Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ползваме данъчни облекчения за деца и при ремонт на жилище

Данъчна кампания 2022 - срокове и новости

До 31 март плащаме с отстъпка

Снимка: Радио ВИДИН

Започна третата данъчно- осигурителна кампания, която НАП провежда в условията на пандемия. Създадени са условия лицата да могат безпроблемно, а по възможност и без посещение в офисите на Агенцията да си подадат декларациите и да платят дължимия данък. От 10 януари се подават само декларации за доходите на физическите лица.

"Гражданите на Видин и видинска област могат да подават данъчни декларации по няколко начина- по електронен път, с квалифициран подпис или с ПИК код на НАП през портала за електронни услуги, в салона за обслужване на граждани в сградата на офиса на НАП- Видин, където могат да получат и хартиени екземпляри на данъчната декларации. Декларации могат да се подават в пощенска станция Видин- център и да се изпращат с обратна разписка от всяка пощенска станция в страната. Гражданите трябва да подадат своите годишни декларации до 3 май тази година, тъй като 30 април- законовият срок за подаването е в почивен ден. От началото на март 2022 година, след като работодателите и платците на хонорари подадат декларации към Националната агенция за приходите, ще бъде пусната и предварително попълнената данъчна декларация, която се подава само по електронен път. Тя ще съдържа информация, подадена от работодателите за изплатени доходи по трудови правоотношения, информация за изплатените граждански договори, хонорари и доходи от наем, но също така ще съдържа и данни от Държавен фонд "Земеделие" за изплатени субсидии, информация от пощенските оператори за получени суми от наложен платеж, данни за прехвърлени превозни средства, както и данни за платените авансови вноски и лични вноски за осигурителен стаж. Националната агенция за приходите препоръчва на гражданите да изчакат 1 март и тогава да ползват предварително попълнената декларация, тъй като тя е много по- лесна за обработване, а и така ще имат информация за всички възможни доходи, които биха могли да са получили през миналата година", каза Милена Борисова- главен експерт в офис Видин на ТД на НАП. 

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 31 март. Т.е. хората, които подадат по електронен път декларациите си до 31 март и платят декларирания данък за довнасяне могат да ползват отстъпка от 5% от дължимия данък, но не повече от 500 лева.  
Юридическите лица, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават своите годишни декларации от 1 март до 30 юни. Това е и срокът, в който се декларират корпоративният данък, данъкът върху разходите, данъкът върху приходите на бюджетните организации. Срокът за плащане е 30 юни.

Новите моменти през тази година са промените при ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания и новият вид данъчно облекчение за подобрение и ремонт на недвижим жилищен имот. Останалите видове доходи и облекчения не са променени.

"За доходи, придобити през 2021 година, еднократно се прилагат по- високи данъчни облекчения за деца и деца с увреждания, като размерът на облекчението за деца зависи от броя им и за едно ненавършило пълнолетие дете годишната данъчна основа или доходът, който е получил родителят се намалява с 4 500 лева, т.е. родителят може да получи до 450 лева. За две деца данъчната основа се намалява с 9000 лева, а за три и повече деца с 13 500 лева. Размерът на данъчното облекчение за дете с увреждане е 9 000 намаление на данъчната основа, т.е. родителят може да получи до 900 лева. Родителите на деца с 50 и над 50 процента увреждания имат право да ползват и двете данъчни облекчения за детето с увреждания", обясни Милена Борисова.

Така родителят може да получи до 1 350 лева данъчно облекчение. Ако родителите не са подали декларация за деца или деца с увреждания пред своя работодател до края на миналата година или работодателят няма възможност да предостави данъчни облекчения на своите работници, тези родители могат да подадат декларация в НАП и да получат полагащите им се данъчни облекчения. В тези случаи декларациите за ползване на облекчения се подават заедно с годишна данъчна декларация по Закона за доходите на физически лица. Срокът за възстановяване на надвнесения данък е до 1 месец след подаване на декларацията и след извършване на проверка от НАП.

Важно условие да се ползва данъчно облекчение, в това число и за деца е деклараторът да няма неплатени публични задължения подлежащи на принудително изпълнение от НАП към датата на подаване на годишната декларация. Гражданите е редно да проверят данъчно- осигурителната си сметка и ако имат неплатени задължения, да ги платят. Наличието на задължения за местни данъци и такси, които подлежат на принудително събиране от НАП също могат да бъдат причина за отказване на данъчното облекчение.

Данъчни облекчения за деца могат да се ползват от родители, които през миналата година са получили облагаеми доходи. Родители, които са били по майчинство и не са получавали облагаеми доходи, не могат да ползват данъчни облекчения, тъй като майчинството не е облагаем доход. Данъчно облекчение може да получи родител, който е плащал данък през миналата година. Когато единият родител е по майчинство, данъчното облекчение може да се ползва от другия родител. Ако неговият доход не е достатъчен да ползва целия размер на данъчното облекчение, разликата ще се даде на другия родител, като той задължително трябва да подаде данъчна декларация в НАП. Максималният размер на облекчението за двамата родители е 450 лева за едно дете, 900 лева за две деца и 1 350 лева за три и повече деца.

"Новото данъчно облекчение, което действа през миналата година, това е облекчението за ремонт или подобрение на недвижим имот. То може да се ползва от лица, които са собственици на недвижим имот и размерът му е до две хиляди лева намаление на годишната данъчна основа, като в тези две хиляди лева влизат само плащанията за труд във връзка с подобрение или ремонт на един недвижим жилищен имот."

През първите дни на данъчната кампания са подадени 85 данъчни декларации от физически лица, като почти 40% от тях са подадени по електронен път, а по-голяма част са подадени с цел ползване на данъчни облекчения. Над 13 200 клиенти от Видинска област имат активен ПИК код.

От НАП препоръчват на клиентите да подават декларациите си по електронен път и да ползват предварително попълнените данъчни декларации, които приходната агенция ще предостави след 1 март. С ПИК кода могат да се ползват над 30 електронни услуги на НАП, електронни услуги от НОИ, Здравната каса, Агенцията по вписванията, Агенцията по заетостта и над 60 общини от страната.

Какви са условията за ползване на облекчението за ремонт и още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00