Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По- чист въздух за децата от видинската детска градина "Зорница"

Снимка: Община Видин

Пречистватели за въздух дари Лайънс клуб на филиал "Щастливо детство" на видинската детска градина "Зорница". Осигурени са четири пречистватели за въздух, по един за всяка от групите в образователната институция. Със средства от министерството на образованието за осигуряване на по- ефективни противоепидемични мерки, са закупени машини за пречистване на въздуха и за децата от останалите групи от двете детски градини -детска градина "Зорница" и филиал "Пролетен цвят" в село Кутово.

"Тези пречистватели помагат срещу прах, плесен, бактерии, вируси, алергени във въздуха. Това са машини, които имат специални филтри. Те се пускат да работят и фактически въздухът, който е в помещението, минава през тези машини. Моделът, който са ни избрали, сменя въздуха в стаята около 8 пъти на час и използва три- етапен процес на филтриране. Тези машини наистина са много полезни. От една страна в цялата обстановка, в която намираме в момента, и от друга страна, както повечето хора може би знаят, все повече и повече деца през годините получават проблеми с алергии. Да, ние спазваме всички мерки, дезинфекции и т.н., но пък от друга страна тези машини са допълнителна голяма помощ", каза директорът на детска градина "Зорница" Светлана Петкова.

След поставяне на пречиствателите, въздухът в стаите е по- свеж. 

"Имат три програми, които са на самата машина- автоматична програма, нощна програма и една програма, която се пуска, ако е по- замърсен въздухът. Има индикатори самата машина. Показват дали въздухът е хубав, дали е задоволителен, дали е много замърсен. Също така показват влажността на въздуха, температурата в стаята. И наистина са полезни", допълни Светлана Петкова.

С парите от министерството са купени и бактерицидни лампи за входовете на детските градини.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Лечебна физкултура за възрастни провеждат в Берковица

Безплатни тренировки по лечебна физкултура започнаха в Берковица. Програмата е насочена към възрастните хора. В момента участват 36 мъже и жени, обясни председателят на сдружение "Здраве в Северозапада" Валентина Брънкина: "Три групи са, в най-голямата си част са от жени, които са на 60+ години. Едната група е формирана от по-възрастни..

публикувано на 16.05.22 в 17:46

Антон Страшимиров, Генади Ганчев и Хари Яръмов - още трима известни учители на Видинската гимназия

В рубриката "Памет нашенска" продължаваме съвместната ни инициатива със Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин - да представяме някои от най-именитите учители в училището, във връзка с навършването на 140 години от създаването на видинската гимназия. Техните биографии са подготвени от настоящи ученици в училището.  Този понеделник се спираме на..

публикувано на 16.05.22 в 16:55

Фестивалът на малките театрални форми във Враца започва със заглавие по Достоевски

32-то издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца стартира тази вечер с премиерен спектакъл на домакините от Драматично куклен театър Враца. Вечната класика "Престъпление и наказание" на Фьодор Достоевски ще оживее в сценичната версия на режисьора Дамян Тенев : " Престъпление и наказание" - това не е пиеса, а роман на..

публикувано на 16.05.22 в 15:45

Професионалното образование с превес в план - приема за област Видин

През следващата учебна година в област Видин държавният план - прием ще продължи да бъде ориентиран към професионалното образование.  Паралелките в област Видин, в които се осъществява план-приема за учебната 2022-2023 година са общо 27 в 16 училища.  Това са 4 професионални гимназии и 12 средни училища, ще се осъществи прием в 18 професионални..

обновено на 16.05.22 в 10:45

"Неделник" от 15 май 2022 година

"Неделник" брой 413-ти е вече на сайта. Припомням ви една невероятна изложба - "Неизвестни фотографии от голямото наводнение във Видин преди 80 години" . Тичане ви оцаква на Порто рън/ в село Протопопинци/ с Александър Александров. Стоян Николов-Торлака ни разказва за премиерата на постановката "Варено жито" в село Замфирово . Можете да..

публикувано на 15.05.22 в 13:45

Църквата Христова е новата божествена Витезда

Днес, Христовата Църква отбелязва Четвърта неделя след Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Неделята е наречена на Разслабления . "Стани, вземи одъра си и ходи" (Иоан 5:8). "Една от най-големите злини, на които човекът бил подложен вследствие на своето падение са безбройните болести, които ни..

публикувано на 15.05.22 в 08:00

Кампанията "Бира за смет" и във Видин

Видин ще се включи в Националната кампания "Бира за смет". Инициативата се осъществява със съдействието на младежи от Интеракт клуб Видин. За всеки събран чувал с боклук се полага награда - студена бира или безалкохолно- за всички деца и непълнолетни, каза в "Цветовете на деня" по  Радио ВИДИН председателят на клуба Мартин Стефанов...

публикувано на 13.05.22 в 17:19