Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешен археологически сезон за видинския музей

3
Снимка: Радио Видин




Изключително успешен археологически сезон на територията на Регионален исторически музей Видин отчете за 2021 година археологът Ваня Ставрева. Редовни археологически проучвания са проведени в три обекта - антична Бонония, Рациария и некропола край село Балей. 


"Тази година в Бонония работихме по-продължително, с повече работници, което се дължи на по-доброто финансиране. Резултатите от научна гледна точка тепърва ще бъдат обработвани. Това, което мога да споделя- през този сезон успяхме да достигнем до едни запазени археологически структури, чието проучване ще продължи и тази година"-каза още Ваня Ставрева.


Спасителни археологически разкопки през 2021 година са проведени на няколко обекта по трасето на новия скоростен път от Видин до Монтана. Възложител на проучването е Пътната агенция, а изпълнител - Националния археологически институт с музей при БАН.

"Всичко това, което беше разкрито, отново ще влезе във фонда на музея. Подчертавам това, защото е изключително важно, защото постъпленията от 2019 година, когато бяха проучванията от трасето на газопровода "Турски поток", в музея постъпиха около 4 000 находки, някои от тях уникални, с много висока не само научна, но и експозиционна стойност. Такива очакваме да постъпят и след приключилия археологически сезон" - допълни археологът.

Най-интересните находки от антична Бонония ще бъдат предложени за участие в националната изложба "Българска археология", която традиционно археологическият институт подрежда в началото на годината. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев,  началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в..

публикувано на 18.07.24 в 11:00