Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов филм на Командарев по сценарий на Симеон Венциславов

2
Снимка: facebook/stephan.komandarev

Роденият в Бяла Слатина автор Симеон Венциславов отново е сценарист в поредния филм на Стефан Командарев- "Ало". Историята в лентата се оказва логическо продължение на последните му два филма- "Посоки" /2017/ и "В кръг" /2019/, на които отново беше сценарист Симеон Венциславов. В тях той разкрива икономическата и моралната кризи, настъпили в съвременната ни история като общество. Снимките на новия филм трябва да започнат съвсем скоро в Шумен. Телефонни измамници, дълго събирани спестявания и изборът на една пенсионерка достойно да излезе от капана на съвременното беззаконие са в центъра на историята. Във филма ще участват едни от най-добрите български актьори - Асен Блатечки, Стефан Денолюбов, Иван Бърнев, Герасим Георгиев- Геро и проф. Ивайло Христов, който за първи път ще работи с Командарев. Главната роля е поверена на звездата на българското кино от 80-те Ели Скорчева.  След повече от две десетилетия отсъствие от киното актрисата, позната ни от филмите "Адаптация", "Дом за нашите деца" и "Търновската царица", ще влезе в образа на 70-годишната пенсионирана учителка Блага, която губи спестяванията си след телефонна измама. Екипът на филма успява да се срещне и с истински ало измамници сред редица перипетии, за да е достоверен сценарият.


"Без да разкривам много от сюжета, историята е за една учителка, която става жертва на ало измамници и влиза в схемата, за да си върне парите... Ние направихме едно голямо проучване. Срещнахме се и с жертви на телефонни измамници и с телефонни измамници... Срещата с истински измамник беше в Русе. Почти четири часа слушахме историите на тартора им... Имахме много готов материал със Стефан и сценарият се получи...", коментира Симеон Венциславов.


"Свързах се с Ели Скорчева и тя хареса сценария... Всеки един филмов проект правим с максимално много усилия, емоция, истинност и желание за провокиране на дискусии и казване на това, което се случва тук и сега в нашата държава. Общо взето основната цел е осмисляне и започване на някакъв разговор за това какво може да се промени. И, разбира се, влагаме много сериозна работа по самата история и драматургия, защото все пак зрителят затова гледа един филм. Посланията са на второ място... Отношението на едно общество към възрастните хора е изключително показателно за състоянието, в което се намира самото общество. Ключовата дума в случая е "достойнство". Тоест, не е достойно едни хора, които са работили честно и почтено целия си живот, които са ни отгледали, да не могат да си позволят елементарни, базисни неща, като да им е топло вкъщи, добра храна, културен живот. Тук не говоря за ваканции на екзотични места, говоря за базисни неща, като да си купиш интересна книга, когато тя излезе на пазара, за това да можеш да отидеш на театър, на опера, на кино. Всичко това влиза в графа "достоен живот", в който ти се чувстваш пълноценен", разказва Стефан Командарев.


Актрисата Ели Скорчева се завръща след близо 30-годишно отсъствие от екрана.


"Съгласих се да участвам, защото ми е любопитен проектът. Защото е стойностна работа... Получавала съм и други покани, но бях решила да се откажа... Когато получих проекта, си дадох сметка колко стойностно и качествено е това и че няма грам компромис...", обясни тя.


Филмът "Ало" е копродукция между България, Франция и Германия, а продуцент отново ще бъде Катя Тричкова, с която режисьорът работи през последните 10 години. Една от важните снимачни локации е апартамент в Шумен, където живее главната героиня, а през прозорците му се вижда паметникът "Създатели на българската държава". Иначе очакваме поредната интересна лента дело на режисьора Стефан Командарев и сценариста Симеон Венциславов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48