Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсиите във Видин не достигнаха за всички

Снимка: Радио Видин

За неприятен проблем с получаването на пенсиите днес сигнализира слушателка на Радио Видин. По думите ѝ, парите за пенсии на гишето в Централната поща на Видин са свършили още в 13 часа. Жената отишла да вземе пенсията на майка си, която е инвалид и останала много неприятно изненадана от създалата се ситуация:

"Дойдох в 2 без 15, стоях тук пред пощата, имаше към 5-6 човека, които негодуваха и казаха, че преди един час са казали от пощата, че няма пенсии и да си тръгват. Влязох вътре във фоайето и една от служещите на касата, обясни че пенсии няма и хората да си тръгват - в понеделник. Хората негодуват, защото много хора са в не добро състояние, трябва да си вземат лекарства... И в момента след Нова година хората много добре знаете, че на всеки кесията е празна. Аз съм много разочарована от отношението и от начина, по който се процедира, защото ето сега, колко е часа, работното време е до 16:30 -17 часа, никъде не е уведомено че спирането на пенсиите става в 13 часа до 13:30 и от там нататък повече няма да се дават пенсии... има хора които са дошли от други села.“

Що се отнася до преизчислените пенсии, оказа се, че не всички пенсионери, които са успели днес да получат парите си, са доволни. Някои от по-възрастните пенсионери не успяха и да разчетат бележките си от банкоматите с новите суми:

"Аз не можах да разбера кое е повече или е по-малко, защото има тука една сума.., доволен съм... Моята пенсия преди, миналия месец, с... добре увеличенията сега спряха тия 120 лева, дават 60 лева. Аз взимах 425 - 430, сега съм взела 465, значи къде отиват тия 60 лева увеличение. От 430 до 465 къде са 60 лева увеличение, питам аз... След тия 6 месеца като ми спрат тия 60 лева, където уж ми ги дават, та аз какво ще взимам после… Това, което виждам, е повече, повече е малко. Едва ли бихме могли така да калибрираме картинката доволен или недоволен, но е малко повече…“

От НОИ по-рано днес съобщиха, че пенсионерите, чиито преизчислени пенсии се окажат по-малки, ще получат компенсации. Правителството подготвя механизъм за хората, които имат както натрупан категориен стаж, така и дълъг осигурителен стаж. Очаква се промяната да влезе в сила от следващия месец.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28