Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинско читалище участва в създаването на компютърни програми за безопасност на пътя

Видинско читалище участва в разработвенето

2
Снимка: Радио Видин

Компютърни програми ни показват опасностите на пътя при управление на превозно средство под въздействието на стимуланти. Видинското читалище "Светъл ден-2009" до сега участва в разработването на няколко такива софтуерни продукта. Последният е в партньорство с организации от държави в Южна Америка и с финансовата подкрепа на програма "Еразъм +" на Европейския съюз, обясни Борислав Ванков от НЧ "Светъл ден-2009":


"Идеята е с всеки следващ проект да надградим това, което вече сме правили. Така е и в този случай с проекта DARE. Правили сме проект, в който симулаторът е шофиране на кола, шофираш кола във виртуална реалност. Правили сме такъв с велосипед, а сега този е още по-надграждащ, защото софтуерът е модернизиран. Ситуациите са още по-интересни, още по-вълнуващи и разбира се още по-поучителни за тези, които вникнат в това, което се случва, защото благодарение на това, което направиш в тази виртуална реалност, ти можеш да изпуснеш  знак и в същото време да се разбиеш в камион или кола, но можеш да отнесеш и баща с децата и в едни момент да разбереш колко е опасно това да излезеш на пътя под въздействието на някакъв опиат."


С помощта на компютърна програма и очила за виртуална реалност без всякакъв риск могат да се изпитат опасностите на пътя след употреба на стимуланти:


"Именно в една такава среда, било то велосипедист, или билото шофьор, когато употреби наркотик или алкохол, той няма как по друг начин на трезва глава да разбере какво точни би направил, ако излезе на пътя под въздействие на съответния стимулант, а така във виртуалната реалност, избирайки какво да употреби виртуално, той на съвсем трезва мисъл разбира какво ще се случи на пътя и всъщност го вижда. Усеща го, дори го изживява. Според мен това е правилният начин за достигане до съзнанието на хората и е важното да употребяваме новите технологии в тази насока."


Вниманието е насочено предимно към младите хора, обяснява Милен Василев от екипа, който участва в разработването:


"Това е първо може би групата, която използва или би използвала подобни вредни стимуланти и забранени вещества, а също и защото те тепърва добиват опит било то в шофиране на автомобил, било то в управление на велосипед  и просто са една от най-уязвимите групи."


Програмата дава възможност на водача да избере алкохол и един от трите вида наркотици-канабис, екстази или халюциногенни гъби:


"Всеки един влияе различно, като амфетамините, нормално те приповдигат. Правят те да си по-агресивен. Самият ти оставаш под влияние на тази агресия. Гъбите, които са халюциногенни, те изцяло те пренасят те в друг свят. Там вече виждаш Дядо Коледа, динозаври и въобще неща, които в реалния свят не виждаме. Канабисът е, който  те кара да се чувстваш отпуснато, забавя движенията. Ефект има това, че не можеш да прецениш кое е по-близо, кое далеч. Този рефлекс доста се променя при канабиса специално."


Лили Милова и Лъчезар Николов обясняват какво е въздействието:


"Аз избрах канабис. Много ми забавя движенията и преценката ми е много по-различна, отколкото в трезво състояние. Много по-трудно е. Блъскам се навсякъде. В началото карам нормално трезво, след това стигам до една дискотека и един човек ми предлага амфетамини, гъби и канабис. Само с поглед сензорът отчита това, което съм погледнала и аз хващам ключовете за колата и отново сядам да карам."


"Аз избрах екстази. Сложих виртуалните очила. Отидох до дискотеката. Там се видях с едно момче. То ми ги предложи. Аз ги взех. Излязох от дискотеката и все едно бях вече в друг свят. Километражът ми се виждаше все едно съм с 400 км/ч. Забих се в тир. Поканиха ме на афтър парти обаче не можах да стигна до него."


Предстои обучение на младежи- доброволци, които да представят програмата пред свои връстници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

"Думи върху вода" - среща с творчеството на Радослав Гизгинджиев

  Българският писател Радослав Гизгинджиев гостува на Видин във Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Нарекъл е срещата си с видинските граждани и почитатели на писаното слово  "Думи върху вода". Специално на това събитие авторът ще подбере свои цитати и текстове, свързани с водата. И както винаги - обещава едно незабравимо и специално..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09