Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във видинската болницата чакат резултатите от две проби със съмнение за новия щам

Откровено за видинската болница

Предстоят ремонти, закупуване на ново оборудване и обучение на кадри

Снимка: Радио ВИДИН

До сто легла за пациенти с коронавирус могат да осигурят в болницата във Видин. Към тази сутрин настанените са 27, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. През миналата година през ковид отделението са преминали 1 575 пациенти, като най-натоварени за екипите са били месеците ноември и декември. Досега няма доказани случаи на новия щам на вируса- Омикрон, но се очакват резултатите от пробите на двама пациенти, за които има съмнение. 


В подкрепа на медиците, които лекуват пациенти с ковид, са изпратени и специалисти от други отделения. Сега там лекарите са седем. В отделението продължават да постъпват възрастни пациенти с придружаващи заболявания, но се увеличава броят на младите, обясни д-р Богдан Томов, заместник-директор на МБАЛ "Св.Петка", от екипа на ковид отделението:


Д-р Богдан Томов, зам.-директор на МБАЛ

"Прави впечатление увеличаването на процента на по-млади пациенти, включително и на деца. В началото на седмицата изписахме успешно излекуван най-малкия ни пациент, който беше кърмаче на три месеца. В структурата работят седем колеги, доста добре обучени медицински сестри и санитари и сме в очакване на петата вълна, която най-вероятно предстои скоро."


С предварително записване продължава да работи имунизационния кабинет, който беше открити в болницата във Видин. Досега в областта със завършен имунизационен цикъл срещу COVID-19 са 22% от хората, но се очаква много ваксини да бъдат поставени в следващите месеци. Досега през кабинета за имунизации в болницата са преминали над 1 426 души, каза директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова:


"Имайки предвид факта, че през октомври и ноември имаше много заболели, това означава, че в момента голям процент от хората са с високи антитела. Това са хора, които не могат да се имунизират до три месеца. Предстои тяхната имунизация вероятно след като изтече този срок и процентът на имунизирани смятам, че ще бъде доста по-висок след един месец."


В болницата работата на лабораторията, в която се правят изследвания за ковид, е организирана така, че резултати от тестовете да се получават и в събота.


"Това беше много важно. В началото се изискваше задължително само PCR и това за диагностиката и лечебния подход към пациентите беше жизнено важно. За лекарите, оставяйки в почивните дни пациент, съмнителен за ковид, попаднал в друго отделение, беше много важно да може да се изследва, тъй като веднага, ако се докаже това заболяване, трябва да бъде изолиран в ковид структурата. Облекчи работата на колегите, а и не само на колегите от болницата.  Вижда се, че през почивните дни идват и много пациенти с направление от общопрактикуващи лекари  и впоследствие тези пациенти осъществяват комуникация с тях и те назначават леченията, така че и за колегите в доболничната помощ е много важно това. От друга страна за пациентите също е важно, за болните да се проведе правилно лечение. Един голям процент от посещаващите лабораторията за това изследване, за тях е важно да се издадат сертификати за пътуване или хора, които се връщат от чужбина да получат възможност за откарантиниране"-обясни д-р Найденова.


Съвместно с фондация АДРА в болницата предстои да стартира инициатива, която ще е новост за страната ни, обясни д-рТомов:


"След предварителна среща с фондацията имаме договорка в началото на тази година психотерапевт да посети нашата болница и да бъдат организирани сеанси- индивидуални или групови на работещите в ковид структурата. По време на пика на вълните натовареността на колегите, които работят там е огромна. Чувства се  умора  и това довежда до странични ефекти върху психичното и физично здраве на персонала. Идеята на фондацията е да бъде подпомогнат възстановителният процес на колегите, които работят в структурата."


От болницата благодариха на фондацията и дарената медицинска апаратура и постелъчни материали.


През  миналата година в лечебното заведение успяха да възобновят приема в неврологията и отделението по акушеро- гинекология, където не достигаха специалисти.


През 2020 година, когато отделението по акушеро-гинекология през повечето месеци не работеше, в болницата във Видин са родени само 26 деца, а за 2021 година вече записани 203. В отделението е създаден един екип, който съчетава опита, рутината и младостта с енергията, която имат младите хора, обясни д-р Найденова. Допълни, че доверието към лекарите в отделението започва да се възвръща:


"Надявам се тенденцията, която е от началото на тази година, да се запази  и в началото на другата година да имаме своеобразен рекорд. Това го казвам, тъй като днес сме 13-ти януари, а има родени вече осем бебета- до вчера."


След подновяването на приема в неврологията на видинската болница през февруари миналата година, 800 пациенти се преминали през отделението до края на миналата година. Завеждащият отделението д-р Ангел Благоев прилага нова за лечебното заведението методика- тромболиза, която позволява бързо възстановяване при инсулти, ако навреме е потърсена лекарска помощ. На 12 пациенти са успели да помогнат по този начин в отделението през миналата година, а пациентите са с възстановено качество на живот. Много важно в случая е да се спази така наречения "златен час", в който лечението може да се приложи, обясни д-р Найденова.


Предстоят следващи действия по българското и румънското законодателство, за да се реализира меморандумът, подписан през декември с болницата в румънския град Калафат, обясни директорът на МБАЛ "Св. Петка":


"Това, което направихме двете лечебни заведения, със съдействията на Община Видин и Община Калафат, беше много важно. Ще обединим усилията си за сътрудничество във връзка с новите предизвикателства на ковид  и нуждите от ефективно и модерно здравеопазване. Проведохме няколко срещи  и в Калафат, и във Видин. Предметът на меморандума, който беше подписан, е да се обединят усилията ни за предоставяне на спешна медицинска помощ, за предоставяне на лечебна, диагностично-консултативна и оперативна дейност в болничните заведения, за медицинско-диагностични дейности и съвместна борба с ковид."


Във Видин очакват колегите им от Калафат да помогнат в областта на артоскопската хирургия в ортопедията. В инвестиционната програма на болницата,  представена пред здравното министерство, е  заложено закупуването на артроскопска апаратура. Вече има отпуснати средства, работи се по събиране на офертите, каза д-р Найденова.


Сред по-големите инвестиции, които са предвидени в болницата, е ремонт на сградата, в която се помещаваше белодробната отделение. Там ще бъде поставен външен асансьор и ще се приемат пациенти с инфекции.


Постепенно се подменя легловата база на лечебното заведение. Вече са подмени леглата в две отделенията. Получени са и нови за отделението по реанимация и анестезиология. Събират се оферти за комплексно оборудване на отделението.


Другото важно за лечебното заведение е обучението на кадри, каза д-р Найденова:


"От лятото до месец ноември един малък екип положи много труд, за да направи доклад за акредитация на лечебното заведение за провеждане на специализация в нашата болница. Успяхме да акредитираме 13 специалности за лекари, като това не е новост. Имало го е и в миналото. Но новост е това, че успяхме да акредитираме лечебното заведение за обучение на специалисти по здравни грижи."


Специалисти по здравни грижи се подготвят и в Русенския университет "Ангел Кънчев", който има филиал във Видин, затова от болницата се надяват да успеят да привлекат специализанти още през следваща академична година, както и част от кадрите да останат да работят в града.


Болницата е оказала пълно съдействие на проверката, извършена от Главна инспекция по труда, каза д-р Найденова. Проверката беше по настояване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова след протест на уволнени санитари от спешното отделение на болницата. 


"Докладът от проверката е в Министерството на здравеопазването. Нарушения на трудовата дисциплина няма"-каза директорът на лечебното заведение.


В звуковия файл чуйте целия разговор, както и препоръките на видинчани. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05