Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Павилион пречи на пешеходци във Видин

2
Снимка: Радио ВИДИН


Павилион за вестници възпрепятства преминаването по тротоар във Видин, сигнализира слушател на Радио ВИДИН. Будката се намира на улица "Пейо Яворов" срещу голям хранителен магазин. Павилионът е заел цялата широчина/дълбочина на тротоара. Преминаващите като стигнат до павилиона не могат да го заобиколят нито отпред, нито отзад и трябва да слязат на пътното платно. Там бордюрът е доста висок и за майка с количка ще е трудно да премине, а за човек в инвалидна количка ще е направо невъзможно. Около павилиона винаги има паркирани автомобили, заради намиращия се в близост хранителен магазин. 


Попитахме хората там правилно ли е поставен този павилион и могат ли да минат по тротоара. Според тях търговският обект наистина е поставен неправилно, но той не пречи. Посочиха, че павилионът им е удобен, защото си купуват вестници и списания от там всяка сутрин.


На стари снимки в интернет от март месец 2012 година се вижда, че тогава тази будка е била в пространството зад тротоара. 


Отправихме до Община Видин следните въпроси:

1. При какви условия Общината издава разрешителни за поставяне на преместваеми обекти от този тип и упоменато ли е някъде в регламента как точно трябва да бъде поставен обектът - като отстояние от улицата, колко място трябва да има пред/зад него на тротоара, за да може да се преминава през тротоара? 

2. Какво е наложило изместването на този павилион от дворното място зад тротоара на самия тротоар и законно ли е поставен в момента павилионът там?

3. Може ли павилионът да бъде изместен няколко метра по-нагоре по улицата, пред съседния блок, където има достатъчно място да бъде поставен и хората да преминават спокойно и свободно по тротоара?

От Община Видин ни отговориха следното:

"В съответствие със Закона за общинската собственост и Наредбата за разполагане и премахване на преместваеми обекти на територията на Община Видин и след Решение на Общинския съвет, е проведена тръжна процедура за обекта. Сключен е договор за наем на терен общинска собственост за разполагане на павилион за продажба на вестници, находящ се в гр. Видин, ул. „Пейо Яворов“, ж.к. „Химик“, с площ 1,69 кв.м., съгласно схема за разполагане на главния архитект на Община Видин.
В схемата ясно е упоменато точното място на разполагане, а именно: ж.к. „Химик“, пред бл. 23, бл. „Локомотив“ 1, пред зелените площи, на тротоара.
След направена проверка от служители на Община Видин, собственикът на фирмата, която е разположила цитирания по-горе павилион, е предупреден да го премести на точно указаното място по схемата на гл. архитект, в противен случай павилионът ще бъде премахнат".


Собственичката на павилиона, която пожела да остане анонимна, обясни, че от Общината вече са се свързали с нея и са издали предписание павилионът да бъде преместен няколко метра по-нагоре. Тя от своя страна вече е наела фирма и обектът ще бъде преместен до няколко дни, като допълни, че вероятно това ще доведе до финансови загуби за нея, тъй като сега хората, излизащи от хранителния магазин минават директно през павилиона и си купуват вестници, а след преместването ще им се наложи да се отклоняват от пътя си. Продавачката също беше притеснена за това, че тя работи на процент и ако оборотът падне, съответно и заплатата ѝ ще намалее. 

И така удобството за едни ще се окаже неудобство за други, но в крайна сметка тротоарът ще бъде освободен, а павилионът ще се намира само около 30 метра по-нагоре по улицата. 


Галерия

Вижте още

Милена Дековска: Имаме нужда от усмивки

Милена Дековска е онези от артистични личности, които  използват ръцете и ума си, за да създават нови неща . Тя определено цени красотата и разнообразието. Хората като нея предпочитат да работят в различни ситуации и да използват своята креативност и въображение.   Милена работи на няколко места и е винаги заета. След основната си..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Видин става отново град на изкуствата

Куклени спектакли, фокуси, театрална постановка, комедийно шоу, прожекции под звездите на актуални кино филми, арт работилници,  пленер  и арт базар ще представи второто издание на  Vida Art Festival  на 21 и 22 май.  Идеята за фестивалът се ражда спонтанно и е насочен изцяло към изкуството, каза за Радио Видин  Михаил Михайлов,..

публикувано на 20.05.22 в 16:00

Спортният комплекс, който (винаги) отваря "през следващия месец"

На 14 декември 2017 година Иво Марков , председател на Областния съвет на БФС във Видин, съобщи пред Радио ВИДИН, че в града ще бъде изграден модерен комплекс за мини футбол . По думите му спортното съоръжение трябваше да бъде готово до пролетта на следващата година . През 2018 година, на 30 април , Общинският съвет разреши на..

публикувано на 20.05.22 в 12:11

Мездра посреща рок фест "Заедно срещу войната на пътя 2022"

В събота, 21 май, Мездра ще бъде домакин на седмото издание на фестивала "Заедно Срещу войната на пътя". Идеята на организаторите е на централния площад в железничарския град да се съберат почитателите на високите скорости и тежката музика, и да се обединят в името на една кауза- войната на пътя. Това е война, в която за съжаление всеки е..

публикувано на 19.05.22 в 17:00

Николай Иванов-Пуйо- Глашатаят от Василовци

72-годишният Николай Иванов от село Василовци гостува в "Думата имат старейшините". Той е последният автентичен глашатай в селото , всички го познават, защото е известявал с барабан и на висок глас местните жители за различни събития.  Дядо Пуйо, както го наричат, е роден в София, детските си години прекарва в Сталийска махала и след това се..

публикувано на 19.05.22 в 16:55

Черните лешояди се чувстват добре във Врачанския Балкан

Нови 10 черни лешояда са настанени в адаптационната волиера над село Долно Озирово в община Вършец. Птиците са пристигнали от Испания по проект "Светло бъдеще за черния лешояд". Тези птици са третата група лешояди през последните три години, която пристига в Природен парк "Врачански Балкан". "Птиците са спокойни, добре се адаптират, хранят се,..

публикувано на 19.05.22 в 16:15

Отново търсят "Образцов дом" в община Георги Дамяново

Община Георги Дамяново за втора поредна година ще проведе кампанията "Образцов дом". Така от местната администрация искат да стимулират населението да се грижи за дворовете в домовете си и общите площи около тях, да се подържат в добро състояние - чисти и озеленени.  "Желаещите да участват в кампанията, това са и изискванията, да изпратят..

публикувано на 19.05.22 в 16:11