Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решенията ще бъдат обжалвани пред Областния управител

Огнян Ценков: Общинският съвет извърши престъпление спрямо местната общност

Ефектът върху гражданите ще е отрицателен

Снимка: Радио ВИДИН


Увеличенията, направени на последното за 2021 година заседание на Общинския съвет, са незаконосъобразни, каза в "Посоките на делника" Огнян Ценков, общински съветник и бивш кмет на община Видин.

"Нямат изрядни обществени обсъждания. Направени са проформа - да присъстват като документ, но нямат необходимото съдържание, което да изразява желанието на гражданите. Аз ще обжалвам тези решения пред областния управител. Те, освен всичко, са и нецелесъобразни. Сега е най-актуалният момент за такова действие. Виждаме отправените призиви за върховенство на правото, за спазване на законите, за борба с корупцията, така че няма как да искаме да се спазва законността, когато ръководни фактори във Видин не го правят".

По-високи данъци и такси за видинчани: решението беше гласувано с 13 гласа "за" на последното за 2021 година заседание на Общинския съвет, което се проведе на 30 декември.

"Без предварително да бъдем известени в ход на заседанието кметът вкара предложение за увеличаване на данъците, такса смет и цените на административните услуги. На общинските съветници не бяха предоставени материали. Очаквах подобна поведение, което мога да определя като непочтено. Взех отношение по всяка точка. Използват се процедурни хватки - на ръба на закона. Ако бъде погледнато от законосъобразност, не са. За да бъдат комплектовани тези предложения, трябва да има обществени обсъждания. Законът за административните актове е категоричен, че общественото обсъждане не е само изискуема процедура, а трябва да бъдат информирани гражданите, да има осигурено присъствие, да бъдат изслушано мнението им, а след това предвид отправените предложения от граждани и бизнес, да бъдат взети под внимание. Възниква и друг въпрос: желаят ли гражданите и бизнесът увеличение на налозите, особено в такъв тежък момент, такава тежка криза, сложна икономическа и здравна криза, инфлацията се увеличава постоянно, увеличават се цените. Това е недопустимо, това е престъпление спрямо местната общност".

В материалите към предложението за такса смет бе посочено увеличение с над 3 промила, но изчисленията показват 4,65 промила за налога.

"Другото внушение, което се прави, че увеличението е в минимални граници. В София действащата такса смет е около 1.6 промила, а при нас е 2 промила, като се направи опит да се увеличи на 3.85. Тук се допусна елементарна грешка - при сборуването на компонентите се получаваше 4.65. Дали преднамерено, което впоследствие щеше да се премълчи, та ако беше прието - повече от 2 пъти щеше да скочи цената. Във Варна е под 1 промил. В тези градове стандартът на живот е по-висок, хората имат повече работа".

Бившият градоначалник обясни, че увеличението не означава по-високи приходи за Общината.

"Аз като кмет 4 години не увеличих размера на местните данъци и такси. Едно такова увеличение няма да донесе по-големи приходи на общината, напротив - ще постави в невъзможност част от гражданите да плащат тези увеличени налози. Един анализ на събираемостта на местните данъци и такси показва, че тя е около 60 %. Община Видин за 2020 година има по-ниска събираемост конкретно на тези основни данъци - данък сгради и данък МПС. Също събираемостта на такса смет е много ниска. Беше предоставена информация в изготвените предложения за увеличението като събираемост на данък сгради около 51 % до 30 септември и за МПС - около 40-45 %. Също за сравнение такса смет за 2020 година е около 2.4 милиона, сравнено с 2019 година, когато е 2.9 милиона. Целта, която се обяснява, т.е самото обяснение - че едва ли не с увеличението на данъците ние ще просперираме, това просто е непочтено. Също се получава несправедливост, защото по този начин се наказват коректните платци, а не се предприемат мерки да бъдат убедени останалите хора, не се прави сериозен анализ дали ще могат да бъдат плащани тези налози".

Ефектът върху гражданите ще е отрицателен, прогнозира Ценков.

"Промилите, които се увеличават за данък сгради, за жилищните имоти, от 1.2 на 1.5 - това е увеличение с 25 %, т.е 1/4. Промилите са на база данъчна оценка, така че ако един апартамент има такава от 20 000 лева, при предишния размер на данъците - това са 24 лева. Сега, когато е увеличен на 1.5, данъкът става 30 лева. За предприятия, бизнес имоти и сгради, данъкът се увеличава от 1.5 на 2 - 25 % също. Сериозно е увеличението при данък превозни средства - той е по методика, която включва два компонента - имуществен такъв, който е от две части. На база мощност на двигател и възраст на автомобила, а другият компонент е екологичната категория. Увеличение имаме и на двата компонента. При най-ниската категория данъкът се увеличава с 50 %, а при най-високата - увеличението, по спомени, данъкът скача до 740 лева, т.е 120 %. Средно аритметично се получава повече от 70-80 %. Увеличени бяха таксите за административни услуги, което е второ увеличение, такова имаше и в края на миналата година. Всичко това е една кампания, в която се говореше от ръководството на общината, всичко беше с цел за заблуда на гражданите, обяснено им беше, че това няма да им влияе".

Възможно е такса смет да бъде увеличена на някое от следващите заседания.

"Очаквам скоро, на базата на други задкулисни уговорки, да бъде направен опит да се увеличи таксата смет. Тук е интересно поведението на тези общински съветници, които гласуваха увеличението на данъците: 13 гласуваха. 8 от СДС, 4 от ГЕРБ, 1 от АТАКА. Общинските съветници от ГЕРБ на 13 декември гласуваха против тези точки, така че отпаднаха тогава. Имаха и декларация против увеличението. Имали са среща на най-високо ниво - на партийна среща с Борисов e взето решение да не бъдат увеличавани данъците на гражданите, да не бъдат поети други задължения. Аз се обърнах да обяснят с доблест поради какви причини си промениха позицията. Т.нар "Група по интереси", както я определят гражданите, ако се договорят, имат други мотивации, няма да бъде чудно в бъдеще време да бъде вкарано предложението за увеличение на такса смет. 13 общински съветници от 33ма решиха, гласуваха и увеличиха данъците във Видин. Това е една трета от състава на местния парламент. Кворумът беше с 28, 12 от които гласувахме "против". Трима изчезнаха при гласуването, може би излязоха от залата".

Интервюто с Огнян Ценков можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00