижен контрол и некачествено изпълнение Анжело Добричов е нанесъл вреда за около 15 000 лева, а техникът на общината за над 11 хиляди. Заради това лятото Общинският съвет е викан в Националната следствена служба. Досега няма решение какво се случва по казуса, допълни председателят на Общинския съвет в Чупрене.

*Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 16 май 2024 слушаме Бети Картър

Днес се навършват 95 г. от рождението на Бети Картър. Тя е с уникален леко дрезгав тембър, специфичен начин на звукоизвличане и лесно разпознаваем глас с широк октавов и динамичен диапазон. Като част от състава на Лионел Хамптън, Бети Картър влиза в историята на музиката като една от последните джаз певици от ерата на биг бенда. През 1969 г...

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Еднодневна школа за деца организираха от КСР"Дунав-Видин"

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба по спортен риболов "Дунав-Видин". Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30