Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започна преброяване на зимуващите водолюбиви птици

Снимка: Радио ВИДИН

Започна 46-тото преброяване на зимуващите водолюбиви птици в България. В него се включват повече от 40 екипа с над 100 доброволци и членове на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ и участващите партньори. Те ще посетят всички големи водоеми в страната. В Северозападна България 3 екипа с експерти от БДЗП, РИОСВ- Враца и РИОСВ- Монтана, която отговаря и за област Видин, ще броят зимуващите водолюбиви птици. Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици.

"Основните акценти в Северозападната част от страната са на север- поречието на река Дунав от устието на Тимок до Козлодуй, където се концентрират доста голям брой водолюбиви видове птици, както и големите язовири. Най- вече акцентът тук е върху язовир "Огоста", който също така е доста притегателно място за зимуващи водолюбиви видове птици", каза Свилен Чешмеджиев- координатор на зимното преброяване на птиците у нас.

В този регион на страната се срещат големи корморани, сиви чапли, зеленоглави патици, зимни бърнета, неми лебеди, понякога се наблюдават и пеликани на язовир "Огоста". Тези широко разпространени видове са със сходни числености през годините.

"На язовир "Огоста" сме ги засичали няколко пъти. Мястото е важно за този вид. Последните години доста често получавали съобщения и сме наблюдавали къдроглави пеликани там."

Преброяването ще продължи до 16 януари. Първите резултати за цялата страна ще станат ясни в началото на следващата седмица. Участниците в преброяването ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В "Музикална зона" на 26 май 2022 слушаме Майлс Дейвис

На днешния 26 май се навършват 96 г. от рождението на американския джаз тромпетист, бенд лидер и композитор Майлс Дейвис. За своята половинвековна кариера се превръща в една от най-влиятелните всепризнати фигури в историята на джаза и в музиката на 20-тото столетие изобщо. Седемкратен носител на наградата „Грами“. Неговият тромпет не просто..

публикувано на 26.05.22 в 09:00

Да се раздвижим в Деня на предизвикателството

Днес отбелязваме Световния ден на предизвикателството. Отбелязва се от 1991 г. през последната сряда на месец май по инициатива на Международната асоциация "Спорт за всички" с различни спортни състезания и игри под мотото "Спорт за всички". Целта на деня е да популяризира здравословния начин на живот и да информира обществеността за ползите от..

публикувано на 25.05.22 в 14:51

Сушата заплашва реколтата в Медковец

По-слаби добиви от пшеница очакват в Медковец. Липсата на влага в почвата е причина за това. Преди дъжда преди дни ситуацията с есениците бе критична, категоричен е кметът на общината Венцислав Куткудейски: "Есенниците пристъпиха към аварийно изкласяване. Опасността от това да не се озърнят нормално, да не налеят зърното, да се получи..

публикувано на 24.05.22 в 17:10

Напред! На земеделието му трябва и наука, и слънце!

Напред- науката е слънце! Днес навсякъде звучи "Всеучилищният химн". А в сферата на земеделието се изисква и наука, и слънце. Затова и в "Земята, която ни храни", говорим за това доколко е важно в селскостопанския сектор да има подготвени кадри.  На днешния ден засвидетелстваме своята любов към учителите. Заради любимата си учителка..

публикувано на 24.05.22 в 16:25

24 май във Видин

 Красиво и празнично Видин отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празничната програма започна с  шествие от мажоретния състав на училището по изкуствата, духовия оркестър Видин и множество учители и ученици от всички учебни заведения. Най-отпред,  пред шествието..

публикувано на 24.05.22 в 15:05

Отбелязваме 24 май, защо е важно да сме грамотни

Днес отбелязваме Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На днешната дата 24 май, темата за грамотността е особено актуална. Най-общо казано за грамотен може да се смята човек, който може да чете и пише на ниво, достатъчно за осъществяване на писмена и устна комуникация,..

публикувано на 24.05.22 в 14:40

Видински учители със специални грамоти от своите ученици

Зрелостници от СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин връчиха грамоти на своите учители , като израз  на признателност. В тях преподавателите са представени през погледа на учениците. Е дин от авторите на текстовете на грамотите е  Валентин Валентинов, който завършва паралелка със специалност "Изобразително изкуство": "Написаното в грамотите е..

публикувано на 24.05.22 в 12:30