Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Стопява ли инфлацията спестяванията и време ли е за харчене на средства?

Снимка: Радио Видин

В началото на новата 2022 година все повече българи си задават въпроса как да съхранят спестяванията си и да ги предпазят от ефекта на нулевите лихвени проценти и ускоряващата се инфлация. Това вероятно изглежда като невъзможна мисия, която е изключително важна, особено в ситуация на икономическа несигурност и непредвидимост за домакинствата и бизнеса. Обемът на депозитите на частни лица за първи път надхвърли 100 млрд. лв. още в края на миналата година, показаха данните на БНБ. Само депозитите на домакинствата скачат с близо 11% до 64,5 млрд. лв., което се равнява на над 50% от БВП на страната. Българите продължават да насочват спестяванията си предимно към сметки и депозитни продукти в банковата система, въпреки че лихвените проценти са на най-ниските си нива в историята. В същото време редица български банки преустановиха предлагането на някои видове депозити като срочните, които бяха сред продуктите с малко по-благоприятни лихвени проценти. Тази неблагоприятна за спестителите ситуация се влошава още повече и от ускоряването на ръста в потребителските цени. В опит да избегнат намаляването на спестяванията си заради нулевите лихви и инфлацията много хора се насочиха към инвестиции в недвижими имоти. Те обаче са нисколиквидни, изискват наличието на голяма сума и включват такси и комисиони, които могат да намалят положителния ефект от инвестицията. Освен това в последните години цените на имотите се повишиха значително, а пазарът е пренаселен, което създава бариери за навлизане в него. Време ли е за харчене на средства? Изминалата 2021 година бе много нетрадиционна и не трябва започналите процеси в областта на публичните финанси да продължат и през новата година. Това зави пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. Той обясни, че всички правителства, които управляваха през отиващата си година са били склонни да преосмислят политиката на стабилност от последните 20 години.

"Още от правителството на Бойко Борисов, и двете служебни, и сегашното, заявките за разхлабена фискална политика, за нова визия на разходите, която се заключава до няколко по-стари неща - ще харчим малко повече, отколкото получават, според мен са доста тревожни. Това може да означава обръщането и един нов доста дълъг период, преди да се върнем към нормализацията на сегашната политика. ... Това е доста опасна тенденция, ако продължи."

Доколко стабилна е икономическата ситуация у нас- разговаряхме с Адриян Николов от Института за пазарна икономика: 

"Според последните данни с които разполагаме, към ноември 2021 година има едно доста сериозно увеличение на инфлационните процеси в България през последните няколко месеца. Това започна още от август, като към ноември говорим вече за увеличение от типа на 7 и нещо процента на годишна база, което е много сериозен ръст. Ние го отдаваме на едно доста сериозно увеличение, доста по- сериозно от това, което виждаме при нашите партньори от Западна Европа."

Защо българите продължават да държат парите си "под ключ"? Според експертите сред възможните обяснения можем да посочим традиционно консервативното поведение на българските спестители, ниската финансова грамотност у нас и по- ограничения достъп до инвестиционни активи за така наречените дребни спестители. 

"Това по- скоро е едно инерционно поведение на българските спестители, които все още не са се нагодили към новата среда. Един малко по- активен потребител на пари и малко по- запознат с алтернативните начини на спестяване в момента, в който види тази по- висока инфлация би посегнал към някакъв алтернативен подход."- каза още Адриян Николов от Института за пазарна икономика.

Много българи разполагат с депозити в банки, други пък са ползватели на кредити- какво ни съветват банковите специалисти и как започва годината една от клоновете на извести банки във Видин- това попитахме Владимир Георгиев, директор на местен клон на известна банка:

"Инфлационните процеси не са от началото на годината, а са от доста време. С една дума парите по някакъв начин се обезценяват, губят стойността си, поради поскъпване на най- важните не само стоки а и енергоносители, което води до обедняване или по- ниски доходи на населението. Наблюдава се едно движение да се теглят депозитите и да се влагат парите в кой каквото си прецени. Този процес се наблюдава от около година."- коментира Владимир Георгиев.

Видинчани изказаха разнопосочни мнения, относно спестяванията си, но повечето от тях не са особено притеснени от процесите през последните седмици:

"Навремето спестявахме и накрая инфлацията дойде и изяде всичко. Бели пари трябват за черни дни. Трябва да има някой лев, но държавата ще ги изяде ... Ние нямаме толкоз много пари, че да заделяме на една страна, тъй че няма да свърши скоро. И да ни плаши и да не ни плаши пак няма да ни стигат парите, сега повече ни плаши коронавируса."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Само едно дете е родено за последните 5 години в Раброво

В съседното видинско село Каниц пък е останал само един възрастен жител, който чака за настаняване в старчески дом.  Хората тук са предимно в пенсионна възраст и живеят скромно, а на самотните стари хора от кметството се помага чрез различните социални програми. Това обясни кметският наместник на селата Раброво и Каниц , Галина Вакарицова . "В..

публикувано на 14.01.22 в 17:00

Откровено за видинската болница

До сто легла за пациенти с коронавирус могат да осигурят в болницата във Видин. Към тази сутрин настанените са 27, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. През миналата година през ковид отделението са преминали 1 575 пациенти, като най-натоварени за екипите са били месеците ноември и декември. Досега няма доказани случаи на..

публикувано на 13.01.22 в 15:26

Ще има ли съвместни усилия за по-доброто бъдеще на Видинския регион?

По инициатива на кмета на Видин се проведе работна среща, в която участваха народните представители Петър Миланов от "Продължаваме промяната", Филип Попов от БСП и Иво Атанасов от "Има такъв народ", както и заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев. Въпреки че предварително бе обявено, че след срещата ще бъде..

публикувано на 11.01.22 в 13:57

Как да отгледаме дърво в града

Засаждането на дървета в градска среда е свързано с избор на правилните видове растения, съобразяване на времето, мястото, инфраструктурата и околните сгради. Гражданите също могат да допринесат да има повече зеленина там, където живеят, като се ангажират с озеленяване на междублоковото пространство, например. Преди да се пристъпи към засаждане на..

публикувано на 10.01.22 в 15:23

Валери Василев, ГЕРБ-Видин: Против увеличението на налозите сме

" Не гласувахме единно, защото някои от колегите явно така са преценили, по някакъв начин кметът и администрацията са ги убедили . Дали е добре или не, това ще се уточни на бъдещи анализи. Така се получи. Ние заедно обсъдихме тези неща, заедно взехме решението, но защо някои от колегите и как стигнаха до решението за гласуване по този начин - не мога..

публикувано на 06.01.22 в 10:40
Димитър Велков, общински съветник от БСП във Видин

Димитър Велков: Не гражданите, а определени кръгове, обслужва Община Видин

"Вместо да се върви към такова драстично увеличаване на данъците, можеше да се помисли върху увеличаване на събираемостта , която е около 50-60 %. Вместо да помислиш как да увеличиш тази събираемост, ти натоварваш хората, които и без друго си плащат данъците, с още такива. Нашата позиция няма да се промени. Не е правилно видинчани да бъдат третирани..

публикувано на 06.01.22 в 10:30

Генади Велков: Проведе се обществено обсъждане за данъците и таксите

"Аз не знам кои съветници твърдят, че точките са незаконосъобразни, не знам кои точки имат предвид, но всичко е законосъобразно, правено е многократно. Ако се има предвид актуализацията на бюджета, всяка година се прави по този начин. Винаги в края на годината се внася бюджетът, така е било и в предишните мандати. Затова се прави сесията на 30, защото..

публикувано на 06.01.22 в 10:30
Подкасти от БНР