Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Почитаме паметта на Свети Ромил Видински

Свети Ромил Видински Бдински
Снимка: Видинска митрополия

Паметта на Свети Ромил- духовен покровител на Видин почита днес, 16 януари Православната църква. Родно място на преподобни Ромил е бил град Бдин Видин. Майка му била българка, а баща му - грък, обясни отец Илия Симеонов, служител на Видинска епархия:

"Когато пораснал родителите му искали да го задомят, но той избягал тайно от тях в столицата Търново. И в манастира "Св. Богородица Пътеводителка" бил подстриган за монах с името Роман. Неговото безпрекословно послушание и благоговението му пред Бога, неговото мъдро смирение и любов към всички и най-вече към болните били известни на всички братя в търновската "Света Гора"... После той заминал с ученика си Григорий (който написва житието му). На Атонска св. Гора, където в местността Мелания се подвизавал много време и събрал монашеско братство. След злополучната за християните битка с турците при река Марица на 26 септември 1371 г. св. Ромил  като мнозина други – бил принуден да напусне Атон, да се пресели с учениците си в Авлона (близо до Драч), а оттам – в Раваница (Сърбия), в манастира "Св. Възнесение", където и починал на 16 януари 1375 година."

Вижте още

Снимката на 26 май 2022 година

Национално външно оценяване  за четвъртокласници с изпит по български език и литература се проведе днес . В област Видин се явиха 507 деца, от 544 по списък. По-късно  Министерството на образованието публикува на интернет страницата си верните отговори на националното външно оценяване.   Те се намират в секция "Общо образование" -  Национално външно..

публикувано на 26.05.22 в 18:10
Събор за автентичен фолклор Дунавски ритми`2014 Видин

Във Видин избират представители за събора в Копривщица

28 читалища и едно сдружение са се регистрирали за участие в регионалния етап на  ХІI-ия Национален събор на народно творчество в Копривщица.  Съгласно регламента, ХІI-ия Национален събор на народно творчество в Копривщица се провежда на два етапа – регионален и национален. Регионалният етап ще се проведе на сцената на Художествената галерия,..

публикувано на 26.05.22 в 17:08

Окръжна прокуратура- Монтана предаде на съд обвиняем за убийство

Окръжна прокуратура- Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу мъж на 74 години за извършени от него престъпления- умишлено убийство и незаконно държане на оръжие.  Към месец май 2021 г. обвиняемият живеел със съпругата си и сина си в село Смоляновци, област Монтана.  Около 21.00 ч. на 25.05.2021 г между мъжете възникнал..

публикувано на 26.05.22 в 16:32

Община Монтана отвори 40 строителни обекта

Амбициозната строителна програма на община Монтана този сезон е в разгара си. Работи се по 40 обекта, заяви кметът Златко Живков. Това провокира хората и към местната власт са отправени много искания за допълнителна работа. До  средата на годината програмата за 23-те села трябва да бъде изпълнена на 90%. В нея са включени читалищата в Долно..

публикувано на 26.05.22 в 16:01

Над 1300 походници тръгват по стъпките на Ботев

Над 1300 души ще се включат в 74-ия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", съобщи областният управител на Враца Стефан Красимиров. По думите му 1200 от тях са ученици, разпределени в 38 групи, както и техните ръководители. За всички участници в похода е осигурено изхранване, като всеки ден те ще получават..

публикувано на 26.05.22 в 15:51

Ивета Михайлова с юбилейна изложба във Враца

Юбилейна изложба под надслов "Кръстосай дух с огнен меч- геометрия на новото време“ откри художничката Ивета Михайлова във Враца. Авторката беше представена от Христо Божков- уредник в Художествената галерия.  Експозицията включва 4 маслени платна, 8 глифа и 30 графични творби, създадени в периода 2018-2022 г.  Като смислов елемент е представен..

публикувано на 26.05.22 в 14:48

Взрив след спукана тръба с газ разтърси Враца

Инцидент с тръба за газ стана днес на светофарите на бул. "Васил Кънчов“, където често стават пътни инциденти. Очевидци твърдят, че е спукана тръба за газ, която се е възпламенила, а движението по маршрута бе напълно блокирано, каза за радио Видин сътрудникът ни Жоро Александров : "Инцидентът е станал между 12.30 и 13.00 часа, когато след..

публикувано на 26.05.22 в 13:57