Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във видинската болницата чакат резултатите от две проби със съмнение за новия щам

Откровено за видинската болница

Предстоят ремонти, закупуване на ново оборудване и обучение на кадри

Снимка: Радио ВИДИН

До сто легла за пациенти с коронавирус могат да осигурят в болницата във Видин. Към тази сутрин настанените са 27, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. През миналата година през ковид отделението са преминали 1 575 пациенти, като най-натоварени за екипите са били месеците ноември и декември. Досега няма доказани случаи на новия щам на вируса- Омикрон, но се очакват резултатите от пробите на двама пациенти, за които има съмнение. 


В подкрепа на медиците, които лекуват пациенти с ковид, са изпратени и специалисти от други отделения. Сега там лекарите са седем. В отделението продължават да постъпват възрастни пациенти с придружаващи заболявания, но се увеличава броят на младите, обясни д-р Богдан Томов, заместник-директор на МБАЛ "Св.Петка", от екипа на ковид отделението:


Д-р Богдан Томов, зам.-директор на МБАЛ

"Прави впечатление увеличаването на процента на по-млади пациенти, включително и на деца. В началото на седмицата изписахме успешно излекуван най-малкия ни пациент, който беше кърмаче на три месеца. В структурата работят седем колеги, доста добре обучени медицински сестри и санитари и сме в очакване на петата вълна, която най-вероятно предстои скоро."


С предварително записване продължава да работи имунизационния кабинет, който беше открити в болницата във Видин. Досега в областта със завършен имунизационен цикъл срещу COVID-19 са 22% от хората, но се очаква много ваксини да бъдат поставени в следващите месеци. Досега през кабинета за имунизации в болницата са преминали над 1 426 души, каза директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова:


"Имайки предвид факта, че през октомври и ноември имаше много заболели, това означава, че в момента голям процент от хората са с високи антитела. Това са хора, които не могат да се имунизират до три месеца. Предстои тяхната имунизация вероятно след като изтече този срок и процентът на имунизирани смятам, че ще бъде доста по-висок след един месец."


В болницата работата на лабораторията, в която се правят изследвания за ковид, е организирана така, че резултати от тестовете да се получават и в събота.


"Това беше много важно. В началото се изискваше задължително само PCR и това за диагностиката и лечебния подход към пациентите беше жизнено важно. За лекарите, оставяйки в почивните дни пациент, съмнителен за ковид, попаднал в друго отделение, беше много важно да може да се изследва, тъй като веднага, ако се докаже това заболяване, трябва да бъде изолиран в ковид структурата. Облекчи работата на колегите, а и не само на колегите от болницата.  Вижда се, че през почивните дни идват и много пациенти с направление от общопрактикуващи лекари  и впоследствие тези пациенти осъществяват комуникация с тях и те назначават леченията, така че и за колегите в доболничната помощ е много важно това. От друга страна за пациентите също е важно, за болните да се проведе правилно лечение. Един голям процент от посещаващите лабораторията за това изследване, за тях е важно да се издадат сертификати за пътуване или хора, които се връщат от чужбина да получат възможност за откарантиниране"-обясни д-р Найденова.


Съвместно с фондация АДРА в болницата предстои да стартира инициатива, която ще е новост за страната ни, обясни д-рТомов:


"След предварителна среща с фондацията имаме договорка в началото на тази година психотерапевт да посети нашата болница и да бъдат организирани сеанси- индивидуални или групови на работещите в ковид структурата. По време на пика на вълните натовареността на колегите, които работят там е огромна. Чувства се  умора  и това довежда до странични ефекти върху психичното и физично здраве на персонала. Идеята на фондацията е да бъде подпомогнат възстановителният процес на колегите, които работят в структурата."


От болницата благодариха на фондацията и дарената медицинска апаратура и постелъчни материали.


През  миналата година в лечебното заведение успяха да възобновят приема в неврологията и отделението по акушеро- гинекология, където не достигаха специалисти.


През 2020 година, когато отделението по акушеро-гинекология през повечето месеци не работеше, в болницата във Видин са родени само 26 деца, а за 2021 година вече записани 203. В отделението е създаден един екип, който съчетава опита, рутината и младостта с енергията, която имат младите хора, обясни д-р Найденова. Допълни, че доверието към лекарите в отделението започва да се възвръща:


"Надявам се тенденцията, която е от началото на тази година, да се запази  и в началото на другата година да имаме своеобразен рекорд. Това го казвам, тъй като днес сме 13-ти януари, а има родени вече осем бебета- до вчера."


След подновяването на приема в неврологията на видинската болница през февруари миналата година, 800 пациенти се преминали през отделението до края на миналата година. Завеждащият отделението д-р Ангел Благоев прилага нова за лечебното заведението методика- тромболиза, която позволява бързо възстановяване при инсулти, ако навреме е потърсена лекарска помощ. На 12 пациенти са успели да помогнат по този начин в отделението през миналата година, а пациентите са с възстановено качество на живот. Много важно в случая е да се спази така наречения "златен час", в който лечението може да се приложи, обясни д-р Найденова.


Предстоят следващи действия по българското и румънското законодателство, за да се реализира меморандумът, подписан през декември с болницата в румънския град Калафат, обясни директорът на МБАЛ "Св. Петка":


"Това, което направихме двете лечебни заведения, със съдействията на Община Видин и Община Калафат, беше много важно. Ще обединим усилията си за сътрудничество във връзка с новите предизвикателства на ковид  и нуждите от ефективно и модерно здравеопазване. Проведохме няколко срещи  и в Калафат, и във Видин. Предметът на меморандума, който беше подписан, е да се обединят усилията ни за предоставяне на спешна медицинска помощ, за предоставяне на лечебна, диагностично-консултативна и оперативна дейност в болничните заведения, за медицинско-диагностични дейности и съвместна борба с ковид."


Във Видин очакват колегите им от Калафат да помогнат в областта на артоскопската хирургия в ортопедията. В инвестиционната програма на болницата,  представена пред здравното министерство, е  заложено закупуването на артроскопска апаратура. Вече има отпуснати средства, работи се по събиране на офертите, каза д-р Найденова.


Сред по-големите инвестиции, които са предвидени в болницата, е ремонт на сградата, в която се помещаваше белодробната отделение. Там ще бъде поставен външен асансьор и ще се приемат пациенти с инфекции.


Постепенно се подменя легловата база на лечебното заведение. Вече са подмени леглата в две отделенията. Получени са и нови за отделението по реанимация и анестезиология. Събират се оферти за комплексно оборудване на отделението.


Другото важно за лечебното заведение е обучението на кадри, каза д-р Найденова:


"От лятото до месец ноември един малък екип положи много труд, за да направи доклад за акредитация на лечебното заведение за провеждане на специализация в нашата болница. Успяхме да акредитираме 13 специалности за лекари, като това не е новост. Имало го е и в миналото. Но новост е това, че успяхме да акредитираме лечебното заведение за обучение на специалисти по здравни грижи."


Специалисти по здравни грижи се подготвят и в Русенския университет "Ангел Кънчев", който има филиал във Видин, затова от болницата се надяват да успеят да привлекат специализанти още през следваща академична година, както и част от кадрите да останат да работят в града.


Болницата е оказала пълно съдействие на проверката, извършена от Главна инспекция по труда, каза д-р Найденова. Проверката беше по настояване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова след протест на уволнени санитари от спешното отделение на болницата. 


"Докладът от проверката е в Министерството на здравеопазването. Нарушения на трудовата дисциплина няма"-каза директорът на лечебното заведение.


В звуковия файл чуйте целия разговор, както и препоръките на видинчани. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00
Пламен Димитров

КНСБ с искане в подкрепа на бизнеса - ще се запазят ли работни места?

От КНСБ настояват служебното правителство да въведе мерки за подкрепа на фирмите, които имат спадове на производството и продажбите заради рецесията в Западна Европа. Синдикалистите се аргументират с устойчива тенденция за спад на промишленото производство, който в някои сфери е двуцифрен. Предложението на КНСБ е да бъде въведена постоянно..

публикувано на 31.07.24 в 10:45

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55