Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Преподавател: Логиката вече е бич за децата

Снимка: EPA/BGNES

Днес,14 януари, отбелязваме Световния ден на логиката, обявен за такъв от ЮНЕСКО на 13 ноември 2019 г. Той е включен и в календара на Международните дни на организацията. През тази година Световният ден на логиката ще се проведе за четвърти пореден път. Събитието се ползва с изключителна популярност. През миналата година то е отбелязано с 82 научни форума в 40 страни, а през тази година участие са заявили 50 държави.

Защо обаче логиката, въпреки цялата си полезност, не се преподава в училищата и постепенно се намалява в университетите? Според преподавателя по философия във видинската Професионална гимназия "Проф. Д-р Асен Златаров"- Георги Кидиков, логиката е доста претенциозна наука и е само част от липсващите основи на образованието в новите учебни програми.

"Тъй като много неща изкарахме от учебното съдържание с идеята да го направим по-олекотено и по-достъпно за децата, а всъщност аз не съм убеден, че това се получи. Изчезнаха множествата, а множества се учеха на теория в съвсем най-елементарния ред още в началното училище. И в един момент, сега, когато трябва да се преподава логика, тя е бич за децата. Просто е бич" - каза Георги Кидиков.

Логиката без съмнение е една от най-прогресивните хуманитарни науки от втората половина на 20 век. Това е развита научна дисциплина с десетки направления. Има различни логики -класическа, диалектическа, математическа, некласическа... Всяка от тях има свой предмет и сфера на приложение, но всички те се основават на класическата логика, основана от Аристотел. За какво ни е логиката ли? И какво представлява? На първо място, запознаването с нея ни учи да мислим точно и ясно да изразяваме мислите си. Тя допринася за формирането на съгласувана и ясна реч. Логиката насърчава способността да обосновете идеите и решенията си и да убедите другите хора. Ако сте в състояние да обосновете мисълта си, решението на определен въпрос, тогава вашата реч ще бъде не само ясна, но и убедителна. Каквото и занятие да правите, то често е необходимо условие за неговия успех. И все пак, най-важното, логиката развива навика да се мисли. И в един миг, когато „мисленето“ става навик и логиката започва да доставя удоволствие. Всичко това обаче за децата днес е трудно, каза още преподавателят по философия Георги Кидиков.

"Съвременните деца не искат да отговарят на въпроси със свободни отговори, защото там трябва да се мотивира отговора. Те предпочитат да отговарят на въпроси с ограждане. Като пуснем тестовете и основно се ограждат въпроси, те играят на тото. Те не влагат мисъл. И когато им пусна тест от този тип и гледам, че на втората, третата минута, той е приключил. За три минути не можеш да прочетеш въпросите, камо ли да помислиш, да избереш правилното и да отговориш. Логиката не може да го изтърпи това нещо. Тя няма да приеме такъв отговор" - добави още преподавателят по философия.

Логиката е една от най-важните теми. А може би и най-важната. Тя е изненадващо компактна дисциплина. Логиката би помогнала на по-младото поколение да избягва срама и грешките в действията си, би ги научила да се отнасят правилно към проявите на живота, да вземат правилни решения. Не бива да забравяме, че логиката, като наука за правилното мислене, не е предназначена да посочи мястото, където човек би могъл да намери истина, тя само ни показва в каква посока и по какъв начин трябва да се търси. А дали ще съумеем да я намерим, това е друг въпрос. 

*Целия материал може да чуете в звуковия файл

Вижте още

"Неделник" от 16 януари 2022 година

"Хората не забелязват дали е лято или зима, когато са щастливи" - е казал Антон Чехов. А пък аз казвам, че с "Неделник" всички са щастливи- стига да намерят нещо в снега... Започваме с една награда за проза с която беше отличен разказа "Глътка живот или..." на писателката от Зверино Дарина Цветкова в конкурса "Кръстьо Хаджииванов" организиран от Съюза..

публикувано на 16.01.22 в 14:21

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени, което означава, че богослужебният ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Свети апостол и евангелист Лука свидетелства, че..

публикувано на 16.01.22 в 08:00

В Градец събират помощи за семейство, което пострада при пожар

Във видинското село Градец събират средства за семейство, чийто дом беше опожарен преди дни. Трагедията става на 7 януари вечерта в дома на Светлин Гунчев. Огънят е пламнал на втория етаж в къщата, където имало запалена печка на дърва и въглища. Всичко става, докато мъжът е на работа. Унищожен е покривът, а къщата става необитаем...

публикувано на 15.01.22 в 10:05

Видинско читалище участва в създаването на компютърни програми за безопасност на пътя

Компютърни програми ни показват опасностите на пътя при управление на превозно средство под въздействието на стимуланти. Видинското читалище "Светъл ден-2009" до сега участва в разработването на няколко такива софтуерни продукта. Последният е в партньорство с организации от държави в Южна Америка и с финансовата подкрепа на програма "Еразъм +" на..

публикувано на 15.01.22 в 09:10

Платформата "Careers for Students" в помощ на студентите

В началото на новата година бе открита стартъп платформата  Careers for Students . Това е място в помощ на българските студенти-бакалаври, магистри и докторанти, за намиране на стаж, работа, стипендии, конкурси и т.н. Две млади дами стоят зад създаването ѝ- Надя Манова и Габриела Дочева, които са студентки по “Медии и журналистика” в УНСС. Според..

публикувано на 14.01.22 в 12:10

Отец Славейко: "Музиката е в душата ми"

Поп Славейко Славчов служи в село Славотин и още две села в община Монтана - Клисурица и Долна Рикса . Че го обичат хората, е факт, но с него разговаряме за любовта му към народната музика. Освен че е самодеец, той е и председател на читалище "Народна просвета" в село Смоляновци. Не се учудвайте. Дядо му по майчина линия- Стоян, го..

публикувано на 14.01.22 в 11:25
Военен духов оркестър

Военен диригент със спомени за живота си и неговия учител Дико Илиев

Възпитаник на маестро Дико Илиев е гост днес в "Думата имат старейшините" . Това е военният диригент на духова музика, офицер Иван Денов. Той е роден в село Остров преди 84 години. Завършил е Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” и е бивш директор на военно-музикалното училище в София. "Бил съм музикантски ученик при Дико..

публикувано на 13.01.22 в 16:55
Подкасти от БНР