Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Духовната проказа

Снимка: mitropolia-sofia.org

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебният ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа.

"Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че когато Иисус Христос отивал за Йерусалим, минал между Самария и Галилея. Там с наболели души Го срещнали десет човека болни от проказа. Те, съгласно Моисеевия закон, стояли недалеч и със сърцераздирателни гласове молели Него, Единородния Божи Син, да ги освободи от тази почти неизлечима дори в нашия век болест. С всички сили викали: "Иисусе, Наставниче, помилуй ни!" (Лука. 17:13).

Тези човеци наистина били за оплакване. Живеели като осъдени на смърт, всеки момент чакали своя земен край. Те вече не очаквали нищо от човеците и тяхното лечебно изкуство. Подобно на праведния Иов и те били изоставени от роднини и приятели. Всеки ден наблюдавали как болестта разяжда телата им. Смъртна сянка бавно се спускала над тях. Спомняли си думите на Иов: "Кога ще стана? А нощта се привлича, и аз се обръщам, докле ми омръзне, до зори" (Иов. 7:4).

Когато разбрали, че край тях ще мине Иисус Христос заедно със Своите апостоли, застанали по-близо до пътя, за да ги види. И щом Го съзрели, казва светият евангелист, "с висок глас викаха: Иисусе, Наставниче, помилуй ни!"

Скърбите, болките, болестите са Божии благодеяния, посещения на Неговата любов, която ни възпитава и води към спасение, уверява ни и преп. Макарй Египетски. Вместо да се оплакваме и роптаем, нека търсим от Бога сили и в часове на изпитания да подражаваме на св. Йоан Златоуст, като заедно с него казваме: "Слава Богу за всичко!"

Да не очакваме отплата. В живота ще се срещнем с много неблагодарници. Това не бива да влияе на разположението на душата ни да се упражнява в доброто. Ние имаме заповед от нашия Учител и Спасител Господ Иисус Христос да обичаме враговете си, да благотворим на онези, които ни мразят, да се молим за онези, които ни гонят и преследват (Мат. 5:44). Когато благотворим, нека не очакваме от човеците отплата. И както Той - Иисус Христос "е благ и към неблагодарните, и към злите" (Лука. 6:35), такива трябва да бъдем и ние - снизходителни, милостиви и човеколюбиви към ония, които лично ни пакостят. Да не скърбим, че много пъти ще пием горчивата чаша на неблагодарността. Това да не ни пречи да вършим своите задължения и изпълняваме волята Божия. Да работим за спасението на душите си. Да преследваме главната цел в живота - спасението на душата. Да благодарим за всичко на Бога. Амин!"

† Крупнишки епископ Натанаил

В рубриката "Съвременна Библия" – в демографския срив, завладял Европа се чу и гласа на папа Франциск. Той укори хората, които предпочитат да осиновяват и отглеждат домашни любимци пред това да осиновят или родят деца. Отговорът е ясен. Да отглеждаш дете носи риск. Детето е човек, какъвто и най-прекрасният домашен любимец не може да бъде. Детето е човек, а хората понякога могат да бъдат опасни. Знаел ли е Бог това и ако Го е знаел, защо не ни е създал да бъдем Неговите пухкави и сладки домашни любимци?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Повече спорт в училище искат учители и ученици

На 17 май отбелязваме Деня на българския спорт. Професионален празник е на работещите в сферата на спорта. Спортуват ли учениците в училище, какъв спорт предпочитат да тренират, какво им дава спортът-  попитахме учители и ученици от две видински училища - Профилирана природо- математическа гимназия "Екзарх Анти I" и ПГ "Проф. д-р Асен..

публикувано на 17.05.22 в 16:32

Ученици от Козлодуй с отличия в национално състезание за млади изследователи

Две момичета от гимназията по ядрена енергетика "Игор Курчатов" в Козлодуй завоюваха призови места  във  финалния кръг на Националния преглед за млади изследователи "Енергетика, икономика и математическо моделиране".  Деветокласничката Мария Иванова и десетокласничката Анна-Мария се класираха съответно на второ и трето място.   Тази..

публикувано на 17.05.22 в 16:00

СУ "Христо Ботев" Враца чества 200 години светско образование

СУ "Христо Ботев" Враца чества три важни годишнини - 200 години светско образование, 175 години - класно училище и 115 години от създаването на Врачанската мъжка пълна окръжна гимназия. Преди 200 години училището слага началото на образователното дело със светски характер на преподаване  във Враца.  Днес  материално-техническата база е на европейско..

публикувано на 17.05.22 в 15:20

Алея в Крайдунавския парк на Видин чака пейки и маси за тенис

Защо няма пейки в алеята в Крайдунавския парк, успоредна на централната алея, и къде изчезнаха тенис масите от там, се питат видинчани. В края на миналото лято алеята беше асфалтирана и заради ремонтните дейности поставените там пейки и тенис маси бяха премахнати. Днес алеята е асфалтирана и предлага сянка и възможност за отдих. Но все още няма монтирани..

публикувано на 17.05.22 в 13:00

Съботният пазар във Видин - интересно място за пазаруване

  Съботният пазар във Видин  продължава да е атракция за местните хора, което привлича и малки, и големи въпреки инфлацията и покачването на цените. Според статистиката българският потребител е традиционалист, за когото цената на хранителните стоки остава определяща. 65% от потребителите избират според цената, а 10% държат на органичния произход на..

публикувано на 17.05.22 в 16:00

Лечебна физкултура за възрастни провеждат в Берковица

Безплатни тренировки по лечебна физкултура започнаха в Берковица. Програмата е насочена към възрастните хора. В момента участват 36 мъже и жени, обясни председателят на сдружение "Здраве в Северозапада" Валентина Брънкина: "Три групи са, в най-голямата си част са от жени, които са на 60+ години. Едната група е формирана от по-възрастни..

публикувано на 16.05.22 в 17:46

Антон Страшимиров, Генади Ганчев и Хари Яръмов - още трима известни учители на Видинската гимназия

В рубриката "Памет нашенска" продължаваме съвместната ни инициатива със Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин - да представяме някои от най-именитите учители в училището, във връзка с навършването на 140 години от създаването на видинската гимназия. Техните биографии са подготвени от настоящи ученици в училището.  Този понеделник се спираме на..

публикувано на 16.05.22 в 16:55