Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Време за книги" с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Странната география на шкембе чорбата" - четиво за завръщане към родното

Снимка: радио ВИДИН


"Време за книги" - това е новата рубрика в ефира на Радио Видин. Време, което посвещаваме на необятния свят на литературата. Рубриката се осъществяваме съвместно с Регионална библиотека Михалаки Георгиев- Видин, а в края на всяка седмица Валентина Вълчева ще ни представя по едно ново заглавие. 

Случайно или не, в първите дни на Новата година, когато все още сме на празнична вълна, заобиколени от близки и любими хора, тръгваме по дирите на... шкембе чорбата.  


Във времена, в които сякаш все по-малко знаем за корените си, а все повече имаме нужда да се върнем към тях, на книжния пазар в България, в самия край на 2021 г., се появи една книга, която сякаш успява да начертае тази така необходима ни пътека за завръщане към познатото, уютното и най-вече родното. Самото заглавие на книгата изкушава, но по начин, който само балканският човек би разбрал и усетил очарованието му.


Тя се казва – забележете! – "Странната география на шкембе чорбата" на автора Иван Стоилов.


Не са много историите, които можеш не само да прочетеш, но и да помиришеш, че дори и да опиташ на вкус още от първия им ред. Тази обаче е точно такава. Тя е не просто българска – тя е балканска, а границите й се простират дотам, докъдето е разпространена и рецептата за приготвяне на това уникално ястие във всичките му разновидности, с всичките му регионални специфики и тайни добавки.


Балканите винаги са били друга вселена, съществуваща сякаш в друго измерение, но в неразривна връзка с тук и сега. Те са "черната дупка" на Европа, като че ли откъснала се от третия свят и необяснимо как попаднала из тези цивилизовани ширини. Място, където сме еднакво заедно и еднакво разделени, но каквито и различия, междусъседски спорове и национални дрязги да имаме, каквито и исторически и културни (не)истини да стоят помежду ни, това никога не е било пречка да седнем на една маса, на по една… шкембе чорба.


Шкембе чорбата няма място в съвременните представи за етикет и добър вкус. Няма да я намерите в менютата на изисканите ресторанти, както няма да видите там някого като бившият затворник Петър, в износени и изцапани с пръст и трева дрехи, повлякъл на гръб съдбата си. Това специфично ястие е намерило убежище в малките закусвални със съмнителна хигиена, разположени из потайните задни сокаци на мегаполисите или дълбоко в недрата на планините, в селските кръчми, където кръчмарят с добра рецепта е по-важен дори от кмета.


Именно шкембе чорбата се явява основен герой в този малко тъжен, малко весел, но и странно мъдър роман. Шкембе чорбата като обединяващото звено между народи и религии, за което няма гранични бразди, като неразкъсваемата връзка, "ухаеща" на чесън, оцет и мляко (а понякога и на други неща, в зависимост от това в коя шкембеджийница и при кой майстор на чорбата си седнал) между урбанистичния ад на София, сокаците на Истанбул и едно забутано странджанско село, където те чака най-трудната прошка, но и най-вкусната шкембе чорба. И пак тя като онази невидима спойка, която прави Балканите и хората им това, което са.


Двамата приятели Спас и Павел са на път да осъществят проекта на живота си – проучване, финансирано лично от "National Geographic", единствено по рода си, по вкуса си и аромата си. Те ще начертаят карта, но не каква да е, а такава с най-добрите шкембеджийници на Балканския полуостров. А всъщност идеята е да се проучи и опише как – макар и уж твърде различни – тук, на Балканите, сме толкова близки, почти роднини. Обичаме и мразим, гордеем се и се срамуваме от едни и същи неща, по един и същи, човешки начин. И да се покаже, че макар и всеки сам по себе си единствен и неповторим, заедно сме твърде еднакви и най-вече единни. Че всички вървим по една и съща балканска пътека, очертана не с трохи и светещи камъчета като в приказката за Хензел и Гретел, а със ситно счукани парченца чесън, лют червен пипер (без семките, защото са признак за лош вкус) и с мляко – понякога прясно, понякога кисело, според предпочитанията на клиента.


И всичко това се случва не на чаша отлежало ирландско уиски, нито над чиния с традиционна испанска паеля, а край димяща купа с шкембе чорба, приготвена табиетлийски по рецептата на цяла върволица от поколения майстори-готвачи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какво си взимаме от старата и какво очакваме от новата година

Краят на годината не е край, не е и ново начало. Това е следващата стъпка по пътя на живота ни. Но има нещо много вдъхновяващо в това да започнеш на чисто от първи януари , да отвориш нова страница от живота си и да си дадеш обещания занапред.  Истината е, че не всички го правят, пък и тези, които го направят, не винаги ги изпълняват. Но човек..

публикувано на 02.01.25 в 17:10

Мездренско училище очаква специален гост

Час по родолюбие с Наталия Киселова , председател на Народното събрание, се очаква да се проведе в ПГ "Васил Левски" в Мездра . До момента гости в часа по родолюбие на учебното заведение са били Илияна Йотова, вицепрезидент на България и министрите в предишни кабинети Димитър Стоянов, Сашо Пенов. Инициативата е от 3 години, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 02.01.25 в 15:55
Снимката е илюстративна.

Остават ли безнаказани чуждестранните шофьори, нарушили пътните правила у нас

Шофьори сигнализираха за множество пътни нарушения, свързани с превишена скорост, неправилни маневри и други подобни провинения от страна на чуждестранни водачи. Според шофьори , с които разговаряхме, много от нарушенията на пътя от страна на чужденци остават ненаказани, защото преминават транзит през страната и по този начин избягват санкциите...

публикувано на 02.01.25 в 14:00

В "Музикална зона" на 02 януари 2025 слушаме валс мюзет

Валс мюзетът е само подстил на френското направление в музиката  Bal-musette . Говорим за самата музика, инструментите, танците, атмосферата и маниера на изпълнение. Проследяваме историята и разглеждаме останалите подстилове. Намираме мястото на акордеона в съвременната развлекателната музика. Слушайте ни всеки четвъртък след новините в 11 ч...

публикувано на 02.01.25 в 09:00
Директорът на РБ „Михалаки Георгиев“-Видин Десислава Иванова

Десислава Иванова: Видинската библиотека е единствената, която заема книги и организира събития в малките населени места

Динамична 2024 година изпрати Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. През изминалите 12 месеца културната институция отново имаше добре работеща програма за деца, достатъчно и разнообразни събития за възрастни, успех постигна и доброволческата инициатива в помощ на библиотечните специалисти. Успешно са реализирани няколко проекта,..

публикувано на 01.01.25 в 16:07

Астрологът Галя Георгиева: 2025 година ще е добра за България

През 2025 година ще бъдат посети семената на бъдещето, но първо трябва да се обърнем към вътрешния си свят и да завършим изоставени проекти. Така астрологът Галя Георгиева разчете картата на небесните явления, които ще се случват и ще определят събитията през новата година.  "Новата година като сбор от числата 2025 е 9. А 9 е числото на края,..

публикувано на 01.01.25 в 14:04
Двуметрова сурвачка беше издигната в центъра на Видин по време на фолклорния събор Бъдник

Сурвакането в миналото и днес

В първия ден от новата година отново припомняме за един обичай, който се предава през вековете и е много древен. Става въпрос за "сурвакането" . Етнографската наука се занимава с него в традиционния период- от средата на XIV век насам, но този обичай е по-стар и има своите корени по-отдавна, обясни за Радио Видин Сашка Бизеранова, д-р по..

публикувано на 01.01.25 в 13:00