Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празнуваме Антоновден

Снимка: архивНа 17-и януари празнуваме Антоновден. В българския народен календар свети Антоний, когото почитаме днес, се представя като по-големия брат на свети Атанас. Вярва се, че на Антоновден се събират всички болести, за да тръгнат по хората. За братята близнаци Антон и Атанас се смята, че са ковачи, ножари или железари и че са изобретили ковашките клещи. Затова двамата покровителстват ковачите и железарите, които също имат празник днес.
 

Свети Антоний се счита за основател на монашеството, обясни отец Илия Симеонов, служител на Видинска епархия:


"Родното му място било село Кома, което се намира в южната област на Египет. Родителите му били християни. Бил чист по душа и имал силна вяра. Раздал всичко на бедните и отишъл в египетската пустиня. Там си направил една колиба, негов добър приятел му носел хляб и вода. Прочул се със строгия си живот, започнали да идват при него и други млади хора и ставали монаси. Така се образувал на брега на р. Нил голям манастир. Игумен станал Свети Антоний наричан Великий..."

В много краища наричат Антоновден Лелинден или Чуминден. „Лелята” - това е чумата, която трябва да се прогони, както и всички болести, като шарката, например. Има забрани за жените да не плетат, предат или шият, да варят леща или боб, защото иначе ще разгневят болестите. Правят се содени питки, които мажат с мед или маджун. Отгоре се дупчат с вилица или масур, за да не се надупчат лицата на децата от шарката. Питките се раздават за здраве, като една се оставя на тавана "за лелята". 

Днес, на 17 януари, имен ден имат всички, които носят името Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Донка, Донко, Дончо и техните производни. Празник имат всички ковачи, железари и ножари. 

Петър Иванов днес също празнува. Той е ковач откакто се помни. Занаятът му е предаден от дядо му, когато е едва на 7 години. И така до днес.

"Това е вдъхновение. Първо трябва да имаш вдъхновение. Трябва да ти идва отвътре, за да ти се получават нещата. Трябва голямо вдъхновение и най-вече това са занаяти, които са наследствени занаяти. Аз мога да твърдя и да кажа, че това е един от най-старите занаяти- няма как да изчезне. Има си ценители на това нещо и до днес, но за съжаление на младежта днес не им се работи. Тежка е работата. Трудно е" - каза Петър Иванов.

Петър е отдаден на професията си майстор-ковач и всичко, което прави, го прави с много старание и любов. В неговото село, Дъбова махала, не пропускат празници, особено днешния-празника на всички ковачи. В семейството му на днешния празник се месят празнични погачи, а той самият празнува както вкъщи, така и с колегите си.

Според родния фолклор свети Антоний също е бил ковач и е изработвал звънци от мед, чийто звън прогонва болестите. И точно затова традицията повелява на Антоновден да се яде мед и той задължително присъства на трапезата.

Освен с мед, семейството и всички дошли да почетат именика, се гощават с пълнена кокошка, на някои места и със свинско месо, жито, орехи, баница, тутманик, медени сладкиши, содена питка.
Вижте още

Милена Дековска: Имаме нужда от усмивки

Милена Дековска е онези от артистични личности, които  използват ръцете и ума си, за да създават нови неща . Тя определено цени красотата и разнообразието. Хората като нея предпочитат да работят в различни ситуации и да използват своята креативност и въображение.   Милена работи на няколко места и е винаги заета. След основната си..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Видин става отново град на изкуствата

Куклени спектакли, фокуси, театрална постановка, комедийно шоу, прожекции под звездите на актуални кино филми, арт работилници,  пленер  и арт базар ще представи второто издание на  Vida Art Festival  на 21 и 22 май.  Идеята за фестивалът се ражда спонтанно и е насочен изцяло към изкуството, каза за Радио Видин  Михаил Михайлов,..

публикувано на 20.05.22 в 16:00

Спортният комплекс, който (винаги) отваря "през следващия месец"

На 14 декември 2017 година Иво Марков , председател на Областния съвет на БФС във Видин, съобщи пред Радио ВИДИН, че в града ще бъде изграден модерен комплекс за мини футбол . По думите му спортното съоръжение трябваше да бъде готово до пролетта на следващата година . През 2018 година, на 30 април , Общинският съвет разреши на..

публикувано на 20.05.22 в 12:11

Мездра посреща рок фест "Заедно срещу войната на пътя 2022"

В събота, 21 май, Мездра ще бъде домакин на седмото издание на фестивала "Заедно Срещу войната на пътя". Идеята на организаторите е на централния площад в железничарския град да се съберат почитателите на високите скорости и тежката музика, и да се обединят в името на една кауза- войната на пътя. Това е война, в която за съжаление всеки е..

публикувано на 19.05.22 в 17:00

Николай Иванов-Пуйо- Глашатаят от Василовци

72-годишният Николай Иванов от село Василовци гостува в "Думата имат старейшините". Той е последният автентичен глашатай в селото , всички го познават, защото е известявал с барабан и на висок глас местните жители за различни събития.  Дядо Пуйо, както го наричат, е роден в София, детските си години прекарва в Сталийска махала и след това се..

публикувано на 19.05.22 в 16:55

Черните лешояди се чувстват добре във Врачанския Балкан

Нови 10 черни лешояда са настанени в адаптационната волиера над село Долно Озирово в община Вършец. Птиците са пристигнали от Испания по проект "Светло бъдеще за черния лешояд". Тези птици са третата група лешояди през последните три години, която пристига в Природен парк "Врачански Балкан". "Птиците са спокойни, добре се адаптират, хранят се,..

публикувано на 19.05.22 в 16:15

Отново търсят "Образцов дом" в община Георги Дамяново

Община Георги Дамяново за втора поредна година ще проведе кампанията "Образцов дом". Така от местната администрация искат да стимулират населението да се грижи за дворовете в домовете си и общите площи около тях, да се подържат в добро състояние - чисти и озеленени.  "Желаещите да участват в кампанията, това са и изискванията, да изпратят..

публикувано на 19.05.22 в 16:11