Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци чистят около крайпътна чешма

5
Снимка: Радио Видин


Доброволци инициират акция по почистване на мястото за почивка край чешмата на пътя Ботево-Цар Симеоново. Това ще бъде вторият им опит да почистят всички безразборно изхвърлени отпадъци, след като преди седмица събрали десетина чувала, но резултатът се оказал едва забележим и краткотраен. С новата акция доброволците ще се опитат да привлекат съмишленици и да обърнат внимание както на пътуващите, така и на институциите, отговорни за поддържането на чистотата, обясни Марта Михайлова, която е част от инициативата:

"Често идваме тук за вода, забелязваме, че боклуците стават все повече, повече и повече... В един момент беше непоносимо и все още е... Ще помолим за помощ Общината, както и кметския наместник на Ботево. Тя каза, че ще ни съдейства да организираме доброволческа акция за почистване на мястото. Надявам се да се ангажират повече институции и граждани и според мен само събиране няма да е достатъчно... За мен това място трябва да се поддържа чисто, нямаме много чешми около Видин..."

Иван от Враца е един от десетките водачи на тежкотоварни автомобили, които спират за почивка край чешмата. Смята, че сегашното състояние е резултат от два фактора:

"Хората казват, че чистят тук постоянно, просто няма кой да го поддържа, това е българинът. В цяла България е така, където има чешми." 

Кметският наместник на Ботево Нелка Йорданова и жители на селото почиствали пространството около чешмата в продължение на години. Прекратили доброволческите си инициативи в началото на пандемията, тъй като повечето са възрастни и се притесняват за здравето си. Сега са в готовност да подкрепят нова акция, ако бъде организирана:

"Подкрепям и ще помогна с хора, колкото мога, и аз ще участвам в почистването. За съжаление, многократно сме го правили и след седмица - две е в същото състояние..."

Пътят е собственост на Агенция пътна инфраструктура, но за чистотата около чешмата се грижи Община Видин. От администрацията обясниха:

"За съжаление, често сме свидетели на натрупани основно пластмасови бутилки и опаковки в пространството около чешмата. По отношение на дейностите, които Общината извършва – поставени са съдове за отпадъци и съобразно графика за почистване на населените места, се почистват и кофите при чешмата, и пространството около тях. Дейностите, които са предприети към момента, са само част от това, което може да се направи, но само те са в правомощията на Общината. Проблемът обаче би трябвало да достигне до повече хора и в тази връзка да се организират кампании.  Ако всички, които използват това място за отдих и идват да си налеят от водата, след това не изхвърлят тук отпадъците си, нямаше да е такава картината. И трябва да се замислим какви усилия коства мястото да бъде опазено чисто. С провеждането на инициативата, освен че пространството ще бъде почистено, ще се даде и добър личен пример. Надяваме се да се включат много хора, включително и случайно преминаващи, за да покажем колко е важна за всички нас чистата природа."

Акцията по почистване, организирана от доброволци, е още една възможност с обединени усилия да се предотврати натупването на големи количества отпадъци и да бъде отправен призив за чиста околна среда, посочиха още от Общината. Доброволци и служители на администрацията ще се включат активно в акцията, датата на която предстои да бъде определена. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20