Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Антоновден

Снимка: архив



На 17-и януари празнуваме Антоновден. В българския народен календар свети Антоний, когото почитаме днес, се представя като по-големия брат на свети Атанас. Вярва се, че на Антоновден се събират всички болести, за да тръгнат по хората. За братята близнаци Антон и Атанас се смята, че са ковачи, ножари или железари и че са изобретили ковашките клещи. Затова двамата покровителстват ковачите и железарите, които също имат празник днес.
 

Свети Антоний се счита за основател на монашеството, обясни отец Илия Симеонов, служител на Видинска епархия:


"Родното му място било село Кома, което се намира в южната област на Египет. Родителите му били християни. Бил чист по душа и имал силна вяра. Раздал всичко на бедните и отишъл в египетската пустиня. Там си направил една колиба, негов добър приятел му носел хляб и вода. Прочул се със строгия си живот, започнали да идват при него и други млади хора и ставали монаси. Така се образувал на брега на р. Нил голям манастир. Игумен станал Свети Антоний наричан Великий..."

В много краища наричат Антоновден Лелинден или Чуминден. „Лелята” - това е чумата, която трябва да се прогони, както и всички болести, като шарката, например. Има забрани за жените да не плетат, предат или шият, да варят леща или боб, защото иначе ще разгневят болестите. Правят се содени питки, които мажат с мед или маджун. Отгоре се дупчат с вилица или масур, за да не се надупчат лицата на децата от шарката. Питките се раздават за здраве, като една се оставя на тавана "за лелята". 

Днес, на 17 януари, имен ден имат всички, които носят името Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Донка, Донко, Дончо и техните производни. Празник имат всички ковачи, железари и ножари. 

Петър Иванов днес също празнува. Той е ковач откакто се помни. Занаятът му е предаден от дядо му, когато е едва на 7 години. И така до днес.

"Това е вдъхновение. Първо трябва да имаш вдъхновение. Трябва да ти идва отвътре, за да ти се получават нещата. Трябва голямо вдъхновение и най-вече това са занаяти, които са наследствени занаяти. Аз мога да твърдя и да кажа, че това е един от най-старите занаяти- няма как да изчезне. Има си ценители на това нещо и до днес, но за съжаление на младежта днес не им се работи. Тежка е работата. Трудно е" - каза Петър Иванов.

Петър е отдаден на професията си майстор-ковач и всичко, което прави, го прави с много старание и любов. В неговото село, Дъбова махала, не пропускат празници, особено днешния-празника на всички ковачи. В семейството му на днешния празник се месят празнични погачи, а той самият празнува както вкъщи, така и с колегите си.

Според родния фолклор свети Антоний също е бил ковач и е изработвал звънци от мед, чийто звън прогонва болестите. И точно затова традицията повелява на Антоновден да се яде мед и той задължително присъства на трапезата.

Освен с мед, семейството и всички дошли да почетат именика, се гощават с пълнена кокошка, на някои места и със свинско месо, жито, орехи, баница, тутманик, медени сладкиши, содена питка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00