Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преподавател: Логиката вече е бич за децата

Снимка: EPA/BGNES

Днес,14 януари, отбелязваме Световния ден на логиката, обявен за такъв от ЮНЕСКО на 13 ноември 2019 г. Той е включен и в календара на Международните дни на организацията. През тази година Световният ден на логиката ще се проведе за четвърти пореден път. Събитието се ползва с изключителна популярност. През миналата година то е отбелязано с 82 научни форума в 40 страни, а през тази година участие са заявили 50 държави.

Защо обаче логиката, въпреки цялата си полезност, не се преподава в училищата и постепенно се намалява в университетите? Според преподавателя по философия във видинската Професионална гимназия "Проф. Д-р Асен Златаров"- Георги Кидиков, логиката е доста претенциозна наука и е само част от липсващите основи на образованието в новите учебни програми.

"Тъй като много неща изкарахме от учебното съдържание с идеята да го направим по-олекотено и по-достъпно за децата, а всъщност аз не съм убеден, че това се получи. Изчезнаха множествата, а множества се учеха на теория в съвсем най-елементарния ред още в началното училище. И в един момент, сега, когато трябва да се преподава логика, тя е бич за децата. Просто е бич" - каза Георги Кидиков.

Логиката без съмнение е една от най-прогресивните хуманитарни науки от втората половина на 20 век. Това е развита научна дисциплина с десетки направления. Има различни логики -класическа, диалектическа, математическа, некласическа... Всяка от тях има свой предмет и сфера на приложение, но всички те се основават на класическата логика, основана от Аристотел. За какво ни е логиката ли? И какво представлява? На първо място, запознаването с нея ни учи да мислим точно и ясно да изразяваме мислите си. Тя допринася за формирането на съгласувана и ясна реч. Логиката насърчава способността да обосновете идеите и решенията си и да убедите другите хора. Ако сте в състояние да обосновете мисълта си, решението на определен въпрос, тогава вашата реч ще бъде не само ясна, но и убедителна. Каквото и занятие да правите, то често е необходимо условие за неговия успех. И все пак, най-важното, логиката развива навика да се мисли. И в един миг, когато „мисленето“ става навик и логиката започва да доставя удоволствие. Всичко това обаче за децата днес е трудно, каза още преподавателят по философия Георги Кидиков.

"Съвременните деца не искат да отговарят на въпроси със свободни отговори, защото там трябва да се мотивира отговора. Те предпочитат да отговарят на въпроси с ограждане. Като пуснем тестовете и основно се ограждат въпроси, те играят на тото. Те не влагат мисъл. И когато им пусна тест от този тип и гледам, че на втората, третата минута, той е приключил. За три минути не можеш да прочетеш въпросите, камо ли да помислиш, да избереш правилното и да отговориш. Логиката не може да го изтърпи това нещо. Тя няма да приеме такъв отговор" - добави още преподавателят по философия.

Логиката е една от най-важните теми. А може би и най-важната. Тя е изненадващо компактна дисциплина. Логиката би помогнала на по-младото поколение да избягва срама и грешките в действията си, би ги научила да се отнасят правилно към проявите на живота, да вземат правилни решения. Не бива да забравяме, че логиката, като наука за правилното мислене, не е предназначена да посочи мястото, където човек би могъл да намери истина, тя само ни показва в каква посока и по какъв начин трябва да се търси. А дали ще съумеем да я намерим, това е друг въпрос. 

*Целия материал може да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00