Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Във видинската болницата чакат резултатите от две проби със съмнение за новия щам

Откровено за видинската болница

Предстоят ремонти, закупуване на ново оборудване и обучение на кадри

Снимка: Радио ВИДИН

До сто легла за пациенти с коронавирус могат да осигурят в болницата във Видин. Към тази сутрин настанените са 27, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. През миналата година през ковид отделението са преминали 1 575 пациенти, като най-натоварени за екипите са били месеците ноември и декември. Досега няма доказани случаи на новия щам на вируса- Омикрон, но се очакват резултатите от пробите на двама пациенти, за които има съмнение. 


В подкрепа на медиците, които лекуват пациенти с ковид, са изпратени и специалисти от други отделения. Сега там лекарите са седем. В отделението продължават да постъпват възрастни пациенти с придружаващи заболявания, но се увеличава броят на младите, обясни д-р Богдан Томов, заместник-директор на МБАЛ "Св.Петка", от екипа на ковид отделението:


Д-р Богдан Томов, зам.-директор на МБАЛ

"Прави впечатление увеличаването на процента на по-млади пациенти, включително и на деца. В началото на седмицата изписахме успешно излекуван най-малкия ни пациент, който беше кърмаче на три месеца. В структурата работят седем колеги, доста добре обучени медицински сестри и санитари и сме в очакване на петата вълна, която най-вероятно предстои скоро."


С предварително записване продължава да работи имунизационния кабинет, който беше открити в болницата във Видин. Досега в областта със завършен имунизационен цикъл срещу COVID-19 са 22% от хората, но се очаква много ваксини да бъдат поставени в следващите месеци. Досега през кабинета за имунизации в болницата са преминали над 1 426 души, каза директорът на МБАЛ "Св. Петка" д-р Ивета Найденова:


"Имайки предвид факта, че през октомври и ноември имаше много заболели, това означава, че в момента голям процент от хората са с високи антитела. Това са хора, които не могат да се имунизират до три месеца. Предстои тяхната имунизация вероятно след като изтече този срок и процентът на имунизирани смятам, че ще бъде доста по-висок след един месец."


В болницата работата на лабораторията, в която се правят изследвания за ковид, е организирана така, че резултати от тестовете да се получават и в събота.


"Това беше много важно. В началото се изискваше задължително само PCR и това за диагностиката и лечебния подход към пациентите беше жизнено важно. За лекарите, оставяйки в почивните дни пациент, съмнителен за ковид, попаднал в друго отделение, беше много важно да може да се изследва, тъй като веднага, ако се докаже това заболяване, трябва да бъде изолиран в ковид структурата. Облекчи работата на колегите, а и не само на колегите от болницата.  Вижда се, че през почивните дни идват и много пациенти с направление от общопрактикуващи лекари  и впоследствие тези пациенти осъществяват комуникация с тях и те назначават леченията, така че и за колегите в доболничната помощ е много важно това. От друга страна за пациентите също е важно, за болните да се проведе правилно лечение. Един голям процент от посещаващите лабораторията за това изследване, за тях е важно да се издадат сертификати за пътуване или хора, които се връщат от чужбина да получат възможност за откарантиниране"-обясни д-р Найденова.


Съвместно с фондация АДРА в болницата предстои да стартира инициатива, която ще е новост за страната ни, обясни д-рТомов:


"След предварителна среща с фондацията имаме договорка в началото на тази година психотерапевт да посети нашата болница и да бъдат организирани сеанси- индивидуални или групови на работещите в ковид структурата. По време на пика на вълните натовареността на колегите, които работят там е огромна. Чувства се  умора  и това довежда до странични ефекти върху психичното и физично здраве на персонала. Идеята на фондацията е да бъде подпомогнат възстановителният процес на колегите, които работят в структурата."


От болницата благодариха на фондацията и дарената медицинска апаратура и постелъчни материали.


През  миналата година в лечебното заведение успяха да възобновят приема в неврологията и отделението по акушеро- гинекология, където не достигаха специалисти.


През 2020 година, когато отделението по акушеро-гинекология през повечето месеци не работеше, в болницата във Видин са родени само 26 деца, а за 2021 година вече записани 203. В отделението е създаден един екип, който съчетава опита, рутината и младостта с енергията, която имат младите хора, обясни д-р Найденова. Допълни, че доверието към лекарите в отделението започва да се възвръща:


"Надявам се тенденцията, която е от началото на тази година, да се запази  и в началото на другата година да имаме своеобразен рекорд. Това го казвам, тъй като днес сме 13-ти януари, а има родени вече осем бебета- до вчера."


След подновяването на приема в неврологията на видинската болница през февруари миналата година, 800 пациенти се преминали през отделението до края на миналата година. Завеждащият отделението д-р Ангел Благоев прилага нова за лечебното заведението методика- тромболиза, която позволява бързо възстановяване при инсулти, ако навреме е потърсена лекарска помощ. На 12 пациенти са успели да помогнат по този начин в отделението през миналата година, а пациентите са с възстановено качество на живот. Много важно в случая е да се спази така наречения "златен час", в който лечението може да се приложи, обясни д-р Найденова.


Предстоят следващи действия по българското и румънското законодателство, за да се реализира меморандумът, подписан през декември с болницата в румънския град Калафат, обясни директорът на МБАЛ "Св. Петка":


"Това, което направихме двете лечебни заведения, със съдействията на Община Видин и Община Калафат, беше много важно. Ще обединим усилията си за сътрудничество във връзка с новите предизвикателства на ковид  и нуждите от ефективно и модерно здравеопазване. Проведохме няколко срещи  и в Калафат, и във Видин. Предметът на меморандума, който беше подписан, е да се обединят усилията ни за предоставяне на спешна медицинска помощ, за предоставяне на лечебна, диагностично-консултативна и оперативна дейност в болничните заведения, за медицинско-диагностични дейности и съвместна борба с ковид."


Във Видин очакват колегите им от Калафат да помогнат в областта на артоскопската хирургия в ортопедията. В инвестиционната програма на болницата,  представена пред здравното министерство, е  заложено закупуването на артроскопска апаратура. Вече има отпуснати средства, работи се по събиране на офертите, каза д-р Найденова.


Сред по-големите инвестиции, които са предвидени в болницата, е ремонт на сградата, в която се помещаваше белодробната отделение. Там ще бъде поставен външен асансьор и ще се приемат пациенти с инфекции.


Постепенно се подменя легловата база на лечебното заведение. Вече са подмени леглата в две отделенията. Получени са и нови за отделението по реанимация и анестезиология. Събират се оферти за комплексно оборудване на отделението.


Другото важно за лечебното заведение е обучението на кадри, каза д-р Найденова:


"От лятото до месец ноември един малък екип положи много труд, за да направи доклад за акредитация на лечебното заведение за провеждане на специализация в нашата болница. Успяхме да акредитираме 13 специалности за лекари, като това не е новост. Имало го е и в миналото. Но новост е това, че успяхме да акредитираме лечебното заведение за обучение на специалисти по здравни грижи."


Специалисти по здравни грижи се подготвят и в Русенския университет "Ангел Кънчев", който има филиал във Видин, затова от болницата се надяват да успеят да привлекат специализанти още през следваща академична година, както и част от кадрите да останат да работят в града.


Болницата е оказала пълно съдействие на проверката, извършена от Главна инспекция по труда, каза д-р Найденова. Проверката беше по настояване на министъра на здравеопазването Асена Сербезова след протест на уволнени санитари от спешното отделение на болницата. 


"Докладът от проверката е в Министерството на здравеопазването. Нарушения на трудовата дисциплина няма"-каза директорът на лечебното заведение.


В звуковия файл чуйте целия разговор, както и препоръките на видинчани. 

Вижте още

Само едно дете е родено за последните 5 години в Раброво

В съседното видинско село Каниц пък е останал само един възрастен жител, който чака за настаняване в старчески дом.  Хората тук са предимно в пенсионна възраст и живеят скромно, а на самотните стари хора от кметството се помага чрез различните социални програми. Това обясни кметският наместник на селата Раброво и Каниц , Галина Вакарицова . "В..

публикувано на 14.01.22 в 17:00

Стопява ли инфлацията спестяванията и време ли е за харчене на средства?

В началото на новата 2022 година все повече българи си задават въпроса как да съхранят спестяванията си и да ги предпазят от ефекта на нулевите лихвени проценти и ускоряващата се инфлация. Това вероятно изглежда като невъзможна мисия, която е изключително важна, особено в ситуация на икономическа несигурност и непредвидимост за домакинствата и..

публикувано на 12.01.22 в 11:15

Ще има ли съвместни усилия за по-доброто бъдеще на Видинския регион?

По инициатива на кмета на Видин се проведе работна среща, в която участваха народните представители Петър Миланов от "Продължаваме промяната", Филип Попов от БСП и Иво Атанасов от "Има такъв народ", както и заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев. Въпреки че предварително бе обявено, че след срещата ще бъде..

публикувано на 11.01.22 в 13:57

Как да отгледаме дърво в града

Засаждането на дървета в градска среда е свързано с избор на правилните видове растения, съобразяване на времето, мястото, инфраструктурата и околните сгради. Гражданите също могат да допринесат да има повече зеленина там, където живеят, като се ангажират с озеленяване на междублоковото пространство, например. Преди да се пристъпи към засаждане на..

публикувано на 10.01.22 в 15:23

Валери Василев, ГЕРБ-Видин: Против увеличението на налозите сме

" Не гласувахме единно, защото някои от колегите явно така са преценили, по някакъв начин кметът и администрацията са ги убедили . Дали е добре или не, това ще се уточни на бъдещи анализи. Така се получи. Ние заедно обсъдихме тези неща, заедно взехме решението, но защо някои от колегите и как стигнаха до решението за гласуване по този начин - не мога..

публикувано на 06.01.22 в 10:40
Димитър Велков, общински съветник от БСП във Видин

Димитър Велков: Не гражданите, а определени кръгове, обслужва Община Видин

"Вместо да се върви към такова драстично увеличаване на данъците, можеше да се помисли върху увеличаване на събираемостта , която е около 50-60 %. Вместо да помислиш как да увеличиш тази събираемост, ти натоварваш хората, които и без друго си плащат данъците, с още такива. Нашата позиция няма да се промени. Не е правилно видинчани да бъдат третирани..

публикувано на 06.01.22 в 10:30

Генади Велков: Проведе се обществено обсъждане за данъците и таксите

"Аз не знам кои съветници твърдят, че точките са незаконосъобразни, не знам кои точки имат предвид, но всичко е законосъобразно, правено е многократно. Ако се има предвид актуализацията на бюджета, всяка година се прави по този начин. Винаги в края на годината се внася бюджетът, така е било и в предишните мандати. Затова се прави сесията на 30, защото..

публикувано на 06.01.22 в 10:30
Подкасти от БНР