Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време е да благодарим

Снимка: Архив



Днес, 11 януари, много страни по света отбелязват Световния ден на най-прекрасната дума – “благодаря“. Една от най-хубавите думи в българския език означава “дарявам благо, добрина и добро“. Ето и един чудесен повод да кажем “благодаря“ на семейството, приятелите ни, колегите, въобще на всеки който е направил деня ни по-хубав. Но нека го правим всеки ден, не само днес. Защото всички ние знаем за стойността на добрия тон и маниерите и нуждата от тях в нашето ежедневие.

Всеки човек изпитва приятни емоции, когато някой му благодари. Именно изказването на благодарност е ценно, не само за този, който я получава. Да кажеш “благодаря“ е знак на уважение, за това което човекът отсреща е дал. Повечето благодарности, които изразяваме към някого, ги отправяме сякаш случайно, без да мислим за тяхното значение. Но да изразиш благодарност не се състои само в самата дума, но и отношението към думата и към жеста. Въпреки това, думите на благодарност имат магически свойства. Психолозите смятат, че добрите слова могат да успокоят хората. Но задължително те трябва да са произнесени от сърце. 

Какво ни носи и кога се заражда в съзнанието ни думата "благодаря" попитахме психолога Кирил Кунчев:

"Може би едно от първите неща, на които детето току-що проговорило, неговите родители го учат да казва именно думичката "благодаря". Това умение детето усвоява още в детските си години в семейството, а впоследствие в училищната среда то го утвърждава. Мога да кажа, че днес в българското училище дейността на целия педагогически персонал и най-вече на училищните психолози е насочена именно към развитието на това качество. Умението на детето да благодари, както изтъкнах вече, е комплексно качество и то включва признателност, вежливост, отзивчивост, състрадание, солидарност, емпатия към другите. То е и право, но в същото време и способност да оценява и да умее да изразява в общуването тази своя благодарност по начин да улесни това общуване и да сближи страните в този комуникационен процес. Благодарността е пряко свързана с усещането за благополучие и щастие."


С помощта на думите за благодарност хората си доставяме радост един към друг, защото изразяваме внимание и си разменяме положителни емоции. 


"Казвайки благодаря, ние казваме най-малко две неща - едното е, че потвърждаваме, че сме получили нещо, което високо ценим и че това нещо не е дадено, получено в резултат на някаква работа или пък сме го купили. Това е нещо, което може да бъде наречено с различни думи, например като внимание, като грижа, като защита, като закрила, обич, подкрепа, разбиране, съчувствие и още много много други... В процеса на развитието на тези умения, които се явяват всъщност елемент на емоционалната интелигентност на детето и родителите и психологът в училище и учителят ежедневно учат, подтикват и насърчават да изричат думичката за благодарност, защото просто това ги прави по-добри хора", обясни Кирил Кунчев.


Всеки един от нас, който прилага този модел на поведение във всички случаи върху неговото лице ще изгрее по-често усмивка и ще бъде доволен от самия себе си. Колко често казват видинчани "благодаря" и кога последно са изрекли тази дума, проверихме в анкета:


"Преди може би 10-15 минути, на колежка, защото ми съдейства нещо в работата. Но това при нас са ежедневни неща и всеки ден си казваме "благодаря", защото имаме много поводи... Положителен, знам че когато аз благодаря се чувствам добре и другият се чувства добре и обратното, така че я използвам много често в ежедневието... Не непременно, когато аз знам, че това, което съм направила идва от сърцето ми, аз се чувствам добре. А дали другият ще каже на глас "благодаря" не е толкова важно, но помага..."


С помощта на благодарствените думи хората доставят радост един на друг, изразявайки тяхното внимание и разменяйки положителни емоции – нещо, без което животът ни би бил скучен и мрачен. Идеята на днешния ден е насочена към хората, които заслужават да им кажем “благодаря”. Получаването на благодарност след услуга или добро дело автоматично ни кара да се чувстваме по-добре. Така че не забравяйте да награждавате всеки, заслужил вълшебната думичка. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00