Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Антоновден

Снимка: архив



На 17-и януари празнуваме Антоновден. В българския народен календар свети Антоний, когото почитаме днес, се представя като по-големия брат на свети Атанас. Вярва се, че на Антоновден се събират всички болести, за да тръгнат по хората. За братята близнаци Антон и Атанас се смята, че са ковачи, ножари или железари и че са изобретили ковашките клещи. Затова двамата покровителстват ковачите и железарите, които също имат празник днес.
 

Свети Антоний се счита за основател на монашеството, обясни отец Илия Симеонов, служител на Видинска епархия:


"Родното му място било село Кома, което се намира в южната област на Египет. Родителите му били християни. Бил чист по душа и имал силна вяра. Раздал всичко на бедните и отишъл в египетската пустиня. Там си направил една колиба, негов добър приятел му носел хляб и вода. Прочул се със строгия си живот, започнали да идват при него и други млади хора и ставали монаси. Така се образувал на брега на р. Нил голям манастир. Игумен станал Свети Антоний наричан Великий..."

В много краища наричат Антоновден Лелинден или Чуминден. „Лелята” - това е чумата, която трябва да се прогони, както и всички болести, като шарката, например. Има забрани за жените да не плетат, предат или шият, да варят леща или боб, защото иначе ще разгневят болестите. Правят се содени питки, които мажат с мед или маджун. Отгоре се дупчат с вилица или масур, за да не се надупчат лицата на децата от шарката. Питките се раздават за здраве, като една се оставя на тавана "за лелята". 

Днес, на 17 януари, имен ден имат всички, които носят името Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Донка, Донко, Дончо и техните производни. Празник имат всички ковачи, железари и ножари. 

Петър Иванов днес също празнува. Той е ковач откакто се помни. Занаятът му е предаден от дядо му, когато е едва на 7 години. И така до днес.

"Това е вдъхновение. Първо трябва да имаш вдъхновение. Трябва да ти идва отвътре, за да ти се получават нещата. Трябва голямо вдъхновение и най-вече това са занаяти, които са наследствени занаяти. Аз мога да твърдя и да кажа, че това е един от най-старите занаяти- няма как да изчезне. Има си ценители на това нещо и до днес, но за съжаление на младежта днес не им се работи. Тежка е работата. Трудно е" - каза Петър Иванов.

Петър е отдаден на професията си майстор-ковач и всичко, което прави, го прави с много старание и любов. В неговото село, Дъбова махала, не пропускат празници, особено днешния-празника на всички ковачи. В семейството му на днешния празник се месят празнични погачи, а той самият празнува както вкъщи, така и с колегите си.

Според родния фолклор свети Антоний също е бил ковач и е изработвал звънци от мед, чийто звън прогонва болестите. И точно затова традицията повелява на Антоновден да се яде мед и той задължително присъства на трапезата.

Освен с мед, семейството и всички дошли да почетат именика, се гощават с пълнена кокошка, на някои места и със свинско месо, жито, орехи, баница, тутманик, медени сладкиши, содена питка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50